jessi 30.11.2009 07:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 doberek Kalus ,ale wasz domek wygląda slicznie , ,a jaki zapach mujsi sie unosic drewna ,w takim domku to można wypoczywać Witaj jessi!!! oj pachnie, pachnie....ja juz kocham ten dom!! juz bym chciała w nim mebelki ustawiać ...a tu jeszcze tyle pracy przed nami oj Kaluś juz jestes blizej niz dalej ,zobaczysz za niedługo bedziesz ustawiała mebelki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 30.11.2009 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kurcze jesteście niemożliwi, tempo przyrostu postów jest porażające Kala czyli świadomie podejmujecie wyzwanie palenia w kominku w sposób ciągły? Nie przeraża Cię to, bo ja się waham przed takim rozwiązaniem , czy będziecie mieć jakiś agregat na wypadek braku prądu? u nas przerwy w dostawie to dość częsty przypadek, a i te awarie co to się zdarzają coraz częściej w naszym pięknym kraju, trochę boję się uzależnić tylko od prądu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 08:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kama......może to wyda się głupie......ale ja marze o codzinnym paleniu w kominku juz sie nie moge doczekać kiedy wniose do salonu wiklinowy kosz z drewnem kominkowym i kiedy poczuje ten zapach dymu z kominka ..każde rozwiązanie ogrzewania domu ma plusy i minusy... pewnie najłatwiej byłoby wstawic piec na gaz...czysto, bez noszenia drzewa, ale tez bez klimatu, bez ognia w kominku..... kuźwa...ten dom to spełnienie naszych marzeń !!! ...więc będzie kominek, choćby nie wiem co i pomimo wszystko!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 08:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kala, kawał dobrej roboty odwalony, szacun, tyle dołków wykopać mam pytanie z związku z Waszym kominkiem, jakie macie ogrzewanie główne? albo czym będziecie grzać poza kominkiem? PS. W sprawie widoków, bo nie przestaję o nich myśleć idę na pw ..a w sprawie widoków i Chorwacji.....wysłałam Ci informacje na priv http://lh4.ggpht.com/_QziNhVXF5qI/R4zvBqr52sI/AAAAAAAAAZY/eX5LAVqb868/s640/PICT0226.JPG widok z tarasu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KamaG 30.11.2009 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kala to wcale nie głupie z tym kominkiem , ja też marzę o paleniu w kominku, bardziej chodzi mi o to, że jednak to będzie codzienny obowiązek i nie wiem czy mnie np starczy wytrwałości, i jeszcze jedna sprawa, jak to będzie wyglądać technicznie, czy całą noc wytrzyma, żeby rano tylko dorzucić, czy trzeba będzie rozpalać pytam bo też bym tak chciała ,tylko, że rano nie będzie czasu na palenie i do popołudnia to na pewno wygaśnie a i nie wiem czy zimno nie będzie. u nas ma być dodatkowo gaz, na leniwe dni ale i gazowe i płaszcz jednak uzależnione są od prądu, więc zastanawiam się czy nie zrobić jednak zwykłego kominka lub kozy ewentualnie z DGP Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gosia-Anbudowa 30.11.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 http://zwegowani.pl/wp-content/uploads/kawa-mrozona-skladniki.jpg dzień doberek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 10:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Gosiu......Witaj!!! i dziekuje za smaczna kawke z rana! Kama.....za duzo masz rozterek pogadaj może z jakims fachowcem od ogrzewania domów, wszystko Ci wyjaśni i rozwieje Twoje wątpliwości... ..ja poprostu nie brałam pod uwage innych mozliwości ogrzewania domu.... od zawsze wiedziałam, że chce mieć kominek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 30.11.2009 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witaj Kalu...Z tym kominkiem to pogadamy za dziesięć lat... dobrze????? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 14:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witaj Kalu... Z tym kominkiem to pogadamy za dziesięć lat... dobrze?????. ..myślisz, że juz za 10 lat będzie ze mną aż tak źle??? a z nowych wieści: zamówiłam kore do ogrodu, co prawda będę ją potrzebowała dopiero na wiosne, ale teraz nadarzyła się okazja, to zamawiam!!!! będzie z głowy zamówiłam narazie na próbę 100 worków po 80 litrów. koszt jednego worka - 7,50 zł. korę przywiozą jutro. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 30.11.2009 14:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 aż tak źle???? nie wiem co masz na myśli znudzi Ci się kobito a najmniej przyjemne to czyszczenie szybki... tylko nie myśl, że są niebrudzące i łatwoczyszczące itd. a kory teraz troszku możesz dać pod każde drzewko, tak garść - dwie, pod większe więcej, to zakwasisz im glebę i będą miały łatwiejszy start wiosną. Myślę oczywiście o iglakach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 17:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 aż tak źle???? nie wiem co masz na myśli znudzi Ci się kobito a najmniej przyjemne to czyszczenie szybki... tylko nie myśl, że są niebrudzące i łatwoczyszczące itd. a kory teraz troszku możesz dać pod każde drzewko, tak garść - dwie, pod większe więcej, to zakwasisz im glebę i będą miały łatwiejszy start wiosną. Myślę oczywiście o iglakach... ech.....myślałam, że masz na myśli, że za 10 lat nie będę juz w stanie nosic drzewno do kominka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Agatka77 30.11.2009 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 My też mamy zamiar grzać kominkiem i na razie się cieszę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 17:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 moja bratowa Krysia.....też pali w kominku codziennie i mówi, że z tą szybą do czyszczenia nie jest tak źle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Karolina i Artur 30.11.2009 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Kominek jest suuuper! Ja też zawsze marzyłam by mieć go w domku No i spełni się moje marzenie, zamierzamy w nim duuużo palic ale głównym ogrzewaniem bedzie jednak gazowe, kominek będzie słuzył w jesienne zimne dni oraz dla fajnego nastroju zimą... juz nie moge sie doczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
taka_ja taki_on 30.11.2009 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Witam Kaluś ale drzewek posadziliście - to Wyścigi czy jak? Aż nie mogę doczekać się jak będzie tam u Ciebie na wiosnę U nas tez kominek -podstawa, ale żeby nie był ot tak jak na wystawie- to wykorzystamy go do ogrzewania -przez nadmuch, tym bardziej, że stryszek nad głową jest Oprócz tego będzie piec - ten do ogrzewania domku -podłogi i kaloryferków (tak w planach) no i wody Ale że czasy różne, choroby itp. To ... w pomieszczeniu gosp. -jakie jest w domku -już widzieliśmy taki piec dwufunkcyjny na gaz... Ba nawet niedawno zakupiliśmy teraz tutaj bojler na prąd -80 l. Ariston -zadowolona jestem... także jak nie będzie mi się chciało biec po drewno, bo złapie mnie np. choróbsko -to woda ciepła będzie i wrazie co -na gaz... chociaż ja tam jak palacz - chętnie rozpalam w piecu, to napewno wrzuciałabym te pare drewienek. KamaG napisała: Kala to wcale nie głupie z tym kominkiem , ja też marzę o paleniu w kominku, bardziej chodzi mi o to, że jednak to będzie codzienny obowiązek i nie wiem czy mnie np starczy wytrwałości, i jeszcze jedna sprawa, jak to będzie wyglądać technicznie, czy całą noc wytrzyma, żeby rano tylko dorzucić, czy trzeba będzie rozpalać pytam bo też bym tak chciała ,tylko, że rano nie będzie czasu na palenie i do popołudnia to na pewno wygaśnie a i nie wiem czy zimno nie będzie. Niestety w kominku trzeba częsciej podkładać...drewno musi mieć swoją wilgotność musi mieć 20% wilgotności... czym twardsze tym jakby ma więcej kalorii -najlepiej jak leżakuje ok. 2 lat, np. buk, grab, dąb, akacja. Kominek to jak taki dzidziuś -nie wolno go zostawiac samego bez opieki, tak jak zasypiesz piec z podajnikiem, czy w ogóle zasypują bez podajnika. Kominek ma nie tylko zalety -jak widok ognia- taki romantyczny i ciepło hipnotyzuje normalnie - ale nienormalnie to normalne... To także i minusy - kurz, czyszczenie -konserwacja, dobrze Arctica napisała - szybę trzeba czyścić... Niby teraz są te samoczyszczące -ale jakoś trzeba je jednak myć Poza tym kiedy w sklepie powiedzą nam, że wystarczy wrzucić spore polano do kominka i podkładac np. co 6-8 godzin, to najpierw będzie grzało mocno a po 6 godzinach będzie trochę żaru, ale grzanie będzie szczątkowe. Co zrobić w razie kilkudniowej nieobecności lub choroby? Kominek pochłania nawet kilkadziesiąt i więcej kilogramów drewna dziennie (w mroźne dni) -pomysleć ile trzeba będzie nam tak biegać do drewutni Trudno jest ustawić odpowiedni poziom mocy czy też stopnia grzania. Dlatego polecam dodatkowe rozwiązanie ogrzewania... Plusem jest jednak ten klimat, dośc tanie i dostępne paliwo, jeszcze tańsze, gdy sami zakupimy, potniemy, porąbiemy drewno w lesie, wysuszymy -jak bezpośrednio zakupimy od Leśniczego Nu i jeszcze raz napiszę: Palenie w kominku i przesiadywanie przed nim to duża frajda Do tego wiklinowy fotel bujany i dobra książka Można się zapomnieć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGP 30.11.2009 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 U nas kominek też jest obowiązkowy, ale tylko jako ogrzewanie dodatkowe - w weekendy i zimowe wieczory. Niestety nie możemy pozwolić sobie na kominek jako jedyne źródło co. Kala, ale rozumiem Ciebie w 100% Jak tu mieć dom z bali bez kominka ??? Życzę dużo siły i cierpliwości Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 18:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 ...u mnie kominek z płaszczem wodnym będzie głównym ogrzewaniem domu. ...dzieki kominkowi będziemy mieli ogrzewany domek i ciepłą wode!! A z wyjazdami nie będzie problemu bo zakładamy wspomaganie elektryczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 30.11.2009 19:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 musicie na wspomaganiu jechać, przecież nie będziesz latem kominka rozpalać coby się wykąpać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 30.11.2009 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 musicie na wspomaganiu jechać, przecież nie będziesz latem kominka rozpalać coby się wykąpać tak mi sie już chce tego kominka, że i z chęcia latem bym w nim paliła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 30.11.2009 19:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 no to wstawiaj i odpalaj!!! przeciez obudowa nie jest niezbędna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts