NOTO 15.03.2010 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Czy kryzys wpłynie na ceny robocizny w ogrodzie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mymyk_KSK 15.03.2010 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Marca 2010 Czy kryzys wpłynie na ceny robocizny w ogrodzie ? Czy ja wiem? Nie jestem pewna czy tak naprawdę jest z czego schodzić Kosztv robocizny przy urządzaniu ogrodu (mam oczywiście na myśli zlecenie założenia ogrodu firmie) jest wbrew pozorom niewielką częścią całości kosztorysu. Choć mogą być - relatywnie - dość duże, jeśli np. w grę wchodzi posadzenie 1500 roślin (czyli praca dla 3 osób na tydzień - samo sadzenie, bez przygotowania! - wyniesie ok. 1800 zł) a taka ilość roślin przy kompleksowej realizacji projektu to nie jest wcale dużo przy ok. 15 arowym ogrodzie. Główne koszty robią: nawadnianie, oczka wodne/kaskady/ źródełka, murki oporowe, schodki, nawierzchnie, mała architektura, rośliny - zwłaszcza te większe / mniej popularne / zastosowane masowo (np. jako zadarniające w ilości 4-8 szt/m2) - i mam tu na myśli głównie koszt materiału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zachcianka 17.03.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Marca 2010 Zgodzę się. Ludzie myśla a co to za praca posadzić kilka kwiatków, a przy kompleksowym wykonawstwie ogrodu np 2000 m to duzo roboty. Porównam czas wyknywania takiego ogrodu do budowy domu. Mniej wiecej tyle samo ludzi i czasu na to potrzeba A najwiecej w kosztorysie i tak nabija materiał... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts