Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Ten pierwszy miałam w bloku prawie 13 lat temu ( tylko w srebrze)... opatrzył mi się... Prawdę piszą laski, że jest wszędzie...

Wybór chcąc nie chcąc trafia na nr 2....

Dziś pokazał się pierwszy ogien w naszym kominku !!!!

DSC_0004.JPG

zamontowali nam bufor ciepła

DSC_0020.JPG

i dziś pożegnaliśmy Pana instralatora .....hura !!!!!!

:):):)

Naaaaaaaaaaadal roooooooooobi się łazienka,

kładą sie płytki ścienne:

DSC_0008.JPG

zamontowali kabine prysznicową

DSC_0013.JPG

To są vivesy??

Ładnie się robi :)

A ile ma bufor litrów?

Arnika.....vives mugat :)

bufor ma 500 litrów.

od dziś leci mi ciepła woda w kranach...........zastanawiam się czy brac sie już za mycie okien??? :):):)

Wydawał mi się że jest większy....

A jak masz rozwiązaną CWU? Tez kominek, czy grzałka, albo solarzy? Oczywiście chodzi mi o lato...

My mamy kocioł na węgiel i bufor na 1300litrów wody....

Wydawał mi się że jest większy....

A jak masz rozwiązaną CWU? Tez kominek, czy grzałka, albo solarzy? Oczywiście chodzi mi o lato...

My mamy kocioł na węgiel i bufor na 1300litrów wody....

Arnika....co to jest CWU ???

mów do mnie po polsku:(

zazdroszczę jak nie wiem co !!!!! :p ;) Poprostu BAJKA!!!!!!!!

meg....niedługo u Ciebie bedzie pierwszy ogień w piecu/kominku :)

CWU ciepła woda użytkowa...

Chodziło mi czym będziecie ogrzewać wodę latem... A w zimę tylko kominek?

Nasi znajomi doradzali nam , żeby zrobić kominek z płaszczem wodnym... ale skoro mam piec w kotłowni to po co robić kotłownię w salonie...

Kominek mam jeszcze nie obłożony ale tylko do grzania dla oka, albo teraz jak wieczory są chłodne....

CWU ciepła woda użytkowa...

Chodziło mi czym będziecie ogrzewać wodę latem... A w zimę tylko kominek?

Nasi znajomi doradzali nam , żeby zrobić kominek z płaszczem wodnym... ale skoro mam piec w kotłowni to po co robić kotłownię w salonie...

Kominek mam jeszcze nie obłożony ale tylko do grzania dla oka, albo teraz jak wieczory są chłodne....

U nas jest kominek z płaszczem wodnym wspomagany elektrycznie.

Jezeli gdzies w czasie zimy wyjedziemy to mozna ustawić temperature minimalną i ogrzewanie bedzie prądem.

Ciepła woda w lecie bedzie też ogrzewana prądem.

szczegółów nie znam......dla mnie to jest czarna magia:( takimi technicznymi sprawami mąż sie zajmuje u nas :)

Mąz mówi, że w zimie będzie mozna napalic w kominku raz na 2 dni.....i bufor bedzie trzymał ciepło....

....zobaczymy jak to wyjdzie w uzytkowaniu:)

Ja zajmuje sie "upiększaniem" naszego domku :)

zaczęłam wschodzić nasza trawka siana w tamta niedziele..

DSC_0021.JPG

robimy tymczasowe wyjście na taras........aby sie piach nie wnosił na butach...

DSC_0024.JPG

Kala... maż ma racje... raz na dwa dni palić, ale też nie wie jak się zachowa domek podczas dużych mrozów, i drewno jest ciut mniej energetyczne niż węgiel, a i dom macie ciut mniejszy niż nasz i w dwóch poziomach, a to jest inne grzania....

My palimy węglem raz na dzień przy mrozach -20*C a bufor to odbiera... Mamy wszędzie podłogówkę, ale dom ma 250m2 ( z garażem w którym też włączamy podłogówkę w duże mrozy), i wszystko jest w parterze. Natomiast palenie latem to rozpalenie w piecu raz na kilka dni (4-5 nawet do 6, zależy ile sypnie się węgla, jaka temp na dworze)i to wiaderkiem węgla. Przeliczaliśmy prąd i wyszło nam, żebyśmy z torbami poszli... włączyliśmy jak wyjechałam z mężem i została sama teściowa... Ale zużycie energii zawróciło nam w głowie... Wychodziło, że samo podgrzanie to jakieś 300zł miesięcznie.... No tak jak nie ma innego wyjścia....

I wychodzi na to, że ja to ta techniczna, a upiększanie domu to przyprawia mnie o ból głowy....

Teraz jestem w swoim żywiole, bo robimy opaski wokół domu... ale trzeba będzie zaraz rabaty robić... a to już czarna magia dla mnie.....

ps. Ładne to wejście przed tarasem i fajnie, że trawka już wschodzi :)

U nas w lato wode podgrzewa solar i teraz we wrześniu nadal, pompa ciepła jest wyłączona cały czas, co nas cieszy, bo rachunek za prąd będzzie we wrześniu niski:-)

Witam z rana:)

....zobaczymy jak to bedzie z kosztami ogrzewania......

Arnik..... u Ciebie do ogrzania 250 m , a u mnie 110 m......więc jakby połowa mniej :)

Akuś.... szafkę cudna zrobila mi betib :)

wczoraj kurier dostarczył kibelek.....

jeszcze go nie widzialam......dzis pojade na budowe !!!