OlaK 18.06.2009 10:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Doradźcie, moi drodzy, jakieś sensowne rozwiązanie Mamy na nowozakupionej działce (bedzie pewnie do emerytury czyli długo służyć wyłącznie do weekendowych wyjazdów rekreacyjnych, bez noclegów, nie w każdy weekend i tylko w ładną pogodę czyli generalnie przeciętnie często) studnię głębinową. Studnia gębinowa i pompa są po poprzednich właścicielach, na razie woda leci jak się otworzy właz do studni i pompę podłączy przedłużaczem do pradu. Zupełna prowizorka ale z drugiej strony nie potrzebne nam są super wygody. Chcemy po prostu mieć ciepłą/letnią wodę gdzieś w pobliżu planowanego domku. Domek (mały, ogrodowy, typu lepsza szopa na narzędzia) będzie stał dosłownie parę metrów od studni, myślałam, zeby na zewnątrz domku zamontować zlew gospodarczy z baterią z przepływowym ogrzewaczem wody. Woda bedzie potrzebna do podlewania ogrodu (raczej ręcznego, na razie systemu nawadniania nie planujemy bo nie ma co nawadniać ), mycia rąk, kubków i talerzy, i napełniania basenu-dmuchańca. Już się trochę dokształciłam ale dalej mam mętlik w głowie . 1. Czy hydrofor w naszym przypadku jest konieczny? W studni zdaje się byłoby miejsce na umieszczenie jakiegoś małego, na zimę ewentualnie moglibysmy demontować bo i tak na zimę będziemy "zwijać infrastrukturę" działkową, ale czy to nie jest przerost formy nad treścią?. Wyczytałam, że jest coś takiego jak wyłącznik ciśnieniowy - czy jest on w stanie zastąpic hydrofor i w jaki sposób i gdzie się go umieszcza i czy to wymaga dużego zachodu?. 2. Czy zlew gospodarczy na ścianie domku, bateria z przepływowym ogrzewaczem wody i odpływ "ścieków" rurami kawałek dalej prosto na działkę to dobry pomysł? Gdzie i jak zamontować ogrzewacz aby był najlepiej chroniony przed wilgocią? A moze są takie przystosowane do pracy na zewnątrz...? 3. A może jest jakaś książka w rodzaju 'działka rekreacyjna dla początkujących'? Bo to co teraz czytam to rozwiązania dla normalnie_się_budujących. Wszelkie uwagi i dobre rady są bardzo mile widziane początkujący jesteśmy dziękuję bardzo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts