Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaniorki budują dom z bala :) ...komentarze tutaj !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Cześć Kaluś!

Domek oczywiście pięknieje z dnia na dzień, myślę,że bedzie Wam się mieszkać cuuuudownie, tym bardziej cieszę sie ze przeprowadzka tuż, tuż ...

My mieszkaliśmy też kilka miesięcy zanim zrobiliśmy odbiór domu ;) Formalności załatwiane przez kier buda trwały coś ok 3 tyg.

Pozdrawiam serdecznie!!!

A kto Cię tak straszył??

Nasz kierbud, a jednocześnie pracownik w inspektoracie budowlanym, powiedział na przykład, że nie musimy robić certyfikatu energetycznego do odbioru domu, tylko mamy napisać, że będziemy w nim mieszkać 3-4 mies. w roku:) Że to niby domek letniskowy. Jego cytat: "my i tak tego nie sprawdzamy, a wy zaoszczędzicie parę złotych...".

No comments:)

Tak, że widzisz, jedni straszą, inni wręcz przeciwnie:)

u nas nie mozna sie zameldowac bez odbioru domu :(

pytałam o to w naszym UM.

Chciałam juz wszystkich przemeldowac do nowego domu - wtedy za mieszkanie płaciłabym znacznie mniejszy czynsz ( zostawic tu musze chyba 1 osobe zameldowaną ?).

Prąd mam zwykły bo na tej działce stał wczesniej budynek gospodarczy i prad juz tam był.

...jak widac w każdym przypadku urzędy mają inne proceduru;)

Czy za odbiór domu jest jakas opłata??

Pytam o koszty.....bo przy tej wykończeniówce kasa topnieje w zastraszającym tępie :(

u nas nie mozna sie zameldowac bez odbioru domu :(

pytałam o to w naszym UM.

Chciałam juz wszystkich przemeldowac do nowego domu - wtedy za mieszkanie płaciłabym znacznie mniejszy czynsz ( zostawic tu musze chyba 1 osobe zameldowaną ?).

Prąd mam zwykły bo na tej działce stał wczesniej budynek gospodarczy i prad juz tam był.

...jak widac w każdym przypadku urzędy mają inne proceduru;)

Czy za odbiór domu jest jakas opłata??

Pytam o koszty.....bo przy tej wykończeniówce kasa topnieje w zastraszającym tępie :(

U mnie też nie można sie zameldować bez odbioru domu.

Opłata jest za odbiory,audyt,mapki ...

Witam Kala też stoję przed odbiorę budynku zrobiłam dopiero mapkę powykonawczą koszt 800 zł ,kominiarz podobno odbór komina 300 zł wentylacji 200 zł ,certyfikat energetyczny u mnie w miejscowości 400 ale kupię na allegro za 150 .Jeszcze kilka innych pierdołek obliczyłam ,że między 1.500-2.000 tys muszę przygotować na odbiór budynku.

Można kupić nawet za 50 zl, ale ja się zdecydowałam na taki porządny, z obliczeniami itp. Gosć na pewno oglądał projekt, domu za bardzo nie. W sumie chyba wszyscy podstawiają dane do programu, który liczy, nie wiem, za co te pieniądze?

U mnie najwięcej wziął elektryk za odbiór instalacji, 500 zł.

cholercia.....to sporo :(

a certyfikat energetyczny mozna kupic na allegro??

ja myslalam, że ktos musi do domku przyjechac, posprawdzać itd....

Można można podajesz wszystkie dane grubość ocieplenia itp .Można kupić i za 50 zł tylko mój droższy bo z obliczeniami kominka i wentylacji mechanicznej.