Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

za tydzien przychodza tynkarze - jak "obrobic" okn

Recommended Posts

Hej!

Za tydzien przychodza tynkarze. Mam wstawione okna (plastikowe). Mam tez dwa okna wykuszowe i zastanawiam sie jak wykonczyc te miejsca:

http://szyna.civ.pl/wyk_okno.jpg

Tynki beda standardowe cem-wap. Okno jest generalnie zlicowane wewnatrz (chodzi o te boczne wykusze) ze sciana, wiec jak przyjdzie tynk - to bedzie wystawal te 2-3cm i tworzyl taki glif.

Czy sa jakies "specjalistyczne" .. tasmy, profile, listwy czy cos w tym guscie, ktore mozna tutaj zastosowac, zeby pomoc tynkarzom w robocie, a przy okazji zapewnic sobie gwarancje, ze te miejsca beda estetycznie i przede wszystkim trwale wykonczone ? Myslalem o jakichs profilach z siatka i zakonczeniem z np. cwiercwalkiem.

Czy takie listwy istnieja ?? Chcialbym miec to jak najporzadniej wykonczone, a niestety nie potrafie znalezc ani watku, postow, ani tez tego typu produktow na np. allegro :(

Poradzcie !!

pozdr.

U mnie podpowiedzieli mi fachowcy co robili gładź na tynki cw, jednak już było za późno bo tynki były.Twierdzili oni że boki KAŻDEGO okna najlepiej okleić płytą KG - tylko zieloną. Wtedy nie ma problemu z równymi glifami. W Twoim przypadku te 12,5 mm zawsze mniej od 2-3 cm tynku. Możesz je tylko cieniutko posmarować klejem, co by równo dolegały i przymocować kołkami, które pózniej zaszpachlujesz i nie bedzie ich widać.