Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kaniorki budują dom z bala :) ...komentarze tutaj !!!

Recommended Posts

• Odpowiedzi 8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Dodane zdjęcia

Kinkiet i klamka bardzo ladne.

Piszesz, ze rozplanowalas agd w kuchni i kazalas elektrykowi prad robic. A czy uwzglednilas to, ze gniazdka elektryczne nie moga byc za piekarnikiem, ani zmywarka i lodowka tylko obok. Jesli zrobisz te gniazdka bezposrednio z tymi sprzetami wtedy ich nie zamontujesz. Z zaworem do zmywarki jest podobnie, musi byc obok w szafce. I pamietaj o kablu do okapu na odpowiedniej wysokosci, na srodku tego okapu. Jesli chcesz miec oswietlenie podszafkowe to tez kabelek na wysokosci musi byc wyprowadzony i najlepiej go polaczyc z wlacznikiem na scianie :p .

Kinket super , pasuje do domku świetnie.

Kuchnię, którą wybrałaś, oglądałam ostatnio w IKEA i prezentuje się bardzo fajnie, też o niej myślę pod kątem mojej kuchni, ale u mnie to daleka droga...

Czekamy na mapę już drugi tydzień, bo ktoś ją wypożyczył :( wiec jak ten ktoś to czyta, to niech już odda mapkę, to my będziemy mieli szansę pójść krok do przodu:):)

No i najważniejsze GRATULACJE dla męża :) za całokształt wykonanych prac i dla żony, ze ma takiego męża!!!!!

Całuski pa

magpie101.......

z tymi gniazdkami to mi namieszałaś :o :o

mój elektryk powiedział,że gniazdko do lodówki ma być za lodówką na dole bo tam lodówka ma wcięcie i się zmieści!!

poszłam po pracy jeszcze o to zapytać panią w salonie gdzie można zamówić meble kuchenne na wymiar :wink: zapytałam czy gniazdko ma być za lodówką czy obok w szafce......

Pani łaskawie mi odpowiedziała.....że to zależy kto mi będzie robił kuchnie, bo różnie robią!!!

:o

i co ja mam począć??? jak jest u WAS?????

magpie101.......

z tymi gniazdkami to mi namieszałaś :o :o

mój elektryk powiedział,że gniazdko do lodówki ma być za lodówką na dole bo tam lodówka ma wcięcie i się zmieści!!

poszłam po pracy jeszcze o to zapytać panią w salonie gdzie można zamówić meble kuchenne na wymiar :wink: zapytałam czy gniazdko ma być za lodówką czy obok w szafce......

Pani łaskawie mi odpowiedziała.....że to zależy kto mi będzie robił kuchnie, bo różnie robią!!!

:o http://www.muratordom.pl/prawo_i_pieniadze.htm

i co ja mam począć??? jak jest u WAS?????

Napisalam dokladnie u siebie :wink: .

Kala pojawiam się i znikam

Jak zwykle namietnie podczytuję a mało piszę :oops:

Gniazdko do lodówki gdzieś obok abyś monie musiała wyjmowa całej lodówki jak ją będziesz chciała odłączy od prądu.

Jesli zamierzasz mie lodówkę z kostkarką lodu to pamiętaj aby doprowadzi tam wodę :lol:

W sypialni my planujemy zrobi sobie "schodowy"wyłącznik światła aby móc gasi całe oswietlenie nie wstajac z łóżka :lol:

kuźwa....... :o własnie wrócilismy ze sklepu agd!!

pan nam pokazywał lodówke, kuchenke i zmywarke do zabudowy.....powiedział, że ten sprzęt z tyłu na dole nie jest prosty tylko ma wycięcie i spokojnie zmieści sie gniazdko. :o :o

ja już sama nie wiem kogo słuchac :o :o :cry:

Kala kilka osob Ci pisalo i ja tez u siebie - co zrobisz jak nagle bedziesz musiala wylaczyc sprzet, rozkrecisz polowe mebli zeby dojsc do gniazdek?

Pracuje w tym kilkanascie lat i jeszcze nikt nie robil na dole przy podlodze.

właśnie się pokłóciłam z mężem......wrrrrrrrrrrrrrrrrrrr :evil:

powiedziałam Mu, że gniazda powinny być w szafkach okok !! :roll:

i mi sie dostało :lol: :lol: :x wrrrrrrrrrrrrrrrrr

:D lepiej teraz poprawic niz pozniej zalowac, ze sie nie zrobilo tak jak powinno byc.

kala znalazłam artykuł o aranżacji i projektowaniu kuchni i tam znalazłam informacje o gniazdkach, które cię tak trapią

* gniazdka robocze powinny znajdować się na wysokości 100 – 115 cm od podłogi, ich rozmieszczenie uzależniamy od miejsc, w których będziemy korzystać z drobnego sprzętu AGD (czajnik elektryczny, toster, mikrofala itp.),

* większość płyt ceramicznych musi być zasilana tzw. siłą (gniazdem o napięciu 380 V),

* gniazdo do zasilania okapu należy umieścić w osi okapu na wysokości ok. 220 cm (okap wolno wiszący) lub w niedalekiej od niego odległości nad szafkami górnymi,

* gniazda do piekarnika, zmywarki, lodówki i innego sprzętu do zabudowy umieszczamy nie bezpośrednio za nimi, lecz w szafce obok – ułatwi to nam ewentualne odłączenie urządzenia z sieci,

* do bardzo ważnego w kuchni oświetlenia podszafkowego musimy przygotować kabel zakończony kostką lub gniazdko – najlepiej usytuować je bezpośrednio nad linią szafek,

* do zlewozmywaka będziemy potrzebować doprowadzenia wody ciepłej i zimnej, a także odpływu kanalizacyjnego, natomiast do zmywarki wystarczy tylko doprowadzenie zimnej wody (syfony zlewozmywaków są standardowo wyposażone w rozgałęzienie do zmywarki) – wszystkie te przyłącza należy umieścić w ścianie za szafką zlewozmywakową,

* jeśli przewidujemy lodówkę z kostkarką do lodu pamiętajmy, by doprowadzić w jej pobliże zimną wodę,

* przewidując podłączenie okapu do pionu wentylacyjnego kuchni musimy zapewnić doprowadzenie rury odprowadzającej powietrze z wyciągu – możemy ją poprowadzić na wierzchu szafek górnych lub też ukryć w suficie podwieszanym,

* bardzo ważne jest, by za sprzętami AGD nie umieszczać żadnych przyłączy – z reguły wszystkie urządzenia sięgają w głąb aż do ściany.

A tu jest link do tej strony http://www.e-mieszkanie.pl/kuchnia,Jak_zaprojektowac_kuchnie,2595.html

Pozdrawiam :lol: :lol: :lol:

wtorek...........

śmiły mi sie dziś gniazdka i kontakty :o :o

wszystkim dziekuje za pomoc i rady, fajnie, że zawsze można na Was liczyc!! :p :p

nie mam siły sie wykłócać z mężem juz o te gniazdka w kuchni :x

mąż twierdzi, że wszystko sie zmieści za szafkami...

...napisałam tez w tej sprawie do betib, wkońcu Ona ma takie meble jak ja chcę miec w kuchni!!

dostałam odpowiedź, ..."u mnie sa gniazka za szafkami , blaty sa dluższe niz szafki wiec zawsze jest maly zapas zeby szafke osdunąc od ściany".

jestem więc troszke uspokojona i dam mężowi spokój :lol: i wolną rękę w sprawie gniazdek :lol: :lol: