Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Konserwacja blaszanego dachu

KarolinaM

Recommended Posts

No tak.. to istotne pytanie:) niestety nie mam możlwiości wrzucenia fotografii ale dla zobrazowania - dach leży na altanie którą zbudował dziadek i wiem, ze był wymieniany jakieś 15 lat temu :) teraz pewnie przydałoby się go wymienić na nowy ale niestety będzie ot mozliwe dopiero za rok najwcześniej. do tego czasu muszę go jakoś podratować...

No tak.. to istotne pytanie:) niestety nie mam możlwiości wrzucenia fotografii ale dla zobrazowania - dach leży na altanie którą zbudował dziadek i wiem, ze był wymieniany jakieś 15 lat temu :) teraz pewnie przydałoby się go wymienić na nowy ale niestety będzie ot mozliwe dopiero za rok najwcześniej. do tego czasu muszę go jakoś podratować...

Ale nadal nie odpowiedziałaś na pytanie? :D

15 lat to męże być dla blachy dużo, a może być mało. Zależy. Pytanie w jakim stanie jest ta blacha. Jeśli ma perforacje – przerdzewiała na wylot, w grę wchodzi tylko wymiana. Jeśli jednak farba ma się czego trzymać można działać, czyli podjąć decyzję o renowacji.

Środek przeciw rdzy V33 pozwoli powstrzymać korozję, a na tę warstwę nakładać dowolne farby nawierzchniowe.

Ważną sprawą jest też, czy na dachu jest warstwa starej farby. Może ona wchodzić w reakcję ze środkiem V33. Najlepiej starą farbę opalić i zeskrobać. To przy okazji test dla blachy. Jeśli będzie ją łatwo uszkodzić – konieczna będzie wymiana.

Na nowe powierzchnie ocynkowane polecam podkład V33 zwiększjący przyczepność następnych powłok, a następnie farbę antykorozyjną do metalu (efekt połysk oraz mat).

Można też przy renowacji starej powłoki zastosować taką samą farbę jak jest na dachu. To najszybsza metoda, ale trzeba mieć pewność, co do typu starej farby.

no dziur nie widze (jeszcze;) kruszy sie jednak trochę - oczyściliśmy całość szczotami i zrobiło sie gładko. chyba nalepiej jak załatwie zdjęcie;))

Czy kruszy oznacza rdzewieje? Jeśli rdza jest usunięta to na rok czasu jakakolwiek farba podkładowa załatwi sprawę i na wszelki wypadek pociągnąć jakąś nawierzchniową to i parę lat wytrzyma.

Domyślam się, że blach była nieocynkowana.

• 2 weeks później...