Gość dodiddone 18.06.2009 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Jaką moc oddaje mb rury pex 16x2 zatopiony w wylewce ogrzewania podłogowego przy temperaturze wody 50st? Znalazłem ze jest to 46 W czyli przyjmując na m2 100W powinienem ukladac rury co 50cm a wydaje mi sie to trochę za rzadko. Czy warto kupować rurę pex z allegro czy teaczej oryginał z kissana np. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RadziejS 18.06.2009 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Podaję za innym forumowiczem: rozstaw - ~mb rury/m2 - moc(40stC)-moc (35stC) 10 - 10-127-95 15 - 6,7-110-83 20 - 5-96-72 25 - 4-83-62 30 - 3,4-72-54 35 - 2,9-63-47 Co do rury, ja kupiłem wavina na allegro po niecałe 2,70 więc niewiele drożej niż Chiny - poza jakością wynikającą, mam nadzieję, z marki, aluminium w firmowych jest spawane laserowo, a w chińskich jest zawinięte na zakładkę. Można to łatwo zobaczyć w przekroju uciętej rurki. W chińskich w warstwie aluminium jest małe zgrubienie - to ta zakładka. Z drugiej strony, wydaje mi się, że w tych rurkach wielkiej filozofii nie ma i przy temp. zasilania 50-60 st. wytrzyma i jedna i druga przez wiele lat. Zaznaczam, że to opinia moja- nie fachowca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ADAMOS48 20.06.2009 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Na oko wszystkie są prawie identyczne ,ale problem pozostaje w szczegółach.Ważne jest sieciowanie ,które wydłuża żywotność i parametry rury.Jakość materiałów ,które są zastosowane również są nie bez znaczenia.Cena to jak w życiu tanie mięso psy jedzą .Pisałem już wiele razy ,że tam gdzie są koszty wymiany nie spółmiernie wysokie do nakładów nie warto stosawać tanich wyrobów .Oczywiście nie opisuję marek i firm dobrych czy złych ,ale proszę na detale zwrócić uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2009 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Ja tylko nieśmiało przypominam, że temperatura podłogi nie powinna przekraczać 29 stopni, oraz 35 w strefach brzegowych i łazienkach. To obowiązkowo należy wziąć pod uwagę przy projektowaniu podłogówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Depi 20.06.2009 13:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Producenci rur publikują w swoich poradnikach całe tabele, w których dokładnie oddana jest zależność strumienia cieplnego oddawanego przez podłogę w zależności o rurki, temperatur zasilania i powrotu i rodzaju wykończenia podłogi. Na pewno 1 mb rury nie oddaje 46W, a nawet jeśli, to interesować Cię powinien raczej m2 podłogi na gotowo. Poczytaj sobie np tu: http://www.kisan.pl/obrazki/download/InstrukcjaIIpolska/instrukcjaiipol.pdf Tabele są bliżej końca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts