d-d 16.06.2009 17:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam, proszę was o pomoc! Przez działkę, na której zamierzam się budować, przechodzi gazociąg. Z gazowni dowiedziałem się, że jest to stary gazociąg średniego ciśnienia (wybudowany w 1989 roku), stalowy, o średnicy 65 mm. Ile powinienem odsunąć budynek od gazociągu?? Ani w gminie, ani w gazowni nikt nie jest wstanie mi odpowiedzieć. Może ktoś z was miał podobne doświadczenie. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mjakob 16.06.2009 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Witam, proszę was o pomoc! Przez działkę, na której zamierzam się budować, przechodzi gazociąg. Z gazowni dowiedziałem się, że jest to stary gazociąg średniego ciśnienia (wybudowany w 1989 roku), stalowy, o średnicy 65 mm. Ile powinienem odsunąć budynek od gazociągu?? Ani w gminie, ani w gazowni nikt nie jest wstanie mi odpowiedzieć. Może ktoś z was miał podobne doświadczenie. Z góry dziękuję za pomoc Ja mam tak, tylko średnicę 50mm akurat, ale gazociąg średnioprężny. Te odległości będą chyba określone w rozporządzeniu o warunkach jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie. Ja tego szczerze mówiąc nie sprawdzałem, ale projektant orzekł, że ma być min. 1,5m od osi (liczy się i budynek np. taras, garaż itp). Poza tą niedogodnością same plusy. Za przyłączenie płacę mniej niż za prąd, nie mówiąc o wodzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
in99999a 16.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Potwierdzam minimum 1,5 metra od osi do zbudowań Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
d-d 16.06.2009 22:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Na początku też słyszałem, że wystarczy jak się odstawię z budynkiem o 1,5m. Dziś jednak dostałem informację od architekta w gminie, że w związku z tym, iż gazociąg jest już stary i stalowy (!!!) to jest dość duże niebezpieczeństwo i w związku z tym polecił odsunąć się o 8m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jagger 16.06.2009 22:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Stalowy Pytanie podstawowe czy masz możliwość odsunięcia się tyle od tego gazociągu, czy wielkość działki na to pozwoli... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jajmar 16.06.2009 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Stalowy A to jakiś problem? Sądze że sporo ponad 90 % gazociągów w polsce jest stalowe, skąd to zdziwienie ? Architekt z gminy to ma jakąs podstawe czy mu się to przyśniło? Mam ostani strasznie złe doświadczenia z urzednikami , wiecej im sie śni niz w ustawach pisze i to dużo wiecej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 17.06.2009 05:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ... Dziś jednak dostałem informację od architekta w gminie, że w związku z tym, iż gazociąg jest już stary i stalowy (!!!) to jest dość duże niebezpieczeństwo i w związku z tym polecił odsunąć się o 8m. informacje na piśmie ? jesli na pismie, to sie odwołaj /poproś o podstawe prawną/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts