Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

EDGE i HSDPA - czy może mi ktoś wyjasnić różnice?

braza

Recommended Posts

Poczytałam i wiem, że te nazwy oznaczają technologie przesyłania danych ... i na tym kończy się moje zrozumienie tematu :oops: Ponieważ w niedalekiej przyszłości czeka mnie przeprowadzka w rejon, gdzie - przynajmniej na mapie zasięgu iPlusa - dominuje ta pierwsza, byłabym wdzięczna, gdyby ktoś wyznający się w tych zawiłościach wytłumaczył mi prosto i przystępnie (wręcz jak czterolatkowi) czym się te technologie różnią? Pewien młody pan na moje pytanie o internet bezprzewodowy w tym miejscu skrzywił się, jakby jadł cytrynę i grobowym głosem rzekł: "O qurcze, tam jest tylko EDGE". Skąd ta niechęć? W czym lepsza jest HSDPA?

Dziękuję za uwagę 8) Z wdzięcznością przyjmę wszystkie wyjaśnienia :)

• Odpowiedzi 46
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

braza ja też niezbyt kumata w tych sprawach (jak mój połówek się obudzi to mogę dokładnie dopytać bo to on jest od "tych" spraw) ale - mamy internet bezprzewodowy od kilku tygodni. (teraz będzie wyjaśnienie jak chłop chłopu na miedzy bo ja się totalnie na tym nie znam). no i z tym internetem jest tak, jak się go włączy to się wyświetlają 2 komunikaty, albo UMTS albo HSDPA - jak jest umts to niby jest połączenie z internetem ale nawet żadna strona się nie załaduje, o sprawdzeniu poczty zapomnij (połówek twierdzi, że to dla tego że play nadaje tylko w hsdpa czy coś takiego - bo my mamy w play) - jak jest hsdpa to internet hula aż miło czyli tak na chłopski rozum wnioskuję że: hsdpa - dobrze, inne - źle :lol: :lol: :lol: :lol:

tez przed zakupem sprawdzaliśmy mapy zasięgu i wiesz co - to trzeba po prostu wypróbować bo niby tam gdzie na mapie pokazuje, że powinien być internet to go nie ma, a tam gdzie na mapie "biała plama" tam odbiera (ale staniesz już krok dalej i nie odbiera hehe). trzeba wziąć sobie na próbę, zasiąść z laptokiem i po prostu sprawdzić czy ci działa tam gdzie chcesz i jaka jest jakość.

Dzięki Listku. Czy tak jak pisała Janinki-Amorki w momencie włączenia komputera pokaże mi się automatycznie rodzaj zasięgu? Bo nie mam pojęcia gdzie tego w razie czego szukać. W sobotę jadę do siebie i chcę sprawdzić - najpierw iPlusa. A te prędkości ... rozumiem, że przekładają się na komfort przeglądania stron? Przy Edge'u można to nazwać komfortem??

Dzięki Listku. Czy tak jak pisała Janinki-Amorki w momencie włączenia komputera pokaże mi się automatycznie rodzaj zasięgu? Bo nie mam pojęcia gdzie tego w razie czego szukać. W sobotę jadę do siebie i chcę sprawdzić - najpierw iPlusa. A te prędkości ... rozumiem, że przekładają się na komfort przeglądania stron? Przy Edge'u można to nazwać komfortem??

Wg. mnie - nie. Edż to nie jest komfort, a akceptowalne minimum kiedy po prostu musisz.

Dziękuję KiZ. A czy jest jakaś możliwość w sytuacji, gdy tylko Edge działa, na poprawienia prędkości np. przez postawienie anteny i praca na modemie współpracującym z anteną zewnętrzną? Bo i o czymś takim słyszałam, tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałam...

Dziękuję KiZ. A czy jest jakaś możliwość w sytuacji, gdy tylko Edge działa, na poprawienia prędkości np. przez postawienie anteny i praca na modemie współpracującym z anteną zewnętrzną? Bo i o czymś takim słyszałam, tylko nie wiem, czy dobrze zrozumiałam...

Antena praktycznie nic nie pomoże jesli chodzi o prędkość. Na antenie może internet pracowac stabilnej.

Im szybciej tym lepiej. Przy EDGU praktycznie tylko poczta i strony www

Jeśli chodzi o to czy jesteś w zasięgu EDGA czy HSDPA.

Żeby to sprawdzić, telefon musi obsklugiwać obydwa standardy (nie zawsze tak jest, sprawdź w instrukcji albo podaj model modemu/telefonu).

Na telefonie może pojawić się napis EDGE lub 3G(przy HSDPA) zależy od modelu telefonu

Mam Nokię 5200. Czy dobrze rozumiem: jeśli telefon pokaże, że jest zasięg 3G to komputer też będzie miał ten zasięg? Czy w takim razie jest sens wypożyczać modem komputerowy i brać laptopa, czy wystarczy sprawdzić w telefonie? Laptopa tez musiałabym pożyczyć, mam na razie tylko stacjonarny.

Mam Nokię 5200. Czy dobrze rozumiem: jeśli telefon pokaże, że jest zasięg 3G to komputer też będzie miał ten zasięg?

Tak. Sprawdź w tym miejscu telefonem, gdzie będzie stał laptop.

Czy w takim razie jest sens wypożyczać modem komputerowy i brać laptopa, czy wystarczy sprawdzić w telefonie? Laptopa tez musiałabym pożyczyć, mam na razie tylko stacjonarny.

Nie ma takiej potrzeby. Telefon może tez pracowac jako modem :) .

Listku, dziękuję!

Właśnie się zorientowałam, że gdzieś zapodziałam instrukcję do telefonu - prawdopodobnie jest już spakowana :oops: Czy jesteś w stanie w przybliżeniu chociaż powiedzieć, w jakiej opcji szukać tego rodzaju zasięgu? Przepraszam za kłopot, musiałabym rozrywać kartony.... :oops:

Weszłam na stronę Nokii ale szczerze mówiąc nie dowiedziałam się za wiele. Niektóre tematy z zakładki "Programy i funkcje" nie chcą mi się otworzyć a w częstotliwości działania widzę tylko GSM.

Nie jestem pewna, czy pomimo istniejącej tam linii tel. TPSA będzie możliwość korzystania z Neostrady - rozmawiałam z paroma osobami z TePSy i każda mówi co innego: jeden, że tak, drugi, że nie. Psia krętka, jakby sami nie wiedzieli co mogą, a czego nie mogą zrobić :-?

Bardzo dziękuję za pomoc. Pozwolicie, że w razie czego jeszcze Was w tym temacie pomęczę :oops: 8)

Jeśli chodzi o Neostradę to też nie wiem. Wczoraj sprawdziłam Play, akurat znajomi mają w tej sieci - nie działa :-? Został iPlus, Orange i Era ... zobaczymy.

Oby się tylko nie okazało, że zostanę bez internetu ... brrryyyy ....

Jeśli chodzi o Neostradę to też nie wiem. Wczoraj sprawdziłam Play, akurat znajomi mają w tej sieci - nie działa :-? Został iPlus, Orange i Era ... zobaczymy.

Oby się tylko nie okazało, że zostanę bez internetu ... brrryyyy ....

Gdyby sie okazało, że nie mozesz mieć Neostradady to zamów sobie NA PRÓBĘ (tak powiedz w salonie Orange) Orange Freedom Pro.

To jest cos takiego jak połaczenie Orange Free na kartę z Neostradą.

http://www.orange.pl/portal/map/map/internet_freedom_pro?stamp=1237977282832

Ogólnie jakikolwiek internet bezprzewodowy wybierzesz, to staraj sie go brac na próbę. Bo jak podpiszesz cyrograf na np 24 miesiące i Ci nie bedzie działa, to trudno bedzie sie z tego wycofać

Listku, przyglądałam się tej ofercie Orange, mam u nich telefon. Za ciekawa to ona nie jest - mały transfer i niska prędkość, ale ... jak nie będzie innego wyjścia to pewnie.

Na próbę chcę też wziąć iPlusa i Erę, chyba wszyscy operatorzy dają możliwość wypróbowania... ale może uda się z tą neostradą :roll: