Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Prymulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Martinezio nie mogę znaleźć gdzie kupiłeś te barierki do własnoręcznego montażu.

Będąc na targach patrzyliśmy też za tym i ceny były powalające. Mąż chce całe drewniane

ja z elementami stalowymi. Mamy możliwość zrobić taniej schody drewniane z drewnianymi barierkami,

ale ja bym jednak chciała te drugie i znaleźć je w niskiej cenie, aby bardziej mężulka przekonać.

Aniu, jeśli chcesz mieć ładne barierki, to raczej zwróć się do wykonawców miejscowych z uznaną w okolicy marką.

Te nasze barierki są robione po taniości i to wszystko wyłazi. W czasie montażu nie pasował nam kąt pochylenia poręczy na górnym biegu do ustawienia słupków, przez co teraz jeden stoi nieprzymocowany do poręczy :/ Dolny bieg przysłali za krótki i kończy się na wysokości 2 schodka, a całość trzeba było naciągać do montażu. Co prawda pojedyncze elementy wyglądały przed montażem na estetycznie, ale po zmontowaniu wyszły niedoróbki. Nam już się nie chce z tym walczyć, bo są ważniejsze sprawy - barierka ma tylko spełniać swoje zadanie zabezpieczające. Jeśli kiedyś będzie kasa, to się zmieni na ładniejszą i montowaną na miejscu przez fachowca ;)

Co do samego producenta, to znaleźliśmy go na alledrogo. Chwilę później znalazłem na forum dziennik, w którym autor miał barierki od tego samego sprzedawcy, dzięki czemu wiedzieliśmy, na co się porywamy. Generalnie: problemy z terminami wykonania, brakujące części w przesyłce, problemy z kontaktem i dogadaniem się. Ostatecznie wyszło niby ok, ale czy warto się użerać za tę cenę? Aha, po wykonaniu okazało się, że cena nagle wzrosła o 100 zł (nie tylko u nas).

Ok, przemyśl to i daj znać, czy jednak chcesz się z tym gryźć. Jeśli tak, to prześlę Ci namiary na PW ;)

A bo jakoś tak nic szczególnego się nie dzieje... W dalszym ciągu wykańczamy się i dom. Powolutku, kroczek po kroczku, detal po detalu... Powoli też kompletujemy materiały do górnej łazienki - ostatniego pomieszczenia użytkowego do zrobienia ;)

Jak ziemia odtaje, to wychodzimy za to w pole. Najpierw sprzątanie, później rozparcelowanie humusu i likwidacja wygódki, a jak odbije zielone, to Rundap-em się pojedzie z grubej rurki :D Potem chwila prze- -erwy i orka, coby chybciorem trawniczek siać i grodzić gumno :>

Tak to już jest jak się zamieszka to praca bardzo spowalnia. W tedy człowiek ma tyle innych rzeczy do zrobienia, że wszystko odwleka w czasie. Najgorzej w zimie, bo człowiek nie ma gdzie się podziać a tłuc się nie chce, gdy w domu urzędują domownicy.

Powodzenia w dalszych zmaganiach z ogródkiem.

:D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Dziękujemy serdecznie za wszystkie życzenia. Niestety, nie mamy obecnie dostępu do netu z domu, a w pracy nie zawsze jest możliwość poklikać na FM, zwłaszcza w tym trudnym dla FM okresie transformacji ;)

Kilka nowych fotek (sorka za jakość - robione telefonem).

http://lh4.ggpht.com/_4STjwinLOH8/S7xE0XLCeWI/AAAAAAAACt4/PYWmeXPRI_Y/s512/Zdj%C4%99cie0020.jpg http://lh6.ggpht.com/_4STjwinLOH8/S7xE0fBwlZI/AAAAAAAACt0/3CMDddAFWH0/s512/Zdj%C4%99cie0018.jpg

Tak się zmieniło w pokojach dzieciowych :) Projekt nasz - wykonanie po części nasze i naszego Przyjaciela Jacka, który pociął nam płyty na wskazane wymiary i dostarczył je :)

Natomiast w salonie zrobiło się tak:

http://lh3.ggpht.com/_4STjwinLOH8/S7xE0_szNNI/AAAAAAAACt8/y-J4Yep2kJQ/s512/Zdj%C4%99cie0101.jpg

Niestety, robota idzie ślimaczym tempem... Zwłaszcza teraz. Dopadł mnie jakiś kryzys, którego nie potrafię przełamać :( OZ się pieni (z resztą słusznie), a ja nie wiem, co zrobić, aby z tego wyjść i robi się błędne koło :( Ehh...

• 5 weeks później...

Witam Was :yes:. Mam prośbę Martinezio,czy mógłbyś rozwiać moje obawy dotyczące docieplenia poddasza. Konkretnie chodzi mi o docieplenie murłaty. Mamy ją obmurowaną z dwóch stron pustakami,a w środku jest murłata. Problem mój polega na tym,że murarze którzy stawiali nam dom,mówili mi,że do tej dziury z murłatą nie wolno wkładać ani styropianu,ani wełny. I sama nie wiem, wg mnie,tamtędy będzie ciągnąć zimno.

Oto zdjęcia mojego problemu

Proszę o szybką odpowiedź,bo akcja rozpoczyna się już w poniedziałek.

Obraz 423.jpg

Obraz 458.jpg

Obraz 459.jpg

Obraz 460.jpg

Obraz 493.jpg

Kamlotek: szczerze mówiąc, to pierwszy raz widzę takie wykonanie obmurówki murłaty :o

U nas murłata była odsłonięta od wewnątrz. Wszelkie podręczniki i poradniki instuują, że ocieplenie elewacji powinno się stykać z ociepleniem poddasza. Dzięki czemu nie ma mostków termicznych. My staraliśmy się tego trzymać nie pytając nikogo o porady ;)

Wydaje mi się, że jeśli wełnę powpychasz w te szczeliny miedzy membraną dachową, a pustakami nad murłatą, to powinno być ok - nie widzę problemów. Wpychać watę, czy styro między te pustaki, aby zakryć murłatę, to chyba faktycznie nie ma sensu. Byle wata doszła do zewnętrznej krawędzi muru. Od zewnątrz przyjdzie na nią styropian z elewacji i będzie gitara :)

Lepiej, aby wełna nie była ściśnięta. To źle wpływa na jej termoizolacyjność. Podcięcie pustaków wydaje się bardzo sensownym rozwiązaniem. Podobnie, jak likwidacja tej obmurówki z jednej strony murłaty, aby upchać tam wełnę.

Ścianę kolankową możesz wykończyć płytą KG na ruszcie w tym wąskim pasku, lub obtynkować z użyciem siatki rebitz'a (taka metalowa, po rozciągnięciu trochę przypomina plaster miodu), lub w ostateczności siatki z włókna szklanego, jak do elewacji. Byle tylko jakoś odseparować murłatę od tego tynku, np. warstwą styropianu, lub pianki PU. Murłata pracuje b. mocno.

Zawołałam Miśka i mówię:

- oć zobaczać, jak to Marcin sam z Olą porobili sobie w domku;)

Kominek wyszedł b. ładnie i ciekawie. Te półeczki dość, że przydatne na zabawki, książeczki dla dzieci, to jak pomysłowo zrobione;)

Zgadzam się z Anią - pokoiki takie przytulne, wesołe.

W saloniku tylko usiąść i pić kawuśkę;) Nawet kwiatki sobie stoją:D

Fajniutko tam u Was...

Marcin, nie dziwię się Tobie takiej jakby niechęci do robienia czegoś w domu. Sama tak sobie myslę, że jak zamieszkamy w naszym domu, to potem mogę złapać lenia ;)

Pozdrawiam Was w tą słoneczną niedzielę ( od 20 wczoraj była burza, jeszcze w nocy przed 2 błykało i lało).

Witaj Sylwia!

Nas w 2008 r. stan surowy zamknięty wyniósł około 150 -160 tyś. Ale wtedy wszystko było droższe, więc nie ma co się sugerować... Ja właśnie wczoraj zobaczyłam cenę Leiera u tego samego kolesia od którego braliśmy dwa lata temu: my braliśmy po 6,07 po wieeeelkich obniżkach, a teraz był po 4,35:bash: co prawda bez transportu (z Tarnowa),ale podejrzewam, ze i tak sporo taniej by wyszło... ręce opadają... ale my niestety nie mogliśmy czekać, bo wynajmowaliśmy mieszkanie i mieliśmy 2 lata na wydanie kaski ze sprzedaży naszego...

Wszystko też zależy od tego, gdzie chcecie budować. U nas w okolicach Warszawy niestety nadal jest sporo drożej niż gdzieś dalej...

No a z wieści.. Małż się zmotywował i działa łazienkę... ;) narazie póki co tylko działa płytami gk i profilami i obudowuje to tu to tam ale i tak jest super (nie mogę za bardzo chwalić, bo się weźmie i znowu straci motywację ;) ) ale jak Wam pokaże stelaż pod umywalki to Wam szczęka opadnie...:jawdrop: tak myślę ;)

No to może się pochwalę co by nie było, że nic nie robię ;) obrazek na Komunię chrześnicy Marcina:

http://lh3.ggpht.com/_S-_QJKKQpW0/S_4dJznpbjI/AAAAAAAAJIQ/r0xh4Qg-biI/s400/12-05-10_2001.jpg

Oczywiście został wyprasowany i oprawiony, ale zapomniałam zrobić zdjęcia :(

A takiego oto pięęęknego storczyka dostałam od Męża i dzieci wczoraj z okazji Święta:

http://lh5.ggpht.com/_S-_QJKKQpW0/S_4daG36LgI/AAAAAAAAJIY/qi3WI569rbA/s400/27-05-10_0649.jpg