Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

KM i tryb wykorzystania pieniędzy

Phil

Recommended Posts

Pooomooocyyy

Pieniądze z KM otrzymałem w lipcu, miałem zaplanowane kupno mieszkania, wszystko się jednak posypało i zostałem z gorącym pieniądzem w kieszeni.

Pozostał miesiąc na ich wydanie. Co robić :-? ?

1. Opcja - Szybka wpłata do developera lub spółdzielni mieszk. całości kwoty z KM na wkład budowlany (budynek do oddania w grudniu 2004) i wtedy dopiero akt notarialny i przeniesienie własności.

2. Opcja - Notarialna umowa przedwstępna na kupno mieszkania (od rodziny) i wpłata jako zaliczki całej kwoty z KM jeszce w 2003 r

Właściwa umowa notarialna do zrealizowania do 30.IV.2004

Którą drogę wybrać nie narażając się US?

A może jest jakaś trzecia opcja???

1-sza opcja dla US będzie napewno mniej podejrzana od 2-giej

jeśli zdecydujesz się na 2-gą musisz pamiętać, żeby mieć wszystkie papiery: Umowę, potwierdzenia przelewu i opłacić wszystkie opłaty - od czynności cywilnoprawnych itepe. Nie możesz ani na chwilę sobie odpuścić. Bo masz jak w banku, że US będzie starał się ci udowodnić, że pieniądze nadal leżą u ciebie na koncie i kupno było fikcyjne.

możesz jeszcze kupić mieszkanie na rynku wtórnym

albo działkę

Dzięki Wielkie

Chyba zaryzykuję jednak drugą opcję (w rodzinie bezpieczniej) bo nie ma zbytnio czasu żeby "prześwietlić" jednego czy dwóch developerów tym bardziej, że nie bardzo jest z czego wybierać, z końcem roku mieszkania schodzą jak woda. O rynku wtórnym myślałem ale czasu jakby mało żeby sprawdzić sprzedającego, księgi, hipoteki itd...

Czy kupno-sprzedaż w gronie rodziny (prócz tego że się wystawiam na cel US) nie jest w jakiś sposób dodatkowo utrudniona (przez przepisy)