Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Prymulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a ja myslałam, że najpierw jest odbiór i potem dają ten numer i mozna już się zameldować itp. :roll: :o

to jest niezależne - jak masz już inwentaryzację powykonawczą (geodeta przychodzi i robi pomiary i wrysowywuje wszystkie budynki przyłącza itd. na mapki), to potem z aktem notarialnym i wnioskiem gonisz do gminy. Tam Pani (bądź pan) kseruje sobie papiórki i mają tydzień na to, żeby nadać Ci numerek ;) płacisz 17 zł przy odbiorze i masz ;) faktem jest, że zameldować i tak się możesz dopiero po odbiorze...

nie wiem jak w innych inspektoratach, ale u nas do odbioru był potrzebny dokument o nadaniu numeru... po prostu trzeba jechać do PINB i wziąć wykaż papierów, jakie sa potrzebne .. my tak nie zrobiliśmy i jak Marcin zawiózł w poniedziałek to się okazało, że nie mamy jeszcze trzech :o ale jutro już będzie komplecik ;)

Wiecie co, z ta papierologią to jakiś koszmarw tym naszym kraju :evil:

A rozliczałyście materiały budowlane? Bo mnie to niebawem czeka, juz poczytałam nawet wątek, ale nie wiem jaka stawkę mam podać... to chore :-?

ale mówisz o vacie? też mnie to czeka :( jak myślę o wklepaniu morza faktur (w dodatku jeszcze nawet nie wiem które materiały można wpisac a których nie, bo ten wykaz z ministerstwa jest jakiś o kant dupy potłuc a nie na wszystkich fakturach jest wpisany nr PKWiU, bo jak jest vat 22% to nie ma obowiązku wpisywania).. u nas jest jeszcze śmieszniej, bo musimy sie wyspowiadać jeszcze przez us z celu mieszkaniowego po sprzedaży mieszkania... więc może się okazać, że tu nam cosik oddadzą (vat) a tam będziemy musieli zapłacić :evil: ale to chyba tylko u nas może być takie to wszystko porąbane :(

Tak Olu chodzi o ten vat - jest na muratorze wątek i mozna znaleźć tutaj -tylko sporo czytania i te nr PKWiU i poprostu piszą inni, czy mozna odliczyć to albo tamto...

Ja dopiero zasiądę przed tym, z tego co widzę co można odliczyć, a co nie -to zbyt wiele odpadnie faktur...

Oj z tym US to faktycznie...

Oluuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu

NO PROSZĘ TO FAKTYCZNIE ZACZYNA SIĘ POWOLI MALOWANIE I ZROBI SIĘ KOLOROWO :D :D :D

Ło matko :o

To już chyba szybciej się przestudiuje wykaz ustawodawcy, niż ten wewontek :lol:

Zgłoszenie zakończenia budowy zostało zarejestrowane z dniem 14.09.2009 :D

Teraz odczekać 21 dni, gryząc pazury - przyjadą na końtrol, czy nie... :-? i można gonić do PINBu po odbiór zaświadczenia o zakończeniu procedury i można mieszkać :D

Jasne Olu, proszę:

http://forum.muratordom.pl/zwrot-vat,t60493-2580.htm

tylko 56 stron :o :lol:

:o jestem na 3ciej stronie.. masakra.. zaczęłam robić notatki :o

chyba we wniosku spiszę wszystko jak leci i niech się us martwi jak to ugryźć ;) tylko się zastanawiam czy mogą wlepić mi karę za zaśmiecanie wniosku :roll: bo skoro nie trzeba spisywać pkwiu na wniosku to możnaby tak polecieć... trochę niepotrzebnego klepania by było, ale przynajmniej gwarancja, że niczego się nie pominie ;)

Oj, tu się Kochanie z Tobą nie zgodzę... na załączniku VZM-1A (VZM-1) są tylklo dane osobowe i takie jakby podsumowanie), gdzie się wpisuje materiały nie ma kolumny na pkwiu ;) jest tylko:

- nr faktury

- lp z faktury

- data wystawienia faktury

- nip sprzedawcy

- kwota brutto

- kwota podatku vat

Więc można poszaleć.. i walić PKWiU ;)

Wczoraj pomalowałam raz sufit na biało i pomalowałam na żółto wnękę przy oknie połaciowym (to ma być pokój kolejkowy jak Małgosi)... (więcej nie dałam rady, bo padłam z dziećmi :evil: ). No ale Marcin przyszedł do domu i zobaczył to moje pomalowanie i powiedział:

- Aż takie żółte????? A Franek to widział?

Powiedziałam, że nie, ale że on wie, że pokój będzie żółto - zielony ;)

No ale zaczęłam się bać reakcji Franka, więc poszłam do niego i przyprowadziłam na górę, a on stanął w progu swojego pokoju, oczka mu się zrobiły w 5 zł i powiedział: "PIĘKNIE!!" :D:D:D a naprawdę było mało pomalowane i większość ścian szaro - biała ;) więc jest nadzieja, że będzie chciał tam mieszkać ;)

Oluuuuuuuuuuuuuuu napewno mu się taki pokoik spodoba :wink: :D

Tak czytam te ostatnie posty Twoje i niezwróciłam uwagi, że Twój mąz napisał i myslę - co ona do siebie pisze? :lol: :lol: :lol:

Bo bardzo avarty waszych ników są podobne, a jak człek zaczytany, to czyta i czyta ahahaaaaaaaaa

Nagle zatrzymałam się na zdaniu:

Oj, tu się Kochanie z Tobą nie zgodzę...

:o :lol: :lol: :lol:

a potem dopiero w bok po lewej -nu i jasneeeeeeeeeeee... :lol:

To Olu niedziwię się, że padłaś jak kawka... w końcu dośc, że pracka, potem z dziećmi, obiadzik itp. Napracujecie się tam teraz, ale powolutku i patrzeć jak to pisze Gosia (Perła), że zaraz patrzeć jak firaneczki będą :wink: :D

Oluuuuuuuuuuuuuuu napewno mu się taki pokoik spodoba :wink: :D

Tak czytam te ostatnie posty Twoje i niezwróciłam uwagi, że Twój mąz napisał i myslę - co ona do siebie pisze? :lol: :lol: :lol:

Bo bardzo avarty waszych ników są podobne, a jak człek zaczytany, to czyta i czyta ahahaaaaaaaaa

Nagle zatrzymałam się na zdaniu:

Oj, tu się Kochanie z Tobą nie zgodzę...

:o :lol: :lol: :lol:

a potem dopiero w bok po lewej -nu i jasneeeeeeeeeeee... :lol:

bo my, jak to mój małżonek mówi - jedno jesteśmy ;) ;)

To Olu niedziwię się, że padłaś jak kawka... w końcu dośc, że pracka, potem z dziećmi, obiadzik itp. Napracujecie się tam teraz, ale powolutku i patrzeć jak to pisze Gosia (Perła), że zaraz patrzeć jak firaneczki będą :wink: :D

oj do firanek jeszcze daleko... :( nie wiem, ostatnio sił brak na cokolwiek :( a roboty tyle, że nie wiadomo w co ręce wsadzić. Urlop by sie przydał...

Eh.. weekend minął jak z bicza strzelił... :roll: ale dużo udało nam się zrobić ;)

pokój Franka prawie pomalowany.. zostało mi kawałek ścianki do pomalowania i ewentualnie małe poprawki, ale jest cuuuudnie... ;) przynajmniej dla mnie, bo dla Marcina tak nie baudzo chyba :roll: zdjęcia będą, jak już będzie finito ;)

Poza tym zostało skończone nieszczęsne szlifowanie!!! Co prawda Marcin wspominał jeszcze o drobnym szlifowaniu w garderobie i trzeba poprzecierać ściany papierem ściernym, ale to już pikuś... ;) teraz to już pooooleeeeciiii... jak z bicza strzelił ;) taką przynajmniej mam nadzieję :roll:

Poza tym zrobiłam wreszcie drenaż z drugiej strony domu (wreszcie :roll: ).. dziś czuję wszystkie mięśnie... (po całym tym machaniu wałkiem i łopatą - wcale mnie to nie dziwi ;)

Marcin poukładał kolejną część schodów - wyglądają coraz piękniej :) najgorzej, że tam dużo docinania jest... dzieciaki kiepsko to znoszą, bo po każdej płytce (Marcin sobie zaznacza na kilku płytkach i wszystkie hurtem tnie a potem przykleja) pytają "Tata, skończyłeś już?" A w sobotę docinał 18, więc wiecie.. biedne dzieci.. :( ale co zrobić - cza to cza...

Olu, az jestem strasznie ciekawa jak tam pokoik ale poczekam...

Masz rację, teraz grunt, że nie będzie się aż tak kurzyło, wiadomo, że jak tnie się płytki -ale szlifowanie to makabra...

Już jak będzie tylko malowanie, to powoli, ale do przodu. Wiadomo, praca, dzieci, obiadzik itp tid.

Myślę, że teraz pomimo, że trzeba się namachac wałkiem, to juz pokoje będą pokolei nabierały barw i charakteru...

To czego Wam zyczyć?

SIŁY - SIŁY Wam zyczę i oby nawet w chwili zwątpienia nie zabrakło Wam wiary :wink: :D

Mąż napewno jest dumny z takiej kobietki pracowitej :wink:

Oczywiście ja nigdzie nie uciekam, śledzić będę Wasze poczynania -te zyczenia na ten tydzień są :wink: