Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kraków i okolice: meble kuchenne, stolarz, meble na wymiar, schody

ledamika

Recommended Posts

• Odpowiedzi 185
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Nie da sie tak określić. Wszystko zależy od tego jakie fronty wybierzesz,jakie wyposażenie wewnętrzne, jakie prowadnice itp. Tak samo jak z kuchnią.

Za szafe u córki 260X 240 płacę 4tyś,ale nie jest to typowa szafa typu komandor. Drzwi są przesuwane , ale bezramowe. Lakier połączony z bezpiecznym lacobelem.

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Potrzebuję kogoś, kto przede wszystkim zrobi fajny projekt. Myślę, że łatwiej o dobrego stolarza niż dobrego projektanta (oczywiście jeśli człowiek ma ograniczone fundusze i nie chce płacić kilku tysięcy za projekt :-).

Dominika, Iva, skąd miałyście projekty? Same przygotowałyście czy zleciłyście komuś?

Pozdrawiam.

Wow! Przepiękna... Wprawdzie ja chcę coś mniej nowoczesnego ale wyszło super. A pamiętasz ile płaciłaś z metra (bez blatu)? I czy ta cena uwzględniała dodatkowe "bajery" w stylu zawiasy w drzwiach szafkowych i prowadnice szuflad, które powodują, że nie trzaska się drzwiami/szufladami?

Bardzo Wam dziękuję za pomoc.

Potrzebuję kogoś, kto przede wszystkim zrobi fajny projekt. Myślę, że łatwiej o dobrego stolarza niż dobrego projektanta (oczywiście jeśli człowiek ma ograniczone fundusze i nie chce płacić kilku tysięcy za projekt :-).

Dominika, Iva, skąd miałyście projekty? Same przygotowałyście czy zleciłyście komuś?

Pozdrawiam.

Ja siedziałam trochę nam moją kuchnią. Rozrysowałam wszystko, wybrałam front i inne rozwiazania. Po czym stwierdziłam ,ze kuchnia, to ważne pomieszczenie i trzeba chyba projekt komuś zlecić ,zeby było wszystko dopracowane. Poszłam do studia kuchennego (polecanego na forum, maja tez dość fajne kuchnie na swojej stronie) pokazałam co wymysliłam. Podesłałam kilka inspiracji. Zapłaciła 500zł i po miesiacy ,a może więcej Pani wreszcie przysłała mi projekt ,który wymysliła. To był projekt, który JA jej zostawiłam, tylko narysowany w programie i to nawet nie w 3D. Powiedział, że nic lepszego nie wymysliła, ale 500zł zapłaciłam :evil:

To był projekt, który JA jej zostawiłam, tylko narysowany w programie i to nawet nie w 3D. Powiedział, że nic lepszego nie wymysliła, ale 500zł zapłaciłam :evil:

No właśnie... Ja ostatnio też byłam w studio kuchni (pierwsze lepsze z brzegu) i mam te same doświadczenia. Tłumaczyłam co ja chcę i pan po kolei rysował dokładnie to co mu powiedziałam. Może morał z tego taki, że same (sami) jesteśmy najlepszymi projektantami? :-)

Ula,

wstępny szkic to mogę Ci zrobić za free w pro100.

Niestety wielu rzeczy nie uwzględnia ale daje przybliżony obraz.

Ponieważ "doktoryzuje" się ostatnio z kuchi, służę radami:)

Pozdrawiam

Aneta

Wielkie dzięki. Nie chciałabym nadużywać Twojej życzliwości ale jeśli nie znajdę firmy, która zrobi mi to profesjonalnie, i będę zdana na swoje własne umiejętności, to się do Ciebie uśmiechnę. Bo ja to tylko umiem albo długopisem na kartce, albo w Paint, i nic więcej :lol:

Swoją drogą, jeśli masz jakieś wskazówki odnośnie tego co warto, czego nie warto, na co zwrócić uwagę, itp. to będę bardzo wdzięczna. Ja w temacie dopiero raczkuję i nie wiem na co zwracać uwagę :-)

Tak z mojego doświadczenia to:

- trzeba się bybrać do kilku sklepów- studiów meblowych z swoimi własnymi przemyśleniami jak i co ma wyglądać.

- choć każda kolejna wizyta wnosi coś nowego do stanu naszej wiedzy, nie znaczy to absolutnie że jesteśmy mądrzejsze :)

- jednocześnie bowiem z infomacjami, pojawiają się nowe możliwości :lol:

i tu rodzi się na nowo głód infomacji. :lol:

Ale teraz poważnie:

zachęcam do odwiedzin na stronie bluma i hetticha ( gogle ci podpowie www)

Można sobie pooglądać ciekawe rozwiązana typu metabox, tandenbox, aventos, magic - corner, maty sibu itp:P

Pobiegaj po stronach producentów uchwytów - też można pooglądać

Odwiedż jak najwięcej stron producentów kuchni np. mebel rust ma fajną stronkę, ale też meble wolsztyńskie, alno,

Polecam odwiedzenie stron producentów frontów i blatów, np lupus, kronopol-albo spam.

Bardzo fajna jest też strona Belmebu - dużo różnych elementów "wewnętrznego wyposażenia".

Trzeba dokładnie przemyśleć z czego mają być zrobione widoczne boczne ściany mebli? Czy idzimy na kontrast czy na upodobnienie.

Fronty - Folia czy Fornir??

Policz sobie dokładnie jak wysokie potrzebne ci są szafki dolne i górne, oraz jeśli masz słupki to czy ich górna krawędź ma być równa z górną krawędzią szafek wiszących.

Generalnie chyba najlepiej jest żeby było jak najmniej różnych:

- wysokości,

- szerokości,

- kolorów,

- struktur.

To tyle mądrzenia się :p

Moja kuchnia będzie niestety wielkim kompromisem pomiędzy tym co bym chciała a co można :cry:

Wielkie dzięki za wszystkie porady. Zaczęłam przeglądać te strony i zakręciło mi się w głowie :-) O takich cudach nawet nie miałam pojęcia. Jak tu nie zwariować? Myślę, że hamulcem okaże się cena - pewnie masa z tych rzeczy jest drogaśna...

Najważniejsza rada dla mnie to ta odnośnie ujednolicania wysokości, szerokości, itd. Inaczej może wyjść niezły kuchenny chaos :-)