Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Umowa na przeprowadzenie prac remontowo budowlanych...

mr6319

Recommended Posts

Ponieważ zbliża się termin rozpoczęcia prac przy remoncie mojego domku, chciałbym zapytać czy podpisywaliście z wykonawcami jakiekolwiek umowy?

Wykonawca po oględzinach domu zobowiązał się ustnie do doprowadzenia go do stanu takiego jaki ma typowy Stan Surowy Otwarty (SSO) z dachem pod papą.

W zakres robót i do załącznika w umowie (według mnie) powinno wejść:

1. Wykonanie ocieplenia fundamentu do ławy fundamentowej,

2. przebudowa kilku ścian parteru (według projektu),

3. Wejście do domu schody (według projektu),

4. Taras (według projektu),,

5. Nowe podłogi (stropy) na bazie starego stropu Kleina (przygotowanie pod określony rodzaj nawierzchni - parkiet, podłogówka) - tutaj nie wiem dokładnie jak to określić,

6. Rozbiórka starego dachu,

7. Zwieńczenie parteru,

8. Dobudowanie poddasza według projektu(3 pustaki plus wieniec),

9. Wykonaie dachu z deskowaniem pod papę,

Czy możecie powiedzieć czy o czymś zapomniałem, a co powinno być wykonane w Stanie Surowym Otwartym i powinno się znaleźć w umowie?

Zacznij od tego, że SSO nie jest pojęciem ścisłym.

Każdy punkt warto opisać dokładniej bo np. określenie "3. Wejście do domu schody (według projektu) " nic w zasadzie nie mówi bo droższą sprawą z reguły jest wykończeniówka co przy schodach oznacza czym będą przykryte, co z poręczami i ewentualnymi balustradami.

W umowie przede wszystkim zawrzyj terminy wraz z ewentualnymi karami.