Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaniorki budują dom z bala :) ...komentarze tutaj !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witaj Kala, pięknie Ci ogród zarasta:) no i cudnie się u Was w domku robi - tak wdzięcznie, sielsko i ciepło. Widziałam też w innym temacie podłogi - bardzo gratuluję. W ciągu najbliższych dni wstawię jakieś nowe fotki u siebie, bo znów troszkę zaniedbałam swój dziennik, ale jak są drobne zastoje to co ja będę tam wklejać, grunt że zdecydowaliśmy się na schody. Pozdrawiam

A teraz potrzebuje Waszych rad !!!!!!! :)

....wzdłóż tego płotu musze powsadzać rośliny aby odgrodzić sie od drogi - strasznie sie kurzy :(

potrzebuje pomysłu na jakieś drzewka, które urosną na wysokość ok. 2 m - nie większe , bo to będzie z przodu domu.

Dzis wsadziłam sobie leszczyne na pniu oraz lilak pełnokwiatowy na pniu, wygląda to tak:

DSCN0329.JPG

doradźcie mi, co moge tam posadzić........aby ładnie sie prezentowało :)

Edytowane przez kala67

Bogusiu..........dziękuje :)

Arctica.....od strony drogi narazie nie będe nic obsadzać........bo u siebie jeszcze nic nie mam:(

pęcherznica rośnie juz u mnie w tzw. drugim rzędzie...........teraz szukam pomysłu na pierwszy rząd zaraz przy płocie.

I zalezy mi aby te drzewka chociaż troche było widać od drogi;) czyli aby wystawały nad płot.

Natomiast od środka mają tworzyć ściane-tło do niższych kompozycji roślinnych:)

Edytowane przez kala67

Kalu, wydaje mi się, że do 2 m bardziej krzewy, niż drzewka. Rozumiem, że masz jako żywopłot mieć podwójne nasadzenie, z przodu pęcherznice, z tyłu drzewka, jako wyższe? Podobnie mam w swoim żywopłocie, tylko że same np. pęcherznice Luteus rosną do 3m, szerokość jeszcze większa. Oczywiście, można je ciąć, będą mniejsze. Ja jako wyższe piętro mam np. klon jesionolistny, szczepiony na ok. 1,5 m, ale jego korona rozrośnie się. Klon Flamingo mi się podoba, ma różowe przyrosty. Mój to chyba Variegatum, ale zdania są podzielone. Poza tym mam jarząb szwedzki Koehnego (do 4m), perukowiec podolski, sosnę Oculus Draconis, głogownik Frasera (ale ten mi wymarzł, niestety), oczar. Możesz też zrobić żywopłot z rzędu świerków serbskich, czy choiny kanadyjskiej i je ciąć. Śwodośliwa jest małym drzewkiem, ale dorasta do chyba 5m.

A może takie krzewy "drzewkowe", jak śliwa dziecięca, Prunus x cistena, ona będzie miala około 2m, ale rośnie powoli (mam właśnie z przodu, obok wiązu holenderskiego Wredei, też ładny jest, rośnie wolno, ma ładne żółtawe listki, raczej kolumnowy).

A napisz, wolisz liściaste, czy iglaki? Bo dobre tło do kompozycji tworzą właśnie iglaki, najlepiej zielone...

...hm, wyobraziłam sobie czerwonawą śliwę dziecięcą z żółtą pęcherznicą - bardzo "energetyczne" zestawienie! ;)

jako żywopłot fajne sa jeszcze cisy lub ognik szkarłatny, ze względu na owocki, albo rokitnik, ale ten jest mocno ekspansywny, ja bym chyba nie ryzykowała! :rolleyes:

Kala, podpisuję się pod tym, co napisała Sure.

Jeśli drzewka, to ja uwielbiam swoje wiśnie ozdobne, z kulistą koroną, której nie trzeba formować.

Korona jest na takiej wysokości, o jaką Ci chodzi.

A z dwumetrowych krzewów liściastych większość kalin. Są różne odmiany o pięknych kwiatach.

No i chyba o perukowcu nikt nie wspomniał.

Kaluś pęcherznica puszczona samopas to i 3-4 metry potrafi mieć... trzeba mocno ciąć... no i tło jej niepotrzebne, nic przez nią nie widać... ona musi mieć coś co będzie znad niej wystawać... mogą być wszystkie szczepione na pniu o wysokości o jaką Ci chodzi:)

Tak naprawdę to chyba iglaki by się jakieś zdały coby i zimą było na czym oko zawiesić i swą rolę spełniały:)

Ja preferuje żywopłoty naturalistyczne mieszane: iglaki plus kolorowe krzewy. Podpisuje się pod tym co napisała Dorota.

Zrobiłabym rabatę o szerokości 2-2,5 m. Pierwsze od ogrodzenia rośliny posadziłabym w odległości min. 1 m. Przepraszam cię, ale uważam,że twoje nasadzenia są za blisko ogrodzenia,a w przypadku świerków - zbyt gęsto. Masz dużą działkę, duży potencjał. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać.

Edytowane przez Alunek