Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Witam, w walce z pedrakami sprawdziłem dwie metody: nicienie i Biomass Sugar. Nicienie skuteczne ale dość drogie. Nowy środek, który znalazłem na rynku: Biomass Sugar okazał się bardzo skuteczny. W trawniku przed zastosowaniem preparatu było ponad 100 pedraków na m2, po trzech zabiegach Biomass praktycznie nie ma żadnego szkodnika a trawnik bardzo zyskał na jakości. Preparat jest też tańszy od nicieni. U mnie się sprawdził.
  • Odpowiedzi 897
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

BioMass Sugar® to unikalna formuła złożona z cukrów, makroelementów i pierwiastków śladowych wytwarzana z surowców odnawialnych.

PŁYNNY NAWÓZ ORGANICZNY NA BAZIE TRZCINY CUKROWEJ

Zarejestrowany i opracowany przez:

ILLOVO SUGAR LIMITED Co. Reg. No. 1906/000622/06

PO BOX 41003, MEREBANK, 4059, SOUTH AFRICA

Tel. +27 (031) 450-7700 • Fax +27 (031) 469 4922

-----------------------------------------------------------------------------------------------------

i jak to ma niby zaszkodzić draniom ?

chyba że cukry sfermentują i będzie alkohol w glebie a robale się zapiją na śmierć.....

Edytowane przez BOHO

Ja mogę się wypowiedzieć w kwestii ptaków. Rzeczywiście bardzo pożyteczne są gawroniaki - jak przylecą to pędraków mniej, za to trawnik wygląda jak po ciężkim bombardowaniu odłamkowymi :( - dewastacja totalna, niech się kret schowa.

U mnie po pędrakowym roku, tego lata jakby problem - tfu tfu - mniejszy. Może te wrony z kretem plus obfite opady i płytka gleba? W każdym razie o trawnik już nie walczę. Teraz chciałabym zwalczyć tylko grzyba roślin i ślimaki :(

Takie coś przyjechało kiedyś do mnie /w poprzednim domu /z lekką ziemią, która była nawieziona na glinę :eek: wybierałam i dawałam bullterierce, która z apetytem je wcinała, przez to nabawiłam się odrazy do krewetek;) ale na naszej gliniastej działce nie zauważyłam potem żadnych zniszczeń - czy one nie lubią gliny?

To takie są u mnie w kompostowniku !

W trawie nie zauważyłem...... może być tego więcej ?

Jak wyglądają zniszczenia po tym ?

Sąsiad wspominał że ma trawnik zryty przez dzownice .... a może to pędraki były ?

Trawnik wygląda jak wielka pustynia, place bez trawy, oprócz trawy lubią również korzenie drzew i krzewów, mi załatwiły kilka po prostu szłam i drzewa które były juz u mnie drugi sezon wyciagałam jedną reką, moja Nuka (sunia) też je uwielbia...brrrr
  • 4 weeks później...
Jak myślicie jaka może być teraz przyczyna żółknięcia młodej trawy (zasianej 2 miesiące temy) Do niedawna rosła ładnie teraz zaczęły się problemy. Przenawożenie nie wchodziw grę bo nie dawałem nawozu. Ziemia jest dość ciężka (kalsa II). Może za dużo wigoci...

Witaj,

Mam ten sam problem. Trawka zasiana 2 m-ce temu, też nie dawałam żadnego nawozu. Pierwsze koszenie kilka dni temu. W miejscach gdzie ziemia nie była ruszana przez koparkę trawa jest śliczna zielona, a tam gdzie ziemia była przekopana teren jest bardziej gliniasty i tam trawa zżółkła. Wcześniej przed sianiem, posypałam te miejsca trochę piaskiem ale widać to nic nie dało. Po ostatnim koszeniu, posypaliśmy nawozu jesiennego, aby jakoś przygotować ją do zimy bo z tą żółcią już chyba narazie nic nie zdziałamy?

Niech ktoś się wypowie, czy da się jeszcze jakoś doprowadzić tą żółknącą trawę do normalnego wyglądu, czy też wina jest podłoża dość gliniastego i na wiosnę muszę to wszystko skopać, nawieźć czarnej ziemi i posiać jeszcze raz tam gdzie jest ta glina?

jak mi młoda trawa zaczeła żółknąć to rozrzuciłam trochę nawozu. Po tygodniu to była zupełnie inna trawa.

W miejscach mocno gliniastych- może trawa zaczyna gnić od nadmiaru wilgoci?

Rozwiązaniem Twojego problemu, może być nawóz przeciw żółknięciu traw. Tego typu nawóz do trawnika zregeneruje trawnik- szczególnie jeżeli są na nim puste miejsca. Zawiera: azot, pięciotlenek fosforu, tlenek potasu.
Żółknięcie młodej trawy jest oznaką braku azotu ( choroby nie podejrzewam bo jest za zimno )a ponieważ za chwilę mogą wyskoczyć przymrozki to wszelkie prace związane z nawożeniem odłożyć do wiosny .Na wiosnę proponuję dać nawóz o dużej zawartości azotu i fosforu i powinno być ok.

Obecnie wiele nie zdziałasz.

Spróbuj na małym kawałku zółtej trawy nawieźć ją nowozem dolistnym. Jeśli za tydzień bedzie zielone to już wiesz co zrobić na wiosnę :)

• 5 months później...