sSiwy12 16.08.2009 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Sierpnia 2009 Kolego sSiwy12 absoluytnie nie masz racji i podburzasz kobietę do popełnienie samowoli budowlanej ..... A może przeczytaj bardzo dokładnie co napisałem wcześniej w tym temacie. Choćby to A w projekcie jakie ogrzewanie? Bo jeśli w projekcie jest PCi - to powinno wystarczyć. Jeśli był inny rodzaj ogrzewania, to wystarczy na projekcie adnotacja architekta adoptującego o zmianie sposobu ogrzewania - jest to zmiana nieistotna i nie wymaga projektu zastępczego, a co jest z tym związane, nie wymaga nowego PnB. A omawiany problem to od początku kolektor do PCi i wymagalność PnB na jego wykonanie, a nie pozwolenie na samą PCi. Ps. Uważam, ze jestem ostatnią osobą na FM, która "namawia" do nieprzestrzegania obowiazującego prawa. Również i teraz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marcin714 18.08.2009 21:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2009 Obawiam się ,że zmiana uwzględniająca kolektory do pompy ciepła wyczerpuje znamiona istotnego odstępstwa od projektu i pozwolenia na budowę gdyż ingeruje w projekt zagospodarowania działki a co za tym idzie wymagane jest pozwolenie zamienne i nowy projekt . Nie jest to coś strasznego i ja poszedłbym właśnie tą drogą a nie rozpoczynał wojnę nie wiadomo kiedy kończącą się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 19.08.2009 12:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2009 Marcin z całym szacunkiem. Przeczytaj uważnie. Urzędnik wymagał osobnego PnB na pompę ciepła, mimo aktualnego PnB. Przeczytaj uzasadnienie urzędnika. Moim zdaniem zmiana sposobu ogrzewania budynku nie jest zmianą istotną. Zupełnie osobną sprawą jest DZ. Oczywiście, można literalnie przyjąć, że kolektor gruntowy (każdy) jest siecią uzbrojenia terenu, a wtedy faktycznie, wpływa to na sposób zagospodarowania działki. Ale skoro tak literalnie interpretujemy przepisy, to również wykonanie: - GWC rurowego, - GWC żwirowego, - zasilanie bramy wjazdowej, - sterowanie tą bramą, - kable do dzwonka lub (i) domofonu przy furtce, - okablowanie kamery na bramie, - doprowadzenie wody do altany, - doprowadzenie prądu do altany, - doprowadzenie linii telefonicznej do altany, - itp. powodować będzie konieczność wykonania projektu zamiennego w trakcie obowiązywania PnB, oraz konieczność odbioru geodezyjnego ze wszystkimi rygorami, bo to przecież też sieci uzbrojenia terenu - (literalnie). A co w sytuacji kiedy budowa jest zakończona? PnB na wykonanie przewodu do domofonu? Absurd? A nie wynika to z cytowanego wyżej uzasadnienia urzędnika? Pan w Starostwie poza opiniami z artykułów Muratora opiera się również na opinii pani prawnik Magdaleny Laskowskiej, rzeczoznawcy z kancelarii prawnej Wolters Kluwer, która uzasadnia to tak: "Wykonanie ……….. stanowi wykonywanie robót budowlanych w rozumieniu ustawy Prawo budowlane. Jest to bowiem urządzenie techniczne związane z obiektem budowlanym (urządzenie budowlane), a więc w świetle ustawy traktowane jest jako część obiektu budowlanego (art.3pkt1). Roboty takie wymagają uzyskania pozwolenia na budowę, ponieważ nie zostały zwolnione z tego obowiązku w art. 29 ustawy, zaś ustawa przyjmuje jako zasadę obowiązek uzyskania pozwolenia na budowę (art. 28 ust.1)." Wystarczy wstawić zamiast kropek np. wykonanie domofonu na bramie, lub w przypadku sieci, każdy inny przykład podany wyżej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mk CocaYna 14.04.2010 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Kwietnia 2010 niestety my przeżywamy właśnie zderzenie z machiną urzędniczą w omawianym tutaj temacie. Pompę wraz z gruntowym horyzontalnym kolektorem zamontowaliśmy jesienią i już zimą ogrzewała nasz dom. Właśnie chcieliśmy zgłosić do nadzoru chęć przystąpienia do użytkowania budynku, a tu klops. Urzędnik vel urzędas zażądał stanowczo pozwolenia na budowę kolektora i jego projektu. Nie mamy oczywiście, ani jednego ani drugiego. Z tego co czytam w sieci, jego żądanie to nadinterpretacja urzędnicza, ale szczerze mówiąc chcielibyśmy mieć jakieś twarde argumenty w konfrontacji z machiną urzędniczą. Może wiecie co nowego w tym temacie się pojawiło? Będziemy wdzięczni za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 30.10.2010 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Października 2010 Rada dla wszystkich. Piszcie że grzejecie prądem, bo przecież to prawda. Tylko zużywacie go 4x mniej bo macie pompę ciepła:) A przecież pompę można zawsze dokupić po odbiorze i nikt wam nie podskoczy. Takie mamy durne przepisy że trzeba je naginać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zbigniew100 17.08.2011 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Podbijam temat.Czy jest coś nowego ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 17.08.2011 14:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Urzędy przestały się „podpierać” „wykładnią” pani M.L . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
palus 16.11.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 "niestety my przeżywamy właśnie zderzenie z machiną urzędniczą w omawianym tutaj temacie. Pompę wraz z gruntowym horyzontalnym kolektorem zamontowaliśmy jesienią i już zimą ogrzewała nasz dom. Właśnie chcieliśmy zgłosić do nadzoru chęć przystąpienia do użytkowania budynku, a tu klops. Urzędnik vel urzędas zażądał stanowczo pozwolenia na budowę kolektora i jego projektu. Nie mamy oczywiście, ani jednego ani drugiego. Z tego co czytam w sieci, jego żądanie to nadinterpretacja urzędnicza, ale szczerze mówiąc chcielibyśmy mieć jakieś twarde argumenty w konfrontacji z machiną urzędniczą. Może wiecie co nowego w tym temacie się pojawiło?" Dzisiaj przeżyłem dokładnie taką samą historię. W PnB mam ogrzewanie gazem. Według kierownika budowy i osoby montującej pompę zmiana na pompę ciepła jest zmianą nieistotną, niewymagany jest projekt, pozwolenie czy też zgłoszenie. Kierownik budowy wpisał tylko w dziennik budowy że zamiast kotła gazowego zamontowano w tym samym miejscu pompę ciepła. Dodatkowo na zgłoszeniu zakończenia budowy wpisał tą zmianę oraz załączył szkic poziomego kolektora gruntowego. Według niego temat tak powinno się załatwić. Niestety w Powiatowym Inspektoracie Nadzoru Budowlanego nie chcą przyjąć mi odbioru i wysłali mnie do Starostwa Powiatowego po stosowne pozwolenie. Tam pani poinformowała mnie że muszę wystąpić o wniosek o uchylenie PnP pod kątem ogrzewania gazowego a następnie wystąpić o nowe PnP tylko dla PC. Wróciłem do domu i czytam co piszą w internecie na ten temat. Jak to powinno w końcu być i co mam zrobić skoro według wpisów w dzienniku budowy pompa jest już zamontowana ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 16.11.2011 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2011 Ani kierownik budowy, ani osoba instalująca PCi, ani urzędnik w starostwie, nie ma uprawnień do stwierdzenia co jest zmiana istotną, a co nie jest.Takie uprawnienia ma jedynie projektant.Idź do projektanta, który Ci robił projekt i niech on dokona kwalifikacji (czy zmiana istotna, czy nie) i naniesie odpowiednie zmiany na projekcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mardor1971 13.02.2013 22:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2013 SSiwy12 dlaczego tylko ty masz rację? nie wiem. Dla innych zainteresowanych ja miałem ten sam problem. Załatwiłem pozwolenie. W odbiorze budowlanym panie pokazały mi pismo które też mówiło że pc nie jest piecem elektrycznym. Chyba to była wykładnia z ministerstwa ale nie pamiętam już tego dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.02.2013 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 1. To co pisałem wyżej w sprawie kolektorów poziomych i odwiertów pionowych, od 01.01.2012r. jest częściowo nieaktualne - zmieniło się prawo w tym zakresie.2. Na pompę ciepła (jako taką) nie potrzeba pozwolenia na budowę.3. Na wszelkie zmiany w zatwierdzonym projekcie budowlanym, zawsze była i jest wymagana kwalifikacja odstąpienia, dokonana przez projektanta. Jeśli projektant uzna, że zmiana jest nieistotna, pisze to i dokonuje poprawek na projekcie - zgodnie z wymaganiami. PROJEKTANT - bo to on jest szefem wszystkich szefów w tym zakresie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 14.02.2013 13:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Ad1. do postu powyżej. Stan na luty 2013r. - dotyczy odwiertu pionowego 30 -100m i poza terenem zakładu górniczego, stref ochronnych, itp. Zgodnie z przepisami należy złożyć w starostwie (tu różnie) w wydziale "geologi" lub w ochronie środowiska (co kraj, to obyczaj). Wniosek o zgłoszeniu projektu robót geologicznych obejmujących wyłącznie wiercenia w celu wykorzystania ciepła Ziemi Dane wnioskodawcy .................................................... Zgłaszam projekt robót geologicznych obejmujących wyłącznie wiercenia w celu wykorzystania ciepła ziemi ..................................................................................... /tytuł projektu robót geologicznych/ Oświadczam, że ........................................................................................... /określenie praw jakie przysługują wnioskodawcy do nieruchomości, w granicach której roboty te mają być wykonywane/ …………………………………… /podpis wnioskodawcy/ Załączniki: 2 egz. projektu robót geologicznych Niestety, w większości przypadków (starostw) istnieje wymaganie (od grudnia (?) 2012r.): Projekty prac geologicznych mogą być wykonywane, tylko przez osoby posiadające odpowiednie kwalifikacje, określone w Rozporządzeniu Ministra Środowiska z dnia 16 grudnia 2011r. w sprawie kwalifikacji w zakresie geologii (Dz. U. z 2011r. Nr 275, poz. 1629 ). Jeśli do 30 dni od daty zgłoszenia starosta nie zgłosi sprzeciwu w formie decyzji - można rozpocząć prace. Teoretycznie nie są to prace, ani roboty geologicznie, bo nie spełniają (wypełniają) definicji Art.6.8 i 11 PGiG i w niektórych starostwach (zwłaszcza "górniczych") nie wymagają takich (tych) uprawnień, przyjmując procedurę uproszczoną. Ps. Nadinterpretacja urzędników niestety "stanowi" prawo Edytowane 14 Lutego 2013 przez sSiwy12 dopisałem Ps. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafla 23.04.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2013 Czytam ten wątek i zastanawiam się jak to najlepiej rozegrać. Jestem na etapie projektu domu... planuję pompę ciepła z pionowym kolektorem. Co zrobić by już na tym etapie (pozwolenie na budowę domu) mieć wszystko uzgodnione? Czy wg nowych przepisów da się to jedno z drugim połączyć? Dołączyć projekt o którym mowa wyżej do projektu domu czy załatwiać to później osobno? Dla mojego biura architektonicznego też jest to nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Liwko 24.04.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Czytam ten wątek i zastanawiam się jak to najlepiej rozegrać. Jestem na etapie projektu domu... planuję pompę ciepła z pionowym kolektorem. Co zrobić by już na tym etapie (pozwolenie na budowę domu) mieć wszystko uzgodnione? Czy wg nowych przepisów da się to jedno z drugim połączyć? Dołączyć projekt o którym mowa wyżej do projektu domu czy załatwiać to później osobno? Dla mojego biura architektonicznego też jest to nowość. Możesz to załatwić później. Biuro architektoniczne niech myśli że będziesz grzał prądem z podłogówką wodną. Dla projektu ważna jest ta podłogówka wodna (wysokości). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 24.04.2013 13:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2013 Tylko poco ? Na etapie projektowym jest najlepiej, bo ujmuje to PnB.Po drugie jest to ujęte w charakterystyce energetycznej budynku, a może to być istotne w przypadku ubiegania się o "rekompensatę energooszczędną" (wielkość współczynnika Ep). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts