tojato 16.06.2009 20:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Dajecie zbrojenie do czapy komina? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 16.06.2009 20:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 do czapy komina nie daje sie zbrojenia pod żadnym wypadkiem powód jest jeden zasadniczy , częste zmiany temperatury na które narażony jest komin powoduje że stal sie kurczy i wydłuża i tak non stop , aż beton sie odspoi od pręta i w końcu zacznie sie kruszyć [/u] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tojato 16.06.2009 21:04 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 Czy taka czapa bez zbrojenia bedzie wystarczajaco wytrzymała? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 16.06.2009 21:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 do czapy komina nie daje sie zbrojenia pod żadnym wypadkiem powód jest jeden zasadniczy , częste zmiany temperatury na które narażony jest komin powoduje że stal sie kurczy i wydłuża i tak non stop , aż beton sie odspoi od pręta i w końcu zacznie sie kruszyć [/u] Ciekawa teoria Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 16.06.2009 22:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Czerwca 2009 dałem, z pręta żebrowanego 10mm i gładkiego 6mm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 17.06.2009 05:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 labas za zbroisz swoją czape to sprawdzisz na swojej skórze to nie teoria to życie a co do wytrzymałości , to co niby ta czapa ma przenosić za obciążenia , budujesz na niej coś dalej , czy to zwieńczenie komina ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
driuszG 17.06.2009 05:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 do czapy komina nie daje sie zbrojenia pod żadnym wypadkiem powód jest jeden zasadniczy , częste zmiany temperatury na które narażony jest komin powoduje że stal sie kurczy i wydłuża i tak non stop , aż beton sie odspoi od pręta i w końcu zacznie sie kruszyć [/u] Ciekawa teoria No właśnie bardzo ciekawa teoria, bo w instrukcji firmy np. Presto jest jak wykonać taką czapę na placu budowy i jest tam zamieszczony schemat zbrojenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.06.2009 06:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ja bym optował za zbrojeniem, tylko nie jakieś tam fi 126 lub 8 max no i do tego nieśmiertelny kampinos Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alibac 17.06.2009 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 A ja nie dalem zbrojenia bo ktos mi wspomnial ze do takiego zbrojonego komina ciagną pioruny:) Na forum ktoś kiedys pokazywał fotki jak mu pier...w komin systemowy, który miał na długości pręty. Jakis spec mu powiedział wtedy że to przez te pręty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 17.06.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 ja bym optował za zbrojeniem, tylko nie jakieś tam fi 12 6 lub 8 max 8 żebrowana (taką akurat miałem) + obicie blachą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Pytanie autora było czy dajecie, a nie czy trzeba dawać.Dawać penie nie trzeba bo i po co?Czy zaszkodzi? Teoria o odspajaniu się prętów pod wpływem różnic temperatury po pierwsze pewnie zależy od tego jak takiego komina się używa, ale jak dla mnie jest trochę naciągana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 17.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 dobrze, że dbasz o merytorycznośćno właśnie, po co?to samo pytanie mozna odnieść do posadzek? po co daje się tam zbrojenie? penie nie trzeba o, ale co na to ekspert siggi&alka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arturromarr 17.06.2009 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Przepraszam, ale dawno nie widziałem tylu bzdur w jednym wątku.Czapę zbroi się żeby wytrzymywała latami zmiany temperatury, drut fi6 spokojnie starczy.Druty nie rozwalą betonu , bo stal i beton maja podobna rozszerzalność termiczną i tylko dlatego istnieje coś takiego jak żelbet. Ciekawe czym zbroja wielkie betonowe kominy pieców hutniczych?Zbrojenie w czapie nie będzie ściągać piorunów bo nie jest połączone z ziemią więc jest odseparowane i nie ma potencjału. (pręty wzdłuż komina to inna bajka)Szkoda ,że ludzie powtarzają jakieś mity i sprowadzają czytających na manowce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 08:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Przepraszam, ale dawno nie widziałem tylu bzdur w jednym wątku. Czapę zbroi się żeby wytrzymywała latami zmiany temperatury, drut fi6 spokojnie starczy. Druty nie rozwalą betonu , bo stal i beton maja podobna rozszerzalność termiczną i tylko dlatego istnieje coś takiego jak żelbet. Ciekawe czym zbroja wielkie betonowe kominy pieców hutniczych? Zbrojenie w czapie nie będzie ściągać piorunów bo nie jest połączone z ziemią więc jest odseparowane i nie ma potencjału. (pręty wzdłuż komina to inna bajka) Szkoda ,że ludzie powtarzają jakieś mity i sprowadzają czytających na manowce. Właśnie dołożyłeś kolejną bzdurę do wątku. Jak drut zbrojeniowy ma pomóc w ochronie czapy przed zmianami temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
monter2 17.06.2009 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 kriss co ty za bzdury wypisujesz ,pracuje w branzy zelbetu i wiem ze beton i stal pracuje tak samo pod wpływem temp czyli od ciepla sie rozszerz a od zimna kurczy ale sa to wartosci 2-3 mm na plycie 20m2,czylii ruch takiej czapy bedzie minimalny,a zazbrojenie jej pomoze w przypadku pekniecia bo nie pozwoli jej sie rozleciec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kris2222 17.06.2009 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 a jakie zmiany temperatury odczuwa beton , np, na stropie, nadprożu , a jakie ten na kominie ?to nie są takie same różnice temperatur , w tym wypadku różnica tem jest duża , na zewnątrz - 10 a na beton działają spaliny o tem. ok 180 -200st , wiec według mnie nie jet to to samo dlaczego czapa za zbrojona rozleciała sie po 3 latach użytkowania a ponownie zrobiona bez zbrojenia ma sie już dobrze 8 lat ja tego nie wymyśliłem , taką rade dał mi stary kominiarz ,też sie śmiałem , ale coś w tym jest Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 17.06.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 rozleciała się bo źle zrobiona była a mówimy o kominie np. systemowym izolowanym czy jakimś starym ceglaku? bo nie wydaje mi się żeby na czapę betonową zbrojoną na kominie sytemowym izolowanym działać miałyby jakieś zgoła inne temperatury niż na każdy inny żelbetowy element zewnętrzny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts