Tomek-K 16.11.2006 20:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witam Wszystkich Jestem na etapie kupna projektu. Zbieram wszelkie informacje na temat M 05 III. Koszty, materoały, funkcjonalnośc itp..... Na wiosnę ruszam z budową. Prosze życzliwych o materiały [email protected] pozdrawiam Tomasz Kowalski Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ave 16.11.2006 20:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2006 Witaj MO5jestnatejstronie: http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=62107&postdays=0&postorder=asc&start=540 Prosze życzliwych o materiały budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 17.06.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Witam,Nie udało mi się znaleźć tematów nt. tego konkretnego projektu.Jest temat odnośnie M05, ale przeglądając go, zauważyłem że chodzi o M05/M05a/M05bhttp://forum.muratordom.pl/projekt-m05-niewielki-murator,t62107.htm?highlight=niewielki Tymczasem przymierzam się do kupna projektu M05c - link do szczegółów projektu , jednak chciałbym zasięgnąć opinii kogoś kto zamierza, buduje lub posiada już ten dom. Czekam na infoPozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 08.07.2009 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lipca 2009 I stało się, kupiłem ten projekt.Jest już u architekta w adaptacji.Wielu zmian nie przewiduje, główne to:- podniesienie ściany kolankowej o ok. 30cm- likwidacja narożnego komina (kominek przenoszę na drugą stronę salonu)- zamiast drugiej łazienki na górze, planuje wmontować saunę z wejściem z łazienki- schody nieco przerabiam, tak aby zrobić spocznik- ze względu na różnicę poziomów na działce, do garażu będą 2 schodki z pom. gosp. Narazie tyle.PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 28.04.2010 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Kwietnia 2010 (edytowane) Mam już pozwolenie na budowę.Mój plan na ten rok to fundamenty.Z racji odległego miejsca zamieszkania i notorycznego braku czasu, szukam ekipy, która zajęłaby się kompleksowo danym etapem budowy,Na dziś mam pierwszą wycenę fundamentów:Materiały: 30 tys złRobocizna: 12,8 tys złW SUMIE: 42 800 złI nie wiem czy to drogo, czy nie drogo, w każdym razie szukam dalej. Andrzej Edytowane 28 Kwietnia 2010 przez kombalion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.m.alabaster 11.06.2010 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2010 Witam Czy mi sie wydaje czy jestescie naszymi sąsiadami??? w miejscowisci na W...??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 13.06.2010 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 Tak, to my.Również pozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
m.m.alabaster 13.06.2010 21:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Czerwca 2010 No to fajnie, bedziemy sledzic Wasze zmagania z budowa. Projekt wybraliscie piekny. Willa na 102. I do tego jeszcze sauna :D fajne bedzie nasze osiedle, tylko jeszcze ta droga... Pozdrawiamy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sylwiap-w29 26.07.2011 23:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Lipca 2011 kombalion - zdjęć brakuje w tym dzienniku a taki piękny projekt pozdrawiam Sylwia - trochę mniejsza Niewielka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 09.11.2011 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2011 (edytowane) Ale cisza, czy nikt nie buduje wersji Niewielkiego M05c? U mnie w tym roku spokój, ale już planuję wszystko na przyszły rok, tak, aby przykryć domek.Najwięcej niewiadomych mamy z dachem, poddaszem i rozwiązaniami kuchnia/sień.DachZamówiłem już drewno na dach. Ale moim zaskoczeniem było, gdy właściciel tartaku (wcale nie małego), patrząc na zestawienie krokwi stwierdził: "tego projektanta to pogięło - w życiu tak dużych krokwi nie robiłem". W sumie zdecydowałem, że zostajemy przy wersji projektanta, w końcu kryjemy dachówką i konstrukcja musi być solidna.Jeśli chodzi o dach to zwiększamy ilość okien. W pokoju nad salonem będzie okno balkonowe (np. GDL Cabrio), połączone ze zwykłym oknem tych samych rozmiarów, w pozostałych pokojach po 3 okna i prawdopodobnie na 160cm wysokości. Ponadto chcemy zrobić małe okienka w dachu nad schodami (ostatnio oglądaliśmy Niewielkiego w wersji 05b z takimi oknami i faktycznie warto). Poza tym zastanawiamy się nad okienkami w garderobie.Kuchnia/sieńZastanawiamy się nad skróceniem o ok 20cm sieni i zrobieniem wejścia do kuchni zaraz za sienią, tak aby pozostała tylko ścianka konstrukcyjna od strony salonu, która jest w projekcie. Z innych planów:- ogrzewanie podłogowe na parterze w kuchni, holu, sieni i łazience, do tego grzejnik kanałowy przy drzwiach tarasowych, w pozostałych miejscach zwykłe grzejniki,- rolety zewnętrzne ukryte nad podbitką dachu (rozwiązanie, które zobaczyliśmy odwiedzając Niewielkiego Anndzi), tak, aby skrzynka była poza warstwą styropianu,- drzwi tarasowe w salonie powiększone do 250cm szerokości, okna w salonie wydłużone o 20cm, tak aby zaczynały się na ok 65cm od posadzki,- na górze zamiast drugiej łazienki - sauna z wejściem od łazienki (to mamy już uwzględnione w zmianach projektowych),- ogrzewanie i woda bieżąca - piecem gazowym kondensacyjnym jednofunkcyjnym + kominek z płaszczem wodnym + ew. solary tzw. rurowe,- wentylacja mechaniczna z rekuperatorem na "stryszku" (ale zostawiamy kominy z kanałami grawitacyjnymi),- poziom garażu i pomieszczenia gosp. za garażem obniżony o 30cm - powodem jest działka na nierównym terenie.- likwidacja komina w rogu salonu - kominek będzie przy kominie od ściany łazienki,- budujemy z bloczków Solbet 24cm, do tego planujemy min.15cm styropianu,- planuję też zwiększyć grubość ocieplenia podłogi przy gruncie do min.14cm (w projekcie jest 8cm). Więcej w tej chwili nie pamiętam, wszystkie te plany i założenia wciąż analizujemy, być może jeszcze coś się zmieni. Sylwia - zdjęcia będą, ale jak coś ruszy, na razie są żmudne przygotowania, aby popełnić jak najmniej błędów, jak już się zacznie. PozdrawiamAndrzej Edytowane 9 Listopada 2011 przez kombalion Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
arekp2 14.10.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2012 Witam. Bardzo podoba mi się ten projekt. kombalion Twój ostatni wpis jest z przed roku, podejrzewam:), że już sporo wybudowałeś. Mógłbyś zamieścić jakieś fotki z budowy tego projektu. Bardzo ciekawi minie jak wygląda już budowany dom. Przejrzałem fotki i forum z M05/M05a/M05b, ale to właśnie M05c podoba mi się najbardziej.Waham się jeszcze między parterówką a tym projektem, zdjęcia mogą przechylić szalę. pozdrawiam Arek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kombalion 15.10.2012 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Października 2012 Arek,Buduję powoli.Zaczynamy właśnie przykrywać dach. Dachówka już czeka na dekarza na budowie. Miałem nadzieję zamknąć tegoroczne prace do końca października, ale wszystko się opóźnia.Domek faktycznie duży, ale fajnie się zapowiada - wielki salon i poddasze też - można w piłkę grać. Miałem ten sam dylemat odnośnie wyboru wersji, ale postanowiliśmy wybrać tę, właśnie ze względu na wielkość i ilość pomieszczeń.Trochę zdjęć znajdziesz w moim dzienniku budowy.Odnośnie samej budowy (ilości materiałów, zmian w projekcie, itp) to spory temat. Część opisuję w dzienniku budowy, ale większość doświadczeń, na razie jest w mojej głowie, może się nimi podzielę w wolnym czasie.PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts