Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

ciep?o z szamba

genos

Recommended Posts

Buduję dom parterowy , który chcę ogrzewać kominkiem , z zawnętrzną czerpnią powietrza . Powietrze do kominka chcę pobierać przez wężownice zatopioną w szambie . Co myślicie o moim pomyśle ? Czy to ma sens ? Jaka temperatura jest w szambie?

Właśnie robię szambo i mogę bez problemu zrobić te wężownice .

Jestem pierwszy raz na forum czekam na waszą opinie . Genos

[email protected]

Chociaz jestem fascynatem odzyskiwania ciepła i kilku dziedzin z tym związanych to Twój pomysł jakoś nie budzi zaufania. Głównie od strony trudności w praktycznym wykonaniu . A nie lepiej kopiąc odprowadzenie do szamba , przyłacze wodne lub przy okazji innych prac ziemnych "zwyczajnie" wkopać przewód dolotowy powietrza na ok 2.0 m ?

Chociaz jestem fascynatem odzyskiwania ciepła i kilku dziedzin z tym związanych to Twój pomysł jakoś nie budzi zaufania. Głównie od strony trudności w praktycznym wykonaniu . A nie lepiej kopiąc odprowadzenie do szamba , przyłacze wodne lub przy okazji innych prac ziemnych "zwyczajnie" wkopać przewód dolotowy powietrza na ok 2.0 m ?

Oczywiście to wyżej to chochlik.

2.0 m to głebokośc wkopania przewodu pod pow. terenu, 20 m może być mało zalecane 30m długości przy średnicy 125 mm (wąż alu) aby przepływające powietrze zdązyło się ogrzać.

Jestem zdania że każde wprowadzane do domu powietrze niezaleznie do jakich celów lepiej by było ogrzane (wychodzi to przy 20 st C mrozach). Latem zaś znakomicie może słuzyć do naturalnej klimatyzacji(znaczy głównie schładzania; bo klimatyzowanie to różne działania)

W szambie, rzeczywiscie moze byc cieplo. Tak jest na pewno w zdrowym komposcie. Ale balbym sie wpuszczac tam wezownice bezposrednio z powietrzem z dworu. Przy utrzymujacym sie mrozie mogloby dojsc do oblodzenia tejze i pekniecie gotowe. Moze lepiej najpierw jednak poprowadzic rure w ziemi aby wstepnie ogrzac powietrze i wtedy do szamba, ble :smile: No i w zimie beczkowozu niet :smile:

Wężownica będzie zatopiona w pierwszej komorze i tam będe zimą zostawiał tyly sćieków aby mój "wymiennik" był przykryty ,oczywiśćie poczatek rury będzie oddalony od szamba o około 10m , zakopany na 2 m. przed i za szambem zrobie syfonik mojego pomysłu (na wypadek pęknięcia rury) . Zapomniałam wam powiedzieć że drugie ujęcie powietrza (letnie) będzie wykorzystywać studnie . Temperatura latem 6 -7 stopni , sprawdzone .Klimka zadarmo . Wszysko robię sam , dlatego prosze o opinię praktyków . Jadę na budowę do usłyszenia w poniedziałek .

On 2002-04-11 12:41, Czarek C. wrote:

Oczywiście to wyżej to chochlik.

2.0 m to głebokośc wkopania przewodu pod pow. terenu, 20 m może być mało zalecane 30m długości przy średnicy 125 mm (wąż alu) aby przepływające powietrze zdązyło się ogrzać.

Jestem zdania że każde wprowadzane do domu powietrze niezaleznie do jakich celów lepiej by było ogrzane (wychodzi to przy 20 st C mrozach). Latem zaś znakomicie może słuzyć do naturalnej klimatyzacji(znaczy głównie schładzania; bo klimatyzowanie to różne działania)

Zainspirowany powyższym ciekaw jestem jak można zabezpieczyć taką rurę doprowadzającą powietrze z zewnątrz przez rozmaitymi insektami i gryzoniami, które mogłyby się wewnątrz zagnieździć, tudzież przedostać się tą drogą do domu... Tego bowiem obawiałbym się najbardziej przy takim rozwiązaniu. Czy są na to jakieś skuteczne sposoby?

_Piotr, nie wiem na ile sa skuteczne takie swietlowki zabijajace insekty. Podobno dziala to w ten sposob,ze cialka nieszczesnikow w chitynowych pancerzykach gotuja sie jak w mikrofali. Czyli umiescic taka lampe przy wlocie za kratka z duzymi oczkami przeciw gryzoniom a przed siatka z oczkami maciupenkimi przeciw drobnym owadom. Co do uwagi ekodoma to sie zgadza. Jest takie ryzyko, ze bakterie sie przeziebia :smile: