Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Nasza Prymulka

Recommended Posts

• Odpowiedzi 577
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Spoko, wewontek zakładała OZ i to ona najwyżej będzie gonić ;) Aczkolwiek ten wewontek jest z komentami inside. To dziennik jest z komentami outside ;) Także luzik i się nie stresuj.

Poziom hemoglobiny mam chyba ok, a w każdym razie skutecznie walczę z nim uzupełniając niedobór kawy w organizmie :D

• 2 weeks później...

Wczoraj filterek trafił na swoje miejsce i zaczął działalność gospodarczą :> Sorki, że nie mam jeszcze fot, ale skończyłem skręcać rurska późną wieczerzą... 2 razy musiałem rozkręcać, bo ciekło :/ Nevermore tych dziadoskich tasiemek teflonowych. Nigdy nie umiałem się nimi posługiwać. Skręconego na pakuły i pastę hydrauliczną nic nie ruszy :)

Nie wiem, czy będę miał gdzieś starszą fotkę tego miejsca sprzed montażu filtra - jak znajdę, to zrobię dla czytelników porównanie jak było, a jak jest ;) Bo jest nakombinowane, że chyba żaden hydra się w przyszłości tego nie tknie :lol2:

Za jakiś czas sprawdzę, co to się na tym filterku naszym osiedliło, żeby oszacować żywotność (teoretycznie wkład starcza na 40 kubików, ale w praktyce to nikt nie powie).

• 2 months później...

O rany :o !!! Ale co z ta wodą? NIc Wam nie jest?? Znaczy Dzień Dobry Kochani Nasi :)

No cholercia jasna, u Was rudy żelaza, u Nas przecieki...szlag by to ... :mad: .....

ale ogólny bilans "staramy się, systematycznie cały czas do przodu ... " :)

Cieplusie uściski i pozdrowienia z Niwowiska :)

Aaaaaaaaaaaaaaa, nie chcielibyście kotka? ;) mamy 4 kocięta :)

Heja :)

Jak na razie jest ok :) Filterek się 3mie. Muszę mu w końcu szczelić fotę, ale nam wysiadła lampa w aparacie :( więc na razie nie mam jak. Wkładu jeszcze nie sprawdzałem, ale głowę dam, że rudy, jak Nikoś Dyzma :D

Za kotka pięknie dziękujemy, ale nasz Reksio by go schrupał od razu :/ Jakiś taki aspołeczny się zrobił i do zwierzątek innych od razu z pyskiem leci. Raz się nawet pogryzł z sąsiadowym. Na szczęście w porę odciągnięty został i nic sobie nie zrobili. Jednak za furtkę ma zakaz :)

Cieszę się, że poradziliście sobie z przeciekiem, bo z dwojga złego chyba lepsza jest ruda woda, bo ją da się okiełznać bez ingerencji w podłogę.

Co prawda, to prawda. Jak Bartek zdjął panele, to 3 miesiące czekały aż mu się "... woda ustoi" żeby je położyć. - żeby nie było- ja nie narzekam. ;)

To te zwierzaczki tak chyba mają, nasz Stefan też jakby mógł, to drżyjcie psy sąsiadów. Czyli ogólnie robią co do nich należy- pilnują swojego :).

No, no to sprawdź ten filtr, żeby się żadne "rudaski" nie przedostawały do picia...

Buziaki i uściski dla całej Waszej OZ-Martineziowatej Rodzinki :hug::Hug::hug:

• 2 months później...

Hejka :) Sporo wody upłynęło od czasu zamontowania filterka i wypadało w końcu wymienić wkład... Spodziewałem się, że będzie nie-ciekawie i nie zawiodłem się.

Tak wypada porównanie wkładu nowego (po lewej) i po ok. pół roku pracy (średnio 10m3 miesięcznie daje 60 kubików wody):

Zdjecie0105.jpg

Sorki za jakość - robione fonem przy kiepskim oświetleniu.

Zmiany był czas najwyższy, jeśli nie spóźniony :/ Następną zmianę zrobię na pewno szybciej, niż po pół roku. Szkoda tylko, że woda w wodociągu jest w takim stanie... A, no i tym razem zakupiłem dokładniejsze wkłady, bo ten pierwszy był 5 mikronów, a nowe mamy już 1 mikron ;)

Z wieści pozostałych - w końcu dostałem wenę jak wykonać obramówkę framugi w dolnej łazience. Trochę pokombinowania z niewykorzystanymi częściami innych framug i kleju i wyszło nawet zgrabnie :) Gdzieś mi fotkę wsysło, więc na razie nie będzie ;>

Za to będzie pokaz umiejętności naszego zwierzogryza, który naumiał się sztuki kotołaztwa :) Pozwoliło mu to na swobodne opuszczanie granic naszej posesji bez naszej wiedzy, cholewka... A że okazał się być zwierzogryzem bardzo ciętym na inne okazy, trzeba było mu tę swobodę ograniczyć drastycznie :/

Zdjecie0103.jpg

Nasza kotka nas opuściła, to Reksio nadrabia za nią, najwidoczniej ;)

Dobrze,ze o tej porze jestem sama w pracy. usmałam sie z Reksia na maxa.:lol2::lol2:

Takich psi umiejestnosci jeszcze nie widzialam;no ale skoro miala psina zakaz za furtke - to przechytrzyła Was. Podobno jaki Pan taki pies ( pssst nie mowic Netbetowi :cool:), wiec sie nie dziw ze masz takiego spryciura w domu.

Co do filtra - szok, jaka woda???:o

• 1 month później...

Martinezio, czy ty masz jeden korpus z pianką czy może masz możliwość zamontowania kilku np. dwóch lub trzech? Przyznam, że woda dość zanieczyszczona? Robiłeś testy? Może poza zwykłymi zanieczyszczeniami mechanicznymi trzeba walczyć z czymś jeszcze? A jak zapach wody?

Proponuję pomiar wody TDS'em - dostępny w każdym sanepidzie. Mają obowiązek zrobić takie badania.

AGP: ino jeden korpus, bo to drogie trochę, a poza tym mało miejsca w kotłowni na zestawy filtrujące :/ Badań nie robiłem - to woda z wodociągu, więc teoretycznie jest badana. Zapach i smak są ok, tylko ta zawiesina i twardość (poznaję po wszechagar... wszechogor... wszędzie wyłażącym osadzie z kamienia).

Kiedyś, jak będę robił remont kotłowni, to przerobię całą instalację wodną tak, aby rozdzielić wodę użytkową od wody gospodarczej, żeby tej drugiej nie flirtować ;)

AGP: ino jeden korpus, bo to drogie trochę, a poza tym mało miejsca w kotłowni na zestawy filtrujące :/ Badań nie robiłem - to woda z wodociągu, więc teoretycznie jest badana. Zapach i smak są ok, tylko ta zawiesina i twardość (poznaję po wszechagar... wszechogor... wszędzie wyłażącym osadzie z kamienia).

Kiedyś, jak będę robił remont kotłowni, to przerobię całą instalację wodną tak, aby rozdzielić wodę użytkową od wody gospodarczej, żeby tej drugiej nie flirtować ;)

I pomyśl o kilku korpusach. Proponuję kombinację pianka 5 mikronów - wkład odżelaziający - pianka 1 mikron.

Tak, wiem. To było by optymalne wyjście, niestety dla mnie za drogie :( Wkłady chemiczne są b. drogie i mało żywotne. Jeśli wkład polipropylenowy mam na 40m3 wody (co daje mi ok. 4 m-ce spokoju), to już wkłady odżelaziające, czy z żywicą jonowymienną już mają żywotność na ok. 1 m-ca max, przy czym kosztują grubo ponad 100 za szt. To już mi się nie kalkuluje.

Hej OZ i Martinezio :)

Weszłam do Was w poszukiwaniu Reksia, o którym pisała Edyta. Reksio jest rewelacyjny! Chyba jeszcze nie widziałam takiego szalonego psa - nauka latania, to pewnie kwestia czasu...? :)

Dom macie śliczny! Gratulacje. Będę wpadała podejrzeć przywykończeniówce.

Pozdrowionka,

Lidia

Fotorelacji z prac nie będzie :p

Za to mogę wrzucić już pierwsze efekty ;)

Składniki: 2 blaty ikeowskiej chińszczyzny + 4 nogi, mocowanie do ściany na 4 kątowniki (po 2 na blat), pstryczek-elektryczek do zabudowy, kawałek kabla i wtyczka, listwa aluminiowa do grazury, zasilacz 45W 12V, ok. 2m taśmy LED SMD 5050 cold white, klej montażowy, 2 aluminiowe kartki wentylacyjne do zabudowy AGD, oraz 2 zaślepki na przepusty kablowe.

Efekt:

DSC_0006.JPG

DSC_0005.JPG

DSC_0009.JPGDSC_0008.JPG

To jest zamontowane w pokoju synala. Jutro będę montował w pokoju córy - mam nadzieję, że efekt wyjdzie podobny :rolleyes:

Muszę jeszcze tylko wykombinować coś, aby jakoś zakryć kabel zasilający LEDy wychodzący ponad biurko...