Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

patelnia żeliwna


Recommended Posts

Mam kilka. :D

Grillową, zwykłą, małą, dużą...

Jestem do nich bardzo przywiązana, teflon i inne ustrojstwa nie umywają się.

Jak się nagrzeje, to działa jak każda patelnia z grubym dnem - stabilne ciepło, odsunięcie z ognia lub zgaszenie gazu nie powoduje od razu stygnięcia patelni, trzeba się przyzwyczaić.

Są ciężkie i przez to trochę niewygodne w obsłudze, trudno jest podnieść je jedną ręką.

Jednak smażą genialnie, szybko, równomiernie, nic do nich nie przylega - świetne!

Bardzo polecam. 8)

Ostatnio właśnie wyrzuciłam kolejną patelnię teflonową z porysowaną po 2 latach warstwą teflonową - następnej nie kupię, niepotrzebna mi. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Najlepiej na allegro zajrzeć i wziąć te najtańsze, im mniej na nich jakichś "super-hiper-ultra-nowoczesnych-powłok-specjalnych", tym lepiej. Zwykła, odlewana, żeliwna patelnia będzie najlepsza i nie będzie po jakimś czasie z niej schodziła żadna warstwa i właziła nam w jedzenie.

I najlepiej nie myć jej zbyt często, tylko przetrzeć ręcznikim kuchennym nasączonym olejem jadalnym. Jeśli musi się umyć, to po myciu od razu wysuszyć i też przetrzeć olejem, inaczej będzie rdzewiała na potęgę. :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 months później...

Zastanawiam się nad patelnią żeliwną - czyli zwykłą, tradycyjną i porządną. Ale nie znalazłem patelni z dnem większym jak 25 cm... już taką mam, ale jest mała jak na moje potrzeby...

 

30 cm średnica dna byłaby ok. Są takie patelnie ? Tak do 50 zł ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zastanawiam się nad patelnią żeliwną - czyli zwykłą, tradycyjną i porządną. Ale nie znalazłem patelni z dnem większym jak 25 cm... już taką mam, ale jest mała jak na moje potrzeby...

 

30 cm średnica dna byłaby ok. Są takie patelnie ? Tak do 50 zł ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

to ja coś nie tak robię

kupiłam taką zwykła, wyły akurat w mrkecie. I wszystko mi się na niej przypala i przywiera. Usunięcie potrawy jest niemożliwe bez nocenia całymi dniami. Rozczarowana wsadziąłm ją gdzieś na dno szafki po kilku próbach. Moge wyjąć, ale jak na niej piec?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

kupiłam taką zwykła, wyły akurat w mrkecie.

 

wiem,że literówka, ale prześmieszna :lol:

 

marzę o prawdziwych żeliwnych darnkach i patelniach np takich

http://www.aledobre.pl/4896,Zestaw_6_ciu_naczyn_zeliwnych_Master_SKEPPSHULT.html

 

i patelnia

http://www.aledobre.pl/4910,Patelnia_28_cm_z_drewnianym_uchwytem_SKEPPSHULT.html

 

ale cena mnie mocno odstrasza :roll:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

ślepa jestem :lol:

co dojrzę to poprawię, ale nie wszystko a w tym komputerze nie umiem ustawić korekty :roll:

a ty też marzysz o darnkach :p

 

No tak, ale jak kupisz za 300 i też będzie przywierać? Może w tym ustrojstwie trzeba umieć gotować?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 6 months później...
  • 7 months później...
  • 4 months później...
Mam patelnię ceramiczną 26 cm od kilku miesięcy. Bardzo fajnie się smaży, łatwo czyści. Nic nie przywiera, nic nie odłupuje się z niej. Nagrzewa się ciutkę dłużej niż teflonowa, ale za to bardzo szybko się smaży potrawa po nagrzaniu. Naprawdę fajna sprawa. No i nie trzeba tak uważać na powłokę.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Miesiąc temu mż zanabył genialną patelnię :) z kamienną powłoką. Tania nie była niestety, ale polecam. Po zrobieniu jajecznicy z ciężkiem sercem zabierałam się za mycie. Po wylaniu z niej wody wszystko odpadło, pozostało mi tylko przetrzeć gąbką dla przyzwoitości :) NIC nie przywiera i się nie przypala. A uwierzcie mi mam w tym wprawę, zwykle robię parę rzeczy na raz. Przy okazji kupił też ceramiczny nożyk - polecam również.

 

Ps, zakupy zrobił na Marywilskiej, nożyk taniej 50 % niż w galerii, - co stwierdziliśmy póżniej - nie wiem ile zaoszczędził na patelni :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 years później...
  • 4 years później...
Czy to prawda że patelnie żeliwne są trudne w utrzymaniu i ciężko się na nich smaży?

 

Na samym początku używania jedzenie może przywierać, ale z każdym jej użyciem patelnia żeliwna zyskuje przewagę nad teflonowymi. Pamiętaj też, aby patelnie żeliwną dobrze rozgrzać przed użyciem. Po użyciu warto przetrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą lub olejem arachidowym. Dzięki temu jedzenie nie będzie przywierać w przyszłości, gdyż pozostawione tłuszcze roślinne pod wpływem temperatury tworzą warstwę polimerową podobną do teflonu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 year później...
ja mam patelnię żeliwną, bo już miałam dość tych wiecznie ścierających się teflonowych... kupiłam parę lat temu i mam do dzisiaj. smaży może się nieco trudniej niż na tych z powłoką, ale znacznie zdrowiej i bezpieczniej. polecam szczególnie do mięs i duszenia potraw... wspaniały aromat. patelnia żeliwna jest cięższa, ale odporniejsza na uszkodzenia. z każdym kolejnym użyciem smaży się łatwiej.
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.



×
×
  • Dodaj nową pozycję...