braza 17.06.2009 20:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2009 Poczytałam i wiem, że te nazwy oznaczają technologie przesyłania danych ... i na tym kończy się moje zrozumienie tematu Ponieważ w niedalekiej przyszłości czeka mnie przeprowadzka w rejon, gdzie - przynajmniej na mapie zasięgu iPlusa - dominuje ta pierwsza, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wyznający się w tych zawiłościach wytłumaczył mi prosto i przystępnie (wręcz jak czterolatkowi) czym się te technologie różnią? Pewien młody pan na moje pytanie o internet bezprzewodowy w tym miejscu skrzywił się, jakby jadł cytrynę i grobowym głosem rzekł: "O qurcze, tam jest tylko EDGE". Skąd ta niechęć? W czym lepsza jest HSDPA? Dziękuję za uwagę Z wdzięcznością przyjmę wszystkie wyjaśnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 18.06.2009 04:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 braza ja też niezbyt kumata w tych sprawach (jak mój połówek się obudzi to mogę dokładnie dopytać bo to on jest od "tych" spraw) ale - mamy internet bezprzewodowy od kilku tygodni. (teraz będzie wyjaśnienie jak chłop chłopu na miedzy bo ja się totalnie na tym nie znam). no i z tym internetem jest tak, jak się go włączy to się wyświetlają 2 komunikaty, albo UMTS albo HSDPA - jak jest umts to niby jest połączenie z internetem ale nawet żadna strona się nie załaduje, o sprawdzeniu poczty zapomnij (połówek twierdzi, że to dla tego że play nadaje tylko w hsdpa czy coś takiego - bo my mamy w play) - jak jest hsdpa to internet hula aż miło czyli tak na chłopski rozum wnioskuję że: hsdpa - dobrze, inne - źle tez przed zakupem sprawdzaliśmy mapy zasięgu i wiesz co - to trzeba po prostu wypróbować bo niby tam gdzie na mapie pokazuje, że powinien być internet to go nie ma, a tam gdzie na mapie "biała plama" tam odbiera (ale staniesz już krok dalej i nie odbiera hehe). trzeba wziąć sobie na próbę, zasiąść z laptokiem i po prostu sprawdzić czy ci działa tam gdzie chcesz i jaka jest jakość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JANINKI-AMORKI82 18.06.2009 05:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 No więc połówek wstał to go od razu spytałam. i tak różnica pomiędzy EDGE a HSDPA polega na prędkości. Na edgu da się przeglądać strony (z dużą dozą cierpliwości - w tematach na FM ze zdjęciami to będzie mordęga ) a na hsdpa chodzi jak "normalny, domowy" internet. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.06.2009 07:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Janinki - dziękuję pięknie i Tobie i Połówkowi Teraz wiem przynajmniej co to za ustrojstwo. Biorę laptopa, kartę i ... niech się dzieje wola nieba Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.06.2009 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Prekości teoretycznie osiągane:- EDGE max 236.8 kbit/s = ok. 0,24 Mbit/sek (tak mniej więcej)- HSDPA do 7.2 Mbit/s Zasieg EDGE złapiesz prawie wszedzie, natomiast HSDPA najczęściej w wiekszych miastach (musi byc tzw zasieg 3G). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.06.2009 10:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dzięki Listku. Czy tak jak pisała Janinki-Amorki w momencie włączenia komputera pokaże mi się automatycznie rodzaj zasięgu? Bo nie mam pojęcia gdzie tego w razie czego szukać. W sobotę jadę do siebie i chcę sprawdzić - najpierw iPlusa. A te prędkości ... rozumiem, że przekładają się na komfort przeglądania stron? Przy Edge'u można to nazwać komfortem?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KiZ 18.06.2009 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dzięki Listku. Czy tak jak pisała Janinki-Amorki w momencie włączenia komputera pokaże mi się automatycznie rodzaj zasięgu? Bo nie mam pojęcia gdzie tego w razie czego szukać. W sobotę jadę do siebie i chcę sprawdzić - najpierw iPlusa. A te prędkości ... rozumiem, że przekładają się na komfort przeglądania stron? Przy Edge'u można to nazwać komfortem?? Wg. mnie - nie. Edż to nie jest komfort, a akceptowalne minimum kiedy po prostu musisz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.06.2009 10:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dziękuję KiZ. A czy jest jakaś możliwość w sytuacji, gdy tylko Edge działa, na poprawienia prędkości np. przez postawienie anteny i praca na modemie współpracującym z anteną zewnętrzną? Bo i o czymś takim słyszałam, tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.06.2009 11:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dziękuję KiZ. A czy jest jakaś możliwość w sytuacji, gdy tylko Edge działa, na poprawienia prędkości np. przez postawienie anteny i praca na modemie współpracującym z anteną zewnętrzną? Bo i o czymś takim słyszałam, tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałam... Antena praktycznie nic nie pomoże jesli chodzi o prędkość. Na antenie może internet pracowac stabilnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 18.06.2009 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Dzięki Listku. Czy tak jak pisała Janinki-Amorki w momencie włączenia komputera pokaże mi się automatycznie rodzaj zasięgu? Bo nie mam pojęcia gdzie tego w razie czego szukać. W sobotę jadę do siebie i chcę sprawdzić - najpierw iPlusa. A te prędkości ... rozumiem, że przekładają się na komfort przeglądania stron? Przy Edge'u można to nazwać komfortem?? Im szybciej tym lepiej. Przy EDGU praktycznie tylko poczta i strony www Jeśli chodzi o to czy jesteś w zasięgu EDGA czy HSDPA. Żeby to sprawdzić, telefon musi obsklugiwać obydwa standardy (nie zawsze tak jest, sprawdź w instrukcji albo podaj model modemu/telefonu). Na telefonie może pojawić się napis EDGE lub 3G(przy HSDPA) zależy od modelu telefonu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 18.06.2009 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Mam Nokię 5200. Czy dobrze rozumiem: jeśli telefon pokaże, że jest zasięg 3G to komputer też będzie miał ten zasięg? Czy w takim razie jest sens wypożyczać modem komputerowy i brać laptopa, czy wystarczy sprawdzić w telefonie? Laptopa tez musiałabym pożyczyć, mam na razie tylko stacjonarny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 19.06.2009 05:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Mam Nokię 5200. Czy dobrze rozumiem: jeśli telefon pokaże, że jest zasięg 3G to komputer też będzie miał ten zasięg? Tak. Sprawdź w tym miejscu telefonem, gdzie będzie stał laptop. Czy w takim razie jest sens wypożyczać modem komputerowy i brać laptopa, czy wystarczy sprawdzić w telefonie? Laptopa tez musiałabym pożyczyć, mam na razie tylko stacjonarny. Nie ma takiej potrzeby. Telefon może tez pracowac jako modem . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.06.2009 07:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Listku, dziękuję! Właśnie się zorientowałam, że gdzieś zapodziałam instrukcję do telefonu - prawdopodobnie jest już spakowana Czy jesteś w stanie w przybliżeniu chociaż powiedzieć, w jakiej opcji szukać tego rodzaju zasięgu? Przepraszam za kłopot, musiałabym rozrywać kartony.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ponury63 19.06.2009 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 masz trzysysytemową Nokię; tu info http://www.nokia.pl/produkty/telefony/nokia-5200/cechy-i-funkcje-telefonu a w zakładce "Pomoc i programy" także instrukcja ale chyba nie ma HSDPA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dabell 19.06.2009 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Z tym zasięgiem to jest różnie w zalezności od sieci.Mąż ma w laptopie Erę a ja iPlusa (oboje modemy UMTS czy tak jakoś z oddzielnym numerem) i jego działa jak furmanka w porównaniu do ferrari na moim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 19.06.2009 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Weszłam na stronę Nokii ale szczerze mówiąc nie dowiedziałam się za wiele. Niektóre tematy z zakładki "Programy i funkcje" nie chcą mi się otworzyć a w częstotliwości działania widzę tylko GSM. Nie jestem pewna, czy pomimo istniejącej tam linii tel. TPSA będzie możliwość korzystania z Neostrady - rozmawiałam z paroma osobami z TePSy i każda mówi co innego: jeden, że tak, drugi, że nie. Psia krętka, jakby sami nie wiedzieli co mogą, a czego nie mogą zrobić Bardzo dziękuję za pomoc. Pozwolicie, że w razie czego jeszcze Was w tym temacie pomęczę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gagata 20.06.2009 18:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Brazunia u mnie tez jest linia Tepsy ale nie ma możliwości (technicznej) założenia neostrady. To nie musi iść w parze. ONI to muszą sprawdzić w określonym miejscu. Kiedyś pisało się pismo i czekało na odpowiedź (ewentualnie podawali możliwy termin) ale teraz to nie wiem ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.06.2009 06:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o Neostradę to też nie wiem. Wczoraj sprawdziłam Play, akurat znajomi mają w tej sieci - nie działa Został iPlus, Orange i Era ... zobaczymy. Oby się tylko nie okazało, że zostanę bez internetu ... brrryyyy .... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
listek 21.06.2009 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jeśli chodzi o Neostradę to też nie wiem. Wczoraj sprawdziłam Play, akurat znajomi mają w tej sieci - nie działa Został iPlus, Orange i Era ... zobaczymy. Oby się tylko nie okazało, że zostanę bez internetu ... brrryyyy .... Gdyby sie okazało, że nie mozesz mieć Neostradady to zamów sobie NA PRÓBĘ (tak powiedz w salonie Orange) Orange Freedom Pro. To jest cos takiego jak połaczenie Orange Free na kartę z Neostradą. http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_freedom_pro?stamp=1237977282832 Ogólnie jakikolwiek internet bezprzewodowy wybierzesz, to staraj sie go brac na próbę. Bo jak podpiszesz cyrograf na np 24 miesiące i Ci nie bedzie działa, to trudno bedzie sie z tego wycofać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
braza 21.06.2009 07:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Listku, przyglądałam się tej ofercie Orange, mam u nich telefon. Za ciekawa to ona nie jest - mały transfer i niska prędkość, ale ... jak nie będzie innego wyjścia to pewnie. Na próbę chcę też wziąć iPlusa i Erę, chyba wszyscy operatorzy dają możliwość wypróbowania... ale może uda się z tą neostradą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts