Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co wybrać: Polsat czy Cyfrę +, N TV... albo jeszcze inne?

grave

Jaką TV wybrać...  

75 użytkowników zagłosowało

1. 1. Jaką TV wybrać...

Recommended Posts

Ostatnio gdzieś wyczytałem, że Cyfra+ planuje zmianę systemu nadawania (czy czegośtam...) aby tak jak pozostali uniemożliwić dzielenie sygnału, więc ten argument może się wkrótce unieważnić.

Pozdrawiam.

Świetny żart.

Bylo juz o tym ze to nieprawda.

To zrób N lub polsat na 3 TV w HD

A jesli chodzi o Cyfre+ to przegrala jakoscia i brakiem recordera.

To jest oczywiscie tylko nasze zdanie i prosze sie nim zbytnio nie sugerowac.

Do Cyfra+ jest największy wybór rekorderów. Są nawet takie, które umożliwiają nagrywanie jednocześnie 4 kanałów w HD ze wszystkimi ścieżkami dźwiękowymi i napisami.

Nagrywanie w tych rekorderach startuje poniżej 2 sek.

Potrafią też nagrywać na pendrive i dyskach USB.

Edytowane przez dendrytus

• Odpowiedzi 62
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 7 months później...
czas mija a w cyfrze dalej to samo- podwyżki, w tej chwili zgodnie z prawem operator ma obowiązek poinformować o zmianach w regulaminie, cenniku, ofercie a abonent ma wówczas prawo zadecydować czy chce zostać czy bez konsekwencji rozwiązać. z tego co można przeczytać w sieci, bardzo dużo osób decyduje się na rozwiązanie umowy- wystarczy przesłać pismo poleconym, odczekać miesiąc okresu wypowiedzenia i można szukać nowych promocji u innych operatorów :D

no właśnie fuzja w praktyce jeszcze nie istnieje, co do podwyżek cen to niestety co jakiś czas zawsze tak jest, grunt to dobrze podpisać umowę, na jesieni podpisałem z Cyfra umowę na optimum c+ za 62PLN na 13 miesięcy i nawet biorąc pod uwagę podwyżkę duzo nie wyjdzie, a co do fuzji to nie jestem pewien do którego roku N ma LM, ale jak dojdzie mi to w C+ to będę zadowolony :)

• 3 weeks później...
  • 2 weeks później...
Dokładnie. Przecież masz garstkę kanałów w naziemnej cyfrowej. Zanim to się na dobre rozkręci to minie sporo czasu. no a w platformach masz kanały filmowe i sportowe na wyższym poziomie. Jak nie zapłacisz to nic fajnego nie obejrzysz niestety :) No chyba że czekając rok na filmy albo coś. W ence teraz nawet hbo dają na 7 miesiecy za darmo w pakiecie za 79.

Osobiście wybrałem Cyfrę, nie tylko ze względu na zawartość merytoryczną, ale także ze względu na to, że karta C+ działa nie tylko w oryginalnym tunerze, ale także w takim kupionym na wolnym rynku. Cyfra oferuje też usługę multiroom, czyli za dopłatą 15-20 zł dostaje się dodatkową kartę i ogląda się niezależnie kanały na drugim odbiorniku. Ponadto istnieją "card splittery", umożliwiające rozkodowanie sygnału na kilku tunerach ( chyba nawet z 6 ). Zaletą też jest krótki okres umowy, np. 18 miesięcy.

Polsat jest znacznie tańszy, ale niestety jesteśmy skazani tylko na sprzęt oferowany przez Polsat, ponieważ karta jest "sparowana" z dekoderem. Odrzucił mnie też długi okres umowy ( 36 miesięcy ).

Dobrym rozwiązaniem jest też, jak ktoś wcześniej pisał, odbiór niekodowanych kanałów naziemnej telewizji cyfrowej ( DVB-T ). W moich regionie ( Śląsk ) można odebrać TVP 1, TVP 2, TVP 3, Polsat, TVN, TVN 7, Polsat Sport News, TV 4, Puls i kilka innych, nawet łapię czeskie ( 80 km od Ostrawy ). Oczywiście nie każdy telewizor to chwyta. Telewizor musi mieć wbudowany tuner DVB-T MPEG-4, lub DVB-T do którego trzeba dokupić moduł dostępu ( ok.130-160 zł ). Jeżeli telewizor nie posiada żadnego z wyżej wymienionych, to pozostaje kupno zewnętrznego tunera DVB-T ( ceny od ok. 100 zł ).

N-ki nie miałem osobiście, ale kilka razy podłączałem to coś. No cóż - nie jest to sprzęt górnych lotów. Uzytkownik też niestety skazany jest na ich sprzęt.

• 5 months później...
A słyszeliście o usłudze multiroom telewizji N do 6 dekoderów w jednym domu. Jeden nadrzędny turbodekoder łączący się po LAN z pozostałymi dekoderami HD. Nie trzeba kupywać jak w cyfrze dodatkowych dekoderów za 200zł tylko wynająć/aktywować za 49zł. Jak się zużyje to wymieniasz na nowy a w cyferce trzeba se kupić nowy. N wg mnie jest lepiej poukładana jak cyferka a mam jedno i drugie.

• 4 weeks później...
Jeżeli od życia nie oczekujesz nic więcej jak TVP1, TVP2, TVN, Polsat i disko z pola to rzeczywiście nic więcej się nie opłaca...

Ja tam jestem fanem Discovery, National Geographic, żona TVN Style - znajdę to na naziemnej telewizji?

No w sumie tak, masz racje, ale ja i tak czesciej nie ogladam niż ogladam wiec dla mnie naziemna jest zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem.