Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dajecie zbrojenie do czapy komina?

Recommended Posts

do czapy komina nie daje sie zbrojenia pod żadnym wypadkiem

powód jest jeden zasadniczy , częste zmiany temperatury na które narażony jest komin powoduje że stal sie kurczy i wydłuża i tak non stop , aż beton sie odspoi od pręta i w końcu zacznie sie kruszyć [/u]

Ciekawa teoria :wink:

No właśnie bardzo ciekawa teoria, bo w instrukcji firmy np. Presto jest jak wykonać taką czapę na placu budowy i jest tam zamieszczony schemat zbrojenia.

Przepraszam, ale dawno nie widziałem tylu bzdur w jednym wątku.

Czapę zbroi się żeby wytrzymywała latami zmiany temperatury, drut fi6 spokojnie starczy.

Druty nie rozwalą betonu , bo stal i beton maja podobna rozszerzalność termiczną i tylko dlatego istnieje coś takiego jak żelbet. Ciekawe czym zbroja wielkie betonowe kominy pieców hutniczych?

Zbrojenie w czapie nie będzie ściągać piorunów bo nie jest połączone z ziemią więc jest odseparowane i nie ma potencjału. (pręty wzdłuż komina to inna bajka)

Szkoda ,że ludzie powtarzają jakieś mity i sprowadzają czytających na manowce.

Przepraszam, ale dawno nie widziałem tylu bzdur w jednym wątku.

Czapę zbroi się żeby wytrzymywała latami zmiany temperatury, drut fi6 spokojnie starczy.

Druty nie rozwalą betonu , bo stal i beton maja podobna rozszerzalność termiczną i tylko dlatego istnieje coś takiego jak żelbet. Ciekawe czym zbroja wielkie betonowe kominy pieców hutniczych?

Zbrojenie w czapie nie będzie ściągać piorunów bo nie jest połączone z ziemią więc jest odseparowane i nie ma potencjału. (pręty wzdłuż komina to inna bajka)

Szkoda ,że ludzie powtarzają jakieś mity i sprowadzają czytających na manowce.

Właśnie dołożyłeś kolejną bzdurę do wątku. Jak drut zbrojeniowy ma pomóc w ochronie czapy przed zmianami temperatury?

kriss co ty za bzdury wypisujesz ,pracuje w branzy zelbetu i wiem ze beton i stal pracuje tak samo pod wpływem temp czyli od ciepla sie rozszerz a od zimna kurczy ale sa to wartosci 2-3 mm na plycie 20m2,czylii ruch takiej czapy bedzie minimalny,a zazbrojenie jej pomoze w przypadku pekniecia bo nie pozwoli jej sie rozleciec

a jakie zmiany temperatury odczuwa beton , np, na stropie, nadprożu , a jakie ten na kominie ?

to nie są takie same różnice temperatur , w tym wypadku różnica tem jest duża , na zewnątrz - 10 a na beton działają spaliny o tem. ok 180 -200st , wiec według mnie nie jet to to samo

dlaczego czapa za zbrojona rozleciała sie po 3 latach użytkowania a ponownie zrobiona bez zbrojenia ma sie już dobrze 8 lat

ja tego nie wymyśliłem , taką rade dał mi stary kominiarz ,też sie śmiałem , ale coś w tym jest

rozleciała się bo źle zrobiona była :D

a mówimy o kominie np. systemowym izolowanym czy jakimś starym ceglaku?

bo nie wydaje mi się żeby na czapę betonową zbrojoną na kominie sytemowym izolowanym działać miałyby jakieś zgoła inne temperatury niż na każdy inny żelbetowy element zewnętrzny...