mayadaski 16.06.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Bardzo prosze o pomoc, bo juz niedosypiam a panowie budowlancy z hudraulikiem na czele pytaja sie ...i co? i co? A ja juz sama nie wiem.. Jestem jeszcze daleko w polu...nie chodzi mi o kafelki (a szkodal - wolalabym juz na tej fazie byc ), ale o rozmieszczenie wszystkiego we wnatrz, by bylo w miare bezkolizyjnie... Lazienka jest na poddaszu i ma dosc nietypowy uklad: spad w dachu- a jakze!! Ksztalt kopnietego prostokata a raczej trojkata... Wyglada to tak z wizualizacji od Pana Architekta: http://farm4.static.flickr.com/3330/3271200759_775ba55051.jpg http://farm4.static.flickr.com/3436/3272020860_77498460a3.jpg http://farm4.static.flickr.com/3509/3272020924_d88d259503.jpg Jak na razie jedyna zmiana w projekcie, ktora zrobilismy to dodanie okna polaciowego, bo widok z lazienki okazal sie fajny i szkoda go bylo zakrywac dachem... Rysunki Pana Architekta z wanna narozna mi sie baaaardzo nie podobaja... Dostalam od budowlancow rozmiary razem z nasza poprawka do projektu, czyli oknem polaciowym - daje duze zdjecie, by bylo widac zapiski: http://farm4.static.flickr.com/3318/3620851352_54e2c625b9_b.jpg Lazienka ma okolo 15 m2. Pierwsza dluga linia (to krokwia aktualnie) dzielaca lazienke od sciany, gdzie wysokosc jest 250cm do drzwi, gdzie wysokosc jest 200 cm. Druga linia blizej czubka naszej trojkatnej lazienki pokazuje wysokosc 150 cm, a odtad juz spadek idzie do sciany kolankowej o wysokosci 60 cm. W strefie, gdzie mozna chodzic w miare prosto to okolo 10 m2... ...no jak dla mnie to 14m2, bo mam tylko 155cm wzrostu... ..ale lazienka ma tez byc dla meza od czasu do czasu i to nie tylko kibelek.... Okno w sciaine jest na wysokosci 120 cm i tylko wysokie na 60 cm, wiec swobodnie tez cos pod nim sie zmiesci i szyba bedzie mleczna/ornametowa. Chcemy miec wanne, prysznic, toalete, bidet oraz umywalke.... ....tylko jak to wszystko ustawic, by wyszlo jakos z sensem do uzytkowania??? Mezowi marzy sie wanna ustawiona cos w ten desen pod skosem, by przez okno w suficie mozna bylo na gwiazdy popatrzec w trakcie odmaczania.... http://farm4.static.flickr.com/3630/3629960790_db4e0b3c6e.jpg Pomocy!!!! Wszelkie sugestie mile widziane...ja po prostu nie moge sobie tego wszystkiego wyobrazic....no nie mam wyobrazni przestrzennej....dodatkowo w surowym stanie tego tez jeszcze nie widzialam, by chociaz miec wyczucie dla tego spadu.... i sie blakam teraz z pomyslem, gdzie ja chce miec rury zamontowane przez hydraulika... Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 10:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Na razie wymyslilam tak: Opcja nr 1: http://farm4.static.flickr.com/3378/3630058544_9b6f27f12c.jpg Opcja nr 2: http://farm4.static.flickr.com/3383/3630058880_a464a2e917.jpg Opcja nr 3: http://farm3.static.flickr.com/2462/3630059232_7040d39080.jpg Opcja nr 4: http://farm4.static.flickr.com/3541/3630059564_e9185547eb.jpg Do kazdej nie wiem czy jestem w 100% przekonana... ...bo gdy kibelek z bidetem jest pod sciana na przeciwko drzwi to nie wiem, czy wchodzac do lazienki bede chciala miec jako widok nr 1 Pana Meza z gaciami przy kostkach jak gazete czyta.. ....z drugiej strony czy to dobre rozwiazanie umywalke w skosie umiescic...i czy na scianie czy jako wyspe...co lepiej? Porad wyslucham cierpliwie i z wdziecznoscia... Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola_13 16.06.2009 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Maju, byłam niedawno u kuzynostwa - mają podobny kształt łazienki. Tam gdzie Ty masz okno u nich jest wejście do łazienki. Od wejścia po lewej stronie mają na ścianie umywalkę, wc i bidet , potem kabinę, czyli dokładnie tak jak u Ciebie, z tą różnicą, że u Was są drzwi do sypialni , a u nich do sauny. Ich łazienka jest trochę bardziej symetryczna. Na środku - pod oknem połaciowym stoi okrągła wanna obudowana mozaiką, z cokolikiem podświetlanym diodami LED. Przy ścianie kolankowej pod oknem jest na całej szerokości zbudowana półka z płyty g-k , na niej jakieś kwiatki, figurka i koszyki wiklinowe z ręcznikami. Całość jest w tonacji beż-brąz i robi niezłe wrażenie. Może więc okrągłą wannę pod belką? Pan Małż będzie sobie odmakać pod gwiazdami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 16.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 maya, jeśli chodzi o ustawienie, to 1 i 4 wersja wydaje sie być najrozsądniejsza: wchodząc do środka nie widać na pierwszym planie wc i bidetu. No i umywlaka jest tuz obok. Więc jest super. \Czy tam jest jakiś komin?? Dobrze widzę?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 13:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Viola_13 dzieki wielkie za podpowiedz.... Ta sciana ma 4 m dlugosci po lewej stronie...czy ja zmieszcze wszystko w jednym rzedzie? Tzn, umywalke, toalete i bidet oraz kabine przysznicowa? Nie wiesz jaka dluga ta sciana jest u Twojego kuzynostwa? Zastanawiam sie czy nie bedzie za blisko pomiedzy wszystkimi urzadzeniami... Tak samo nie mam pojecia jak gleboko pod skos mozna "wcisnac" wanne, przy mojej 60 centymetrowej scianie kolankowej...czy moze pamietasz jak to bylo u Twojego kuzynostwa? Wprawdzie w Muratorze byl artykul na ten temat, ale niestety podparty rysunkami: http://www.muratordom.pl/lazienki/projektowanie/wygodna-lazienka-pod-skosami,6417_18968.htm Przegladam wszystkie dzienniki na forum...podpatruje, czy ktos ma podobna wysokosc, bo zdjecie jakos bardziej przemawia mi do wyobrazni.. Wanna okragla...czemu nie? Chcialaby po prostu by byla wolnostojaca. W koncu mamy te 15 m2 podlogi w lazience....nie musze wszystkiego pod sciany upychac Ja wprawdzie cos takiego upatrzylam na allegro, http://www.allegro.pl/item660797522_promocja_wanna_wolnostojaca_extra_zone_od_reki.html ....ale do zakupow mi jeszcze daleko i to sie moze zmienic... Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 13:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 maya, jeśli chodzi o ustawienie, to 1 i 4 wersja wydaje sie być najrozsądniejsza: wchodząc do środka nie widać na pierwszym planie wc i bidetu. No i umywlaka jest tuz obok. Więc jest super. \Czy tam jest jakiś komin?? Dobrze widzę?? Hej Kasiu, tak - zaraz przy wejsciu po prawej stronie to jest komin. Tez mi sie wydaje, ze ze wzgladow racjonalnych umywalka powinna byc gdzies blizej drzwi... Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anja-bo 16.06.2009 13:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Wg mnie też 1 opcja jest najciekawsza i najrozsądniejsza, a jak fajnie wszystko urządzisz, to wyjdzie swietna łazienka, więc nie rozpaczaj, mayadaski:) Kibelki będą "schowane" za prysznicem, a to fajne rozwiązanie, dasz dużą okrągłą wannę na środku (albo owalną) albo półokrągłą "przyklejoną do ściany i będzie git. Tam pod skosem można zrobić jakąś zabudowę pod szafki, półki, zaraz obok będzie zlew... naprawdę całkiem nieźle można to urządzić. Tylko troszkę nisko będzie robić się nad zlewem, ale jeśli nie jesteście zbyt wysocy to może nie będzie źle. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaśka maciej 16.06.2009 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 maya, jeśli chodzi o ustawienie, to 1 i 4 wersja wydaje sie być najrozsądniejsza: wchodząc do środka nie widać na pierwszym planie wc i bidetu. No i umywlaka jest tuz obok. Więc jest super. \Czy tam jest jakiś komin?? Dobrze widzę?? Hej Kasiu, tak - zaraz przy wejsciu po prawej stronie to jest komin. Tez mi sie wydaje, ze ze wzgladow racjonalnych umywalka powinna byc gdzies blizej drzwi... Majano i super, umywalka to powinna byc jak najbliżej wc, ale jak jest blisko drzwi to tym lepiej A powiedz mi jeszcze co to jest to coś co nie jest wanną, wc, bidebetem, ani umywalką?? Jakoś nie umiem rozszyfrować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalpataru 16.06.2009 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 maya - też przychylam się do opcji nr 1 - dla mnie najrozsądniejsza. Ale...Ty tu rządzisz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kalpataru 16.06.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 kaśka maciej - chyba chodzi Ci o brodzik prysznicowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 13:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Majano i super, umywalka to powinna byc jak najbliżej wc, ale jak jest blisko drzwi to tym lepiej A powiedz mi jeszcze co to jest to coś co nie jest wanną, wc, bidebetem, ani umywalką?? Jakoś nie umiem rozszyfrować Czyli opcja nr 4!! eeeeeeeeee....Odnosnie pytania - nie wiem? Rysunek zrobilam w Sweet Home 3D, gdzie nie bylo bidetu jako modelu, wiec bez marudzenia wzielam 2 razy kibelek....chodzi o idee...wyglada prawie tak samo Brodzik przysznica jest troszke wiekszy (dluzszy do 120 cm) niz standardowy 90 centymetrowy. A umywalka jest taka szafkowa - znowu zajmujaca wiecej miejsca..no i wanna dluga na 180 cm... ....Kasiu, co Ty jeszcze widzisz? Gdzie? Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 13:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 kaśka maciej - chyba chodzi Ci o brodzik prysznicowy Bingo!!! Kalpataru i anja-bo opcja nr 1 bierze gora... Kasia tez ja wspomninala Moze jeszcze Panu Mezowi dam wybor: z ktorej strony okna bedzie chcial gwiazdy podziwiac Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola_13 16.06.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Maju, kojarzę że u nich ścianka kolankowa też była niska-max 70cm. Półka na niej o szer.ok 35 cm, a odległość brzegu wanny od półki ok 1,3m. W 2/3 powierzchni ich wanny można było juz swobodnie stać. Ale wanna w końcu nie jest do stania tylko do leżenia.Wg mnie na 4metrowej ścianie spokojnie zmieścisz wszystko - brodzik - 120cm, zostaje jeszcze 280 cm na bidet, wc i umywalkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 14:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Maju, kojarzę że u nich ścianka kolankowa też była niska-max 70cm. Półka na niej o szer.ok 35 cm, a odległość brzegu wanny od półki ok 1,3m. W 2/3 powierzchni ich wanny można było juz swobodnie stać. Ale wanna w końcu nie jest do stania tylko do leżenia. Wg mnie na 4metrowej ścianie spokojnie zmieścisz wszystko - brodzik - 120cm, zostaje jeszcze 280 cm na bidet, wc i umywalkę. Dzieki Kobieto!!! Z nieba mi spadlas!!! Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
viola_13 16.06.2009 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Nie ma za co, zawsze chętnie pomogę Pozdrawiam Aaaa, i czekamy na efekt końcowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kokesz 16.06.2009 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam A ja z pytaniem. Czyja ta wanna na zdjeciu tam gdzie tv w scianie. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 16.06.2009 21:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam A ja z pytaniem. Czyja ta wanna na zdjeciu tam gdzie tv w scianie. Pozdrawiam. Czyjas na pewno Zdjecie wziete ze strony szkockiego hydraulika zajmujacego sie modernizacja lazienek: http://www.firstplumber.com/category/bathrooms/bathroom-installation/ Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Asiek i Jacuś 17.06.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 A ja oddam głos na opcję nr 4 - najbardziej do mnei przemawia:- schowany kibelek i bidet za prysznicem,- blisko od nich do umywalki,- mnóstwo miejsca zostaje na aranżację jakąś fajną wanny wolnostojącej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iga9 17.06.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 A ja oddam głos na opcję nr 4 - najbardziej do mnei przemawia: - schowany kibelek i bidet za prysznicem, - blisko od nich do umywalki, - mnóstwo miejsca zostaje na aranżację jakąś fajną wanny wolnostojącej Zgadzam się - nr 4 jest dla mnie najlepszym z rozwiązaniem z powodów wymienionych powyżej + bardzo dobre iesce na prysznic = wykorzystanie ścian. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mayadaski 17.06.2009 11:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Dzieki wielkie za Wasze podpowiedzi. Skonsultowalam sie tez z Panem Mezem pokazujac Mu tylko opcje nr 1 i 4...wiecej opcji pokazac bym nie mogla, bo to by zostalo podciagniete do zawracania d**y... niecierpliwy chlop mi sie trafil... Pan Maz zdecydowanie zawiesil oko na opcji nr 4, gdzie umywalka jest blisko okna i kibelka. Myslenie praktycznie Mu sie takze wlaczylo...mam przesunac prysznic i toalete z bidetem blizej okna, tak by zrobila sie z 80 centymetrowa przestrzen pomiedzy prysznicem a sciana komina...musimy gdzies upchac podgrzewacz wody i piec elektryczny do ogrzewania domu.... Czuje sie zobowiazana do pokazania postepow lazienkowych, gdy dojdzie do akcji ciekawszej zwanej wykanczaniem... Pozdrowienia, Maja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts