kala67 03.05.2011 20:56 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 na drewniane tarasy mają nowość:http://www.remmers.pl/58+M52ad5ae0e91.0.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.05.2011 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2011 Meganko, też tak mam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
OlaiJacek 04.05.2011 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2011 Witaj Kala, pięknie Ci ogród zarasta:) no i cudnie się u Was w domku robi - tak wdzięcznie, sielsko i ciepło. Widziałam też w innym temacie podłogi - bardzo gratuluję. W ciągu najbliższych dni wstawię jakieś nowe fotki u siebie, bo znów troszkę zaniedbałam swój dziennik, ale jak są drobne zastoje to co ja będę tam wklejać, grunt że zdecydowaliśmy się na schody. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 07.05.2011 08:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Witam wszystkich weekendowo:) wreszcie wyszło słoneczko.......i zrobiło sie troszke cieplej !!! Zaczyna sie u nas akcja OGRODZENIE FRONTOWE !!!!!! strasznie sie ciesze, wreszcie poczuje się jak u siebie;) ...dotychczas każdy mógł z drogi do nas wejść wygladało tak: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 07.05.2011 08:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Żeby poszło szybko, sprawnie i żeby była PANI zadowolona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 07.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Powodzenia! Ale fajnie, co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 07.05.2011 13:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Super !!! Ja powiedziałam dzis mężowi, że jak dostanę kasę z US i urlopowe w pracy, zamawiam bramę, furtkę i ........ kupuje rowery, dla siebie i Mayki taki damski czyli miejski z koszyczkiem !!!! Będę szpanować na wsi , a co !!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 07.05.2011 17:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) Udało się na całej długości wkopać słupki.. od lewej strony mąż zaczął wkopywać krawężniki... Edytowane 7 Maja 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 07.05.2011 17:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 (edytowane) A teraz potrzebuje Waszych rad !!!!!!! ....wzdłóż tego płotu musze powsadzać rośliny aby odgrodzić sie od drogi - strasznie sie kurzy potrzebuje pomysłu na jakieś drzewka, które urosną na wysokość ok. 2 m - nie większe , bo to będzie z przodu domu. Dzis wsadziłam sobie leszczyne na pniu oraz lilak pełnokwiatowy na pniu, wygląda to tak: doradźcie mi, co moge tam posadzić........aby ładnie sie prezentowało Edytowane 7 Maja 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rogbog 07.05.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Maja 2011 Doradzić nie doradzę bo dopiero raczkuję w temacie:) ale powiem...co raz ladniej u Was Kalu:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 08.05.2011 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Hej! Ja w starym domu mam pęcherznicę kalinolistną na przemian z rugozą... aktualnych zdjęć nie mam, jakieś stare tylko jak toto małe było...aaaa... i ja mam to na zewnątrz, od strony drogi:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 08.05.2011 07:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 (edytowane) Bogusiu..........dziękuje Arctica.....od strony drogi narazie nie będe nic obsadzać........bo u siebie jeszcze nic nie mam:( pęcherznica rośnie juz u mnie w tzw. drugim rzędzie...........teraz szukam pomysłu na pierwszy rząd zaraz przy płocie. I zalezy mi aby te drzewka chociaż troche było widać od drogi;) czyli aby wystawały nad płot. Natomiast od środka mają tworzyć ściane-tło do niższych kompozycji roślinnych:) Edytowane 8 Maja 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.05.2011 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kalu, wydaje mi się, że do 2 m bardziej krzewy, niż drzewka. Rozumiem, że masz jako żywopłot mieć podwójne nasadzenie, z przodu pęcherznice, z tyłu drzewka, jako wyższe? Podobnie mam w swoim żywopłocie, tylko że same np. pęcherznice Luteus rosną do 3m, szerokość jeszcze większa. Oczywiście, można je ciąć, będą mniejsze. Ja jako wyższe piętro mam np. klon jesionolistny, szczepiony na ok. 1,5 m, ale jego korona rozrośnie się. Klon Flamingo mi się podoba, ma różowe przyrosty. Mój to chyba Variegatum, ale zdania są podzielone. Poza tym mam jarząb szwedzki Koehnego (do 4m), perukowiec podolski, sosnę Oculus Draconis, głogownik Frasera (ale ten mi wymarzł, niestety), oczar. Możesz też zrobić żywopłot z rzędu świerków serbskich, czy choiny kanadyjskiej i je ciąć. Śwodośliwa jest małym drzewkiem, ale dorasta do chyba 5m.A może takie krzewy "drzewkowe", jak śliwa dziecięca, Prunus x cistena, ona będzie miala około 2m, ale rośnie powoli (mam właśnie z przodu, obok wiązu holenderskiego Wredei, też ładny jest, rośnie wolno, ma ładne żółtawe listki, raczej kolumnowy). A napisz, wolisz liściaste, czy iglaki? Bo dobre tło do kompozycji tworzą właśnie iglaki, najlepiej zielone... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.05.2011 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 ...hm, wyobraziłam sobie czerwonawą śliwę dziecięcą z żółtą pęcherznicą - bardzo "energetyczne" zestawienie! jako żywopłot fajne sa jeszcze cisy lub ognik szkarłatny, ze względu na owocki, albo rokitnik, ale ten jest mocno ekspansywny, ja bym chyba nie ryzykowała! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tola 08.05.2011 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kala, podpisuję się pod tym, co napisała Sure.Jeśli drzewka, to ja uwielbiam swoje wiśnie ozdobne, z kulistą koroną, której nie trzeba formować.Korona jest na takiej wysokości, o jaką Ci chodzi.A z dwumetrowych krzewów liściastych większość kalin. Są różne odmiany o pięknych kwiatach.No i chyba o perukowcu nikt nie wspomniał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 08.05.2011 11:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ja wspomniałam... Swoją drogą, mój perukowiec wypuszcza wreszcie listki, ale tylko miejscami, czyżby to znaczyło, że mróz go uszkodził? Przeleję do siebie zdjęcia z ogrodniczego, może zerkniecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Arctica 08.05.2011 13:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Kaluś pęcherznica puszczona samopas to i 3-4 metry potrafi mieć... trzeba mocno ciąć... no i tło jej niepotrzebne, nic przez nią nie widać... ona musi mieć coś co będzie znad niej wystawać... mogą być wszystkie szczepione na pniu o wysokości o jaką Ci chodzi:)Tak naprawdę to chyba iglaki by się jakieś zdały coby i zimą było na czym oko zawiesić i swą rolę spełniały:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorkaK 08.05.2011 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Witaj Kaluniu widzę ,że u Ciebie coraz to ładniej się robi tak równiutko przed domkiem i ogrodzenie się robi;).....fajnie już masz:) Pozdrawiam i buziaczki ślę pa pa!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 08.05.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Maja 2011 Ja bym nie dawała sciany identycznych drzewek czy krzewów, tylko taki zywopłot naturalistyczny, krzewy, drzewka lisciaste i iglaki na zmiane bez zielonej jednolitej sciany, ewentualnie miejscami po kilka takich samych roslin Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Alunek 09.05.2011 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Maja 2011 (edytowane) Ja preferuje żywopłoty naturalistyczne mieszane: iglaki plus kolorowe krzewy. Podpisuje się pod tym co napisała Dorota. Zrobiłabym rabatę o szerokości 2-2,5 m. Pierwsze od ogrodzenia rośliny posadziłabym w odległości min. 1 m. Przepraszam cię, ale uważam,że twoje nasadzenia są za blisko ogrodzenia,a w przypadku świerków - zbyt gęsto. Masz dużą działkę, duży potencjał. Szkoda byłoby tego nie wykorzystać. Edytowane 9 Maja 2011 przez Alunek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts