kala67 02.08.2011 04:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 sure...............śliwy u siebie jakies mam............tylko nie wiem czy to są dziecięce??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 02.08.2011 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Jeśli to ten klon: http://www.florlang.pl/klonpc.html to młode trzeba osłaniać na zimę. O żurawkach piszą, ze wiosną można je przyciąć (ja na pewno usuwam brzydkie liście): http://www.ogrodowisko.pl/artykuly/96-zurawki-liscie-zamiast-kwiatow . Śliwa dziecięca, czyli Prunus x cistena to konkretna odmiana, niewysoka krzaczasta, albo małe drzewko, wg mnie od zwykłych dużych się różni od początku pokrojem. Spójrz, tu wkleiłam zdjęcie mojej (na 1 i 4), czy Twoje są podobne? http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=44407 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 02.08.2011 19:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) sure...........mój klon czerwony nie jest taki egzotyczny:) jest bardziej pospolity............więc mam nadzieje, że jedank nie musze go okrywac na zime:) za rady dot. żurawek....bardzi dziekuje..zrobie na wiosne tak jak TY:) ...niestety zdjęć moich sliw nie zrobilam dziś ale mam zdjęcia klonu: obok rosnie zwykły dąb, dalej brzoza.....więc nie mogłam tutaj wsadzic jakiegos egzotycznego klonu;) Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 02.08.2011 19:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 (edytowane) dosadziłam na rabatce trzy czerwone żurawki!!! i moja rabatka sie ożywiła;) mysle aby za klonem wsadzic dwie kępy traw......tylko jakie??????? Edytowane 2 Sierpnia 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 02.08.2011 19:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 ....dziś po popołudniu zabrałam się za pielenie kolejnej rabatki przed domem.... a po wykonanej pracy.....należał mi sie krótki odpoczynek;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
meg60 02.08.2011 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 ooooooooooooooo, takiej to dobrze !!!!!!! Ma gdzie sobie wieszadełko powiesić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 02.08.2011 19:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Sprytne to wieszadełko! a ja myślałam, ze posadziłaś Atropurpureum, bo Dorbie o nim wspomniała, a to klon jak dąb (tzn. duży chyba urośnie?). Skoro jest czerwony, może dodasz mu czerwoną rozplenicę japońską? Tylko ona spora rośnie w sezonie. Klon możesz też obsadzić jakimiś ?niskimi trawkami wkoło? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 03.08.2011 05:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 najfajniejsze jest to, że mogę to wieszadełko powiesic na belce z kazdej strony domu...zalezy czy chce mieć cień czy słonko...a mogę też pod dębem:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dorbie 03.08.2011 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 A jaki to klon?Fajny masz hamaczek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 03.08.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 kala, ty lacho! cudniście!!! Dobrze, że z podłogą lepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
delfina7 03.08.2011 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Pozdrawiam z mego gruzowiska:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.08.2011 05:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 A jaki to klon? Fajny masz hamaczek dorbie......na załączonej karteczce było napisane: klon czerwony:) kala, ty lacho! cudniście!!! Dobrze, że z podłogą lepiej oj dużo lepiej Neluś..........dziś bedzie lakierowana Pozdrawiam z mego gruzowiska:D delfinko............wreszcie sie odnalazłaś !!! pewnie szyjesz, szyjesz, szyjesz??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.08.2011 05:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 (edytowane) kupiłam sobie dzis rano na allegro : http://img17.allegroimg.pl/photos/400x300/17/50/23/83/1750238341_1 A tak wyglądały do wczoraj moje podłogi..... wycyklinowane i wybielone.... dzis będą juz lakierowane !!!!!!!!!! ciesze się jak dziecko :) Edytowane 4 Sierpnia 2011 przez kala67 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sure 04.08.2011 13:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 Kala, ślicznie!! To można robić imprezę! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.08.2011 18:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 sure..........póki co mebli nie ma .....ale w ogrodzie zawsze jestem gotowa na imprezke.......trzeba tylko termin dograć pracuje nad kolejną rabatką...... takie są postępy: dzis robiłam przymiarke roslin... ..ale coś mi tutaj brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nelli Sza 04.08.2011 18:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 kalu, przepraszam jeśli już było, czym bieliliście podłogi? Śliczne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 04.08.2011 18:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Sierpnia 2011 kalu, przepraszam jeśli już było, czym bieliliście podłogi? Śliczne Neluś..........tym: http://www.legierski.pl/pdf/bejcanat.pdf Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Iwuś 05.08.2011 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Sierpnia 2011 Widzę, że zaczyna kwitnąć Ci liatra U mnie już także zaczyna, mam białą i różową, ale z 10 cebulek wzeszło tylko 5...no cóż rozmnożą się Taki bujaczek kusił mnie nie niemiłosiernie...i jakoś w ferworze innych koncepcji i zajęć gdzieś umknął. Gdyby to lato było cieplejsze to bym pewnie wróciła do tego, a tak...siedzę włąśnie na tarasie przy kompie otulona kocem i tylko cykanie świerszczy przypomina, że to jeszcze lato. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 06.08.2011 08:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 kopiuje sobie informacje od elfir ja bym nie łączyła pierisów i różaneczników z wrzosami. To gatunki które wola półcień pod drzewami. Podobnie cyprysiki - lubią żyzne, wilgotne gleby a wrzosowiska w naturze to siedliska dość suche, z piaszczystą glebą. Dlatego robienie wrzosowiska na glinie jest nieporozumieniem. Poza tym błędem jest sadzenie wrzosów rożnych odmian naprzemiennie. Efekt robią tylko w masie po min 5 sztuk. (a najlepiej po 20 i wiecej) http://iglaco.pl/aukcje/produkty/rosliny/wrzosowisko/wrzosowisko_2.jpg. Do kompozycji możesz dodać brukentalię, dabecję, jałowce, sosny, szczodrzeńce, ewentualnie różaneczniki drobnolistne, jak Rh.impedium. , trawy ozdobne, berberysy thunberga. irgii Wrzosowiska to rabaty o naturalistycznym wygladzie, więc moze zamiast takiej prostej linii rabaty zrobiłabys ja bardziej powyginaną? http://www.ogrodynaturalne.pl/Foto/max/2007_3_30__22_25_54__58_ogrod-Jozefow-3.jpg Jak sąsiad posadzi wzdłuż siatki wysokie krzewy, które zaczną rzucać cień na wrzosowisko w zasadzie to będzie jego koniec. Wrzosy (i towarzyszące wrzosowiskom rośliny) są wybitnie światłożądne. Paprocie to z reguły rośliny z wilgotnych lasów. Kompletnie nie pasują do wrzosowiska. Czym przesłonić warzywnik? Może szpaler kolumnowej formy berberysu Thunberga? (Red Pillar, Erecta, Orange Rocket) IMHO - wrzosowisko w tych warunkach to nie najlepszy pomysł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kala67 06.08.2011 08:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Sierpnia 2011 Widzę, że zaczyna kwitnąć Ci liatra U mnie już także zaczyna, mam białą i różową, ale z 10 cebulek wzeszło tylko 5...no cóż rozmnożą się Taki bujaczek kusił mnie nie niemiłosiernie...i jakoś w ferworze innych koncepcji i zajęć gdzieś umknął. Gdyby to lato było cieplejsze to bym pewnie wróciła do tego, a tak...siedzę włąśnie na tarasie przy kompie otulona kocem i tylko cykanie świerszczy przypomina, że to jeszcze lato. Iwuś...........a u Ciebie z czym rośnie na rabatce liatra?? bo mam wrażenie, że swoją powinnam przesadzić w inne miejsce.....tutaj mi jakoś nie pasuje:( ...ale nie mam na nią żadnego pomysłu...........może w sąsiedztwo jakiś traw by ładnie wygladało??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts