Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Faworyt jackh'a

Recommended Posts

Cebulki wsadzone, trochę to zajęło miejsca, mam nadzieję że nie wymarźnie i na wiosnę będzie czym oko nacieszyć a i dla żonki jaki kwiatek romantycznie zetnę...

W bagażniku parę drzewek :

Koksa pomarańczowa, kosztela, parę śliwek, gruszka, muszę jeszcze dopolować kilka wybranych czereśni i sad będzie skończony.

Pozostanie tylko trafić jakieś fajne śliwy japońskie, ale to już jak się coś ciekawego trafi.

W poniedziałek walę do starostwa sie dowiedzieć jak z PNB, minęło 3 tygodnie i zobaczymy. Wykonawca ma akurat od przyszłego tygodnia dwa tygodnie dziury w robocie i może zaczynać, zabaczymy.

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 120
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Troszkę się zapuściłem z relacjami z "budowy". Teraz to juz na prawdę będzie budowa.

Po niejakich zamieszaniach związanych z pocztą ( sąsiad który powinien dostac korespondencję najpierw o wszczęciu postępowania a potem o wydaniu decyzji o pozwoleniu na budowę nic nie dostał ) potwierdzenie o wszczęciu jeździłem do niego osobiście podpisywać i tak samo trzeba było zrobić z pozwoleniem na budowę.

Na szczęście ten sąsiad to spoko gość i bez problemu "się załatwiło", kolejna flaszka do zrobienia ;) jak pogoda pozwoli na wiosnę. Dzięki sąsiad.

Potem już tylko dymnąłem po pieczątkę o uprawomocnieniu się pozwolenia, kupiłem w starostwie dziennik budowy ( właściwie dwa - jeden na dom a drugi na zjazd z drogi gminnej ) - kilka zł sztuka

Z dziennikiem do Inspekcji Nadzoru Budowlanego - tutaj się okazało że Kierownik w porządku ale dał mi ksero uprawnień z 2007 roku... musiałem więc się bujać do Niego po aktualną kserówkę i rzutem na taśmę zdążyłem przed zamknięciem Inspekcji zgłosić budowę domu. Budowy zjazdu na razie nie zgłosiłem.

Zaraz pogeodecie wkroczył koparkowy wynajęty przez ekipę od SSO ( nie płacę za to ) wywalił dziurę w ziemi i przy okazji rozplantował mi trochę humusu z porzedniego ściągania w dołku na części południowej działki.

Pod wieczór przyjechał tłuczeń na utwardzenie wjazdu, wcześniej wysypany gruz już się tak wbił w ziemię że nie dałoby się wjechać ciężkim sprzętem.

Prawie nic nie widać ale robione w nocy więc mi wybaczycie - utwardzony wjazd w tle dziura :

http://images45.fotosik.pl/224/bffe94a5f231b462m.jpg

Ciach pach i ławy wylane, chłopaki zasuwają że nie nadążam pstrykać, zbrojenie, wizyta kierownika i zalanie jednego dnia. Zanim zalali to pod każdym narożnikiem podsypaliśmy z żonka trochę grosza ;)

widok od strony południowo-zachodniego narożnika , u nas to będzie na pierwszym planie kuchnia w w głębi salon

http://images43.fotosik.pl/223/5d014bbe2b4d84ddm.jpg

No i widok od narożnika "garażowego" - północno-zachodniego. W tle pierwsze palety z bloczkami. Gość sobie luzacko wjechał głęboko w działkę za blaszakiem i zrujnował mi nasadzenia tulipanów i innych cebulek , na szczęście dwie ostatnie wiśnie ocalałe po akcie złodziejstwa Pan spryciarsko ominął ( tyle że między wiśniami były setki tulipanów... . Nie mógł chłopina wiedzieć że tam coś rośnie a mnie do łba nie przyszło że ktoś zechce tam sobie wjechać. No cóż, jest budowa muszą być straty. Zobaczymy, może przetrwały. Taki też w sumie jest cel wszelkich nasadzeń jakie do tej pory mamy, co przetrwa to znajdzie miejsce w naszym ogrodzie...

http://images39.fotosik.pl/220/0508a03cd209be77m.jpg

W międzyczasie się nieco działo, zdechł agregat, na razie nie wiem dokładnie co w nim padło ale są dwie możliwości albo moduł czyli tzw regulator napięcia albo przepaliło się uzwojenie prądnicy, to się okaże. I jedno i drugie to wina przeciążenia. Silnik pracuje normalnie. Czajnik, szlifierka, betoniarka - po co ja kupowałem agregat z trzema gniazdami... jakby mieli na budowie jedno to by się nie zjarał... czego to się człowiek nie nauczy przy budowie...

A teraz popis ekipy - ściana fundamentowa przed przyklejeniem styropianu powinna dostać 3 warstwy izolacji przeciwwilgociowej. Moi Panowie o tym zapomnieli. Okleili elegancko styropianem(10cm) ściany od zewnątrz a potem dodali jeszcze wartswę 5 cm( jak miło, uniknęli mostków cieplnych ) no i teraz od zewnątrz chcą zaciągnąć siatkę , i dopiero na to wysmarować izolację...

Na szczęście jeszcze nie zasypali tego to będzie można poprawić. Ciekawe co na to kierbud powie...

Ekipa wykazała inwencję w naprawieniu kaszanki jaką zrobili z hydroizolacją i styropianem. Dodać mają na swój koszt folię kubełkową - to tak w skrócie olbrzymim.

Dzisiaj zaciągneli siatką cały styropian, przykryty folią żeby nie spłynął klej. Czekamy na trochę suszy coby obsmarować zbrojenie siatką. Dopiero wtedy folia i zasypywanie. Być może w czwartek.

Postanowiłem wklejać sobie ciekawe linki do dziennika. Tyle przydatnych stron sie znajduje tylko jak są potrzebne to nie idzie się znowu doszukać.

Odnośnie podłogówki :

http://lazienkowy.pl/117-6-13.htm

Rolety nadstawne :

http://oknotest.pl/1/news/artykuly/niebezpieczne_rolety_nadstawne.php

wentylacja mechaniczna:

http://www.pro-vent.pl/pliki/forum.pdf