anetina 16.06.2009 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 wiadomo, są różne piece różne sposoby ogrzewania różne domy itp. ale mam prośbę - nie moge znaleźć informacji jak wygląda cenowo (wiadomo, co rejon, to różne ceny)? ale jednak może są jakieś takie koszty dla porównania? ile mniej więcej mogę wydać na instalację podłogówki na całym dole, tylko kaloryferów na górze? chcemy piec "na wszystko" da radę jakieś porównanie cenowe podać ??? będę wdzieczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 24.06.2009 17:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Czerwca 2009 ile mniej więcej mogę wydać na instalację podłogówki na całym dole, tylko kaloryferów na górze? Może jak podasz ile tego całego dołu jest to fachowiec jakiś to wyceni... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anetina 26.06.2009 11:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2009 a fachowcy nie liczą za metr? trudno mi powiedzieć, ile dokłądnie metrów będzie podłgoówki - około 70-80 m2 ?? jakoś chyba tak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Claudii 03.07.2009 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2009 25-30tyś trzeba liczyć za całe profesjonalne centralne ogrzewanie z porządnym piecem np ekogroszek ,podłączenie kotłowni,podłogówką na dole,kaloryferami na górze,do tego kominek z płaszczem wodnym -komplet na gotowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2009 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dzisiaj dwóch różnych hydraulików zrobiło mi wyceny instalacji wodno - kanalizacyjnej w moim domu. Mam 12 "punktów". Jeden wycenił mi : 1300 zł materiały + 1250 zł robocizna = 2.550 zł. Drugi : 2.500 zł materiały + 1.500 zł robocina = 4.000 zł. I bądź tu mądry.... I wogóle mi się wydaje, że obie te oferty to jakoś mało wyszło.... mylę się ? Dodam tylko, że nie uwzględniono kosztu szamba - tylko to co w domu, w środku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 13.07.2009 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Dzisiaj dwóch różnych hydraulików zrobiło mi wyceny instalacji wodno - kanalizacyjnej w moim domu. Mam 12 "punktów". Jeden wycenił mi : 1300 zł materiały + 1250 zł robocizna = 2.550 zł. Drugi : 2.500 zł materiały + 1.500 zł robocina = 4.000 zł. I bądź tu mądry.... I wogóle mi się wydaje, że obie te oferty to jakoś mało wyszło.... mylę się ? Dodam tylko, że nie uwzględniono kosztu szamba - tylko to co w domu, w środku. Dobrze wyszło (I sza oferta) .Zapytaj jak łączone rurki- jak klejone odpuść. Czy uwzględniona cyrkulacja cwu? 4000 to za dużo troche. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 13.07.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 Mjakob, dziękuję za odpowiedź. Zapytam jeszcze o te dwie kwestie które zasugerowałeś... bo nie wiem. Tylko nie wiem co to jest "cyrkulacja CWU".... mógłbyś mi wytłumaczyć z grubsza ? Ten pan od wersji I ( 2.550 zł ) to bardzo świetna, znana firma. Fuszerek nie robią - wszyscy wychwalają pod niebiosa. Ale zapytam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wirecki 13.07.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lipca 2009 cyrkulacja ciepłej wody użytkowej.Coś co powoduje, że nie czekasz na ciepłą wodę w łazience która jest np. 8 m od pieca/zasobników, bo woda krąży w rurach i wraca do zasobnika trzecią rurą (odpływową) połaczoną z rurą doprowadzającą ciepłą wodę tuż (np. metr) przed ujściem (kurkiem). Minusem jest zwiększenie kosztów ogrzania wody, woda wychładza się plus zakup pompy cyrkulacyjnej. Ważne jest dobre zaizolowanie rur i sterowanie pompą - w nocy i w czasie nieobecności domowników pompę można wyłaczyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 14.07.2009 04:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 cyrkulacja ciepłej wody użytkowej. Coś co powoduje, że nie czekasz na ciepłą wodę w łazience która jest np. 8 m od pieca/zasobników, bo woda krąży w rurach i wraca do zasobnika trzecią rurą (odpływową) połaczoną z rurą doprowadzającą ciepłą wodę tuż (np. metr) przed ujściem (kurkiem). Minusem jest zwiększenie kosztów ogrzania wody, woda wychładza się plus zakup pompy cyrkulacyjnej. Ważne jest dobre zaizolowanie rur i sterowanie pompą - w nocy i w czasie nieobecności domowników pompę można wyłaczyć. Ooo właśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 14.07.2009 06:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lipca 2009 Ooo, właśnie mi się przypomniało, że wspominał coś o tym, że można coś takiego zrobić jak będę chciała ! Chyba za około 400 zł dodatkowo... Więc pan z wersji I zamknąłby się z tym w 2.950 zł. Dzięki chłopaki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bombel79 17.08.2009 14:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 podpinajac sie do watku.. moj spec nie za bardzo chce liczyc od punktu i mowi tak: -za instalacje zimej cieplej wody, -kazalize (piony itp), -cyrkulacje cieplej wody, -ok 70 m kw podlogowki, -ogrzewanie (6 pokoi, garderoby, lazienki, kuchnia itp)-instalacje pieca chce 10-11 tys zl za robocizne cholewa, nie mam pojecia czy to duzo czy bardzo duzo... co sadicie? okolice Wawy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 17.08.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2009 Dzis miałam trzy wyceny : 100m2 podłogówki od 1000 do 2500 zł/m2 Zakładając, że chodzi o sama robociznę, połozenie rurek i podpięcie do mieszacza, rozdzielacza, czy ki inny czort , to wyceny jakże różne uważam, że cena 10 zł/m2 jest rozsądna, choc nie jakaś super okazyjna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Malobert 16.09.2009 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Września 2009 Dzisiaj dwóch różnych hydraulików zrobiło mi wyceny instalacji wodno - kanalizacyjnej w moim domu. Mam 12 "punktów". Jeden wycenił mi : 1300 zł materiały + 1250 zł robocizna = 2.550 zł. Drugi : 2.500 zł materiały + 1.500 zł robocina = 4.000 zł. I bądź tu mądry.... I wogóle mi się wydaje, że obie te oferty to jakoś mało wyszło.... mylę się ? Dodam tylko, że nie uwzględniono kosztu szamba - tylko to co w domu, w środku. Dobrze wyszło (I sza oferta). Zapytaj jak łączone rurki- jak klejone odpuść. Czy uwzględniona cyrkulacja cwu? 4000 to za dużo troche. Ja dostałem ofertę 2350zł netto - instalacja wodna z PP (tworzywo zgrewalne) - mam nadzieję, że nie jest to własnie to "klejone" ?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts