mr6319 17.06.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Ponieważ zbliża się termin rozpoczęcia prac przy remoncie mojego domku, chciałbym zapytać czy podpisywaliście z wykonawcami jakiekolwiek umowy?Wykonawca po oględzinach domu zobowiązał się ustnie do doprowadzenia go do stanu takiego jaki ma typowy Stan Surowy Otwarty (SSO) z dachem pod papą. W zakres robót i do załącznika w umowie (według mnie) powinno wejść: 1. Wykonanie ocieplenia fundamentu do ławy fundamentowej,2. przebudowa kilku ścian parteru (według projektu),3. Wejście do domu schody (według projektu),4. Taras (według projektu),,5. Nowe podłogi (stropy) na bazie starego stropu Kleina (przygotowanie pod określony rodzaj nawierzchni - parkiet, podłogówka) - tutaj nie wiem dokładnie jak to określić,6. Rozbiórka starego dachu,7. Zwieńczenie parteru,8. Dobudowanie poddasza według projektu(3 pustaki plus wieniec),9. Wykonaie dachu z deskowaniem pod papę, Czy możecie powiedzieć czy o czymś zapomniałem, a co powinno być wykonane w Stanie Surowym Otwartym i powinno się znaleźć w umowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Zacznij od tego, że SSO nie jest pojęciem ścisłym.Każdy punkt warto opisać dokładniej bo np. określenie "3. Wejście do domu schody (według projektu) " nic w zasadzie nie mówi bo droższą sprawą z reguły jest wykończeniówka co przy schodach oznacza czym będą przykryte, co z poręczami i ewentualnymi balustradami.W umowie przede wszystkim zawrzyj terminy wraz z ewentualnymi karami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mr6319 17.06.2009 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 W przypadku schodów i tarasu myslę że chodzi o wykonanie betonowych podstaw. Balustrady i wykończeniówka to chyba już inna bajka?[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 17.06.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 W przypadku schodów i tarasu myslę że chodzi o wykonanie betonowych podstaw. Balustrady i wykończeniówka to chyba już inna bajka?[/code] Najważniejsze jest to abyć myślał to co wykonawca. Nikt z nas nie wie co chcesz mu zlecić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarkotowa 18.06.2009 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Przecież każdy punkt umowy można opisać/rozwinąć. Jeżeli dla wykonawcy podpisywanie umów jest rzeczą normalną, to przeczyta przed odpisaniem i może mieć uwagi co to treści. Możecie wspólnie nanieść poprawki, żeby w przyszłości nie mieć problemów (ze sobą). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts