Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaniorki budują dom z bala :) ...komentarze tutaj !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Witam niedzielnie z poranną kawką :)

Mam pytanko dot. odbiory domu....do tych szczęściarzy, którzy już mieszkają w swoich domkach......:)

czy duzo jest załatwiania? od czego zacząć?

jakie to koszty? jak to długo trwa??

czy do odbioru domu wszystko musi byc w środku wykończone?

i czy przeprowadzke robiłyście przed czy po odbiorze domu???

:):):)

Alu, dokumenty potrzebne do odbioru na pewno znajdziesz na stronie urzędu, np. http://www.pinb.pl tam podają potrzebne do wniosku załączniki. Okazuje się, ze w różnych rejonach są różne wymagania, u nas było bardzo dużo załatwiania w porównaniu z sąsiednimi miejscowościami... wszystkie odbiory instalacji i oświadczenia kierownika itp. Musiałam np. zrobić wędrówkę po wszystkich dostawcach energii i pozbierać zaświadczenia :rolleyes:

Kalusia, łazienka przepiękna się zapowiada - uwielbiam ten styl :*

Widziałam pisałaś o buforze. Mogłabyś mi tak szybko i najprościej jak się da wytłumaczyć jak tego używasz w praktyce i na ile jest to pomocne/potrzebne?? Koszt takiego bufora to ok. 5tys.zł więc lepiej wolę poznać wszystkie za i przeciw... Głównie interesują mnie te przeciw - czy są?

A propos szyszek mam ich mnóstwo w lesie ;) Trzeba je zgrabywać, bo pod kosiarką strasznie strzelają...

Alu, dokumenty potrzebne do odbioru na pewno znajdziesz na stronie urzędu, np. http://www.pinb.pl tam podają potrzebne do wniosku załączniki. Okazuje się, ze w różnych rejonach są różne wymagania, u nas było bardzo dużo załatwiania w porównaniu z sąsiednimi miejscowościami... wszystkie odbiory instalacji i oświadczenia kierownika itp. Musiałam np. zrobić wędrówkę po wszystkich dostawcach energii i pozbierać zaświadczenia :rolleyes:

dziekuje Agatko..... pewnie moj kierownik budowy mi w tym dopomoże??;)

Witanko Kalu :) czekam z niecierpliwością na efekt końcowy waszej łazieneczki ,bo jestem ciekawa jak prezentować się będzie kabina w całości,która jest moją faworytką i też baaardzoooooo mi się podoba:yes:

Pozdrawiam i przytulam:hug:

dorka....ja tez już czekam na efekt końcowy !!!

mam już dość robienia tej łazienki.....strasznie sie dłuuuuuugo ciągnie :(

Pan od łazienki w sobote i niedziele u nas nie był :(

Kalusia, łazienka przepiękna się zapowiada - uwielbiam ten styl :*

Widziałam pisałaś o buforze. Mogłabyś mi tak szybko i najprościej jak się da wytłumaczyć jak tego używasz w praktyce i na ile jest to pomocne/potrzebne?? Koszt takiego bufora to ok. 5tys.zł więc lepiej wolę poznać wszystkie za i przeciw... Głównie interesują mnie te przeciw - czy są?

A propos szyszek mam ich mnóstwo w lesie ;) Trzeba je zgrabywać, bo pod kosiarką strasznie strzelają...

dardurka....jeszcze nie moge Ci nic powiedziec.....bo narazie nam to zamontowali i robili pierwszy rozruch.

Dopiero jak zamieszkamy to sie okaże jakie sa za i przeciw :)

Wczoraj mąż zamontował światełko przed wejściem do domu :)

DSC_0096.JPG

musze też wreszcie zakupić klamke do drzwi wejściowych !!!!

dziś była piekna pogoda, dzień spędzony na leniuchowaniu na działce :)

nasza Lola zwiedzała nowy dom i ogród, przyzwyczajała sie do nowego miejsca...

Ale już wiem, że najbardziej spodobał jej sie nasz płot :):):)

DSC_0071.JPG

Ala ma kota (Lolę):D...a ja myślałam ,że tylko Almę :p

...ślicznie prezentuje się!!!

Co do odbioru, to u mnie tym zajął się kierownik budowy,a ja tylko byłam w wodociągach i w enerdze podpisać umowy i dostać zaświadczenie o odbiorze. Aha i jeszcze bardzo ważny jest odbiór przez kominiarza,że z odprowadzenie spalin i wentylacja w domku jest OK.

Z tego co wiem, to ludzie mieszkają u siebie i bez odbioru :cool: