agnieszkakusi 18.06.2009 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 Zastanawiam się nad kupnem patelni żeliwnej. Czy ktoś z Was ma i może podzielić się "wrażeniami"? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.06.2009 06:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Mam kilka. Grillową, zwykłą, małą, dużą... Jestem do nich bardzo przywiązana, teflon i inne ustrojstwa nie umywają się. Jak się nagrzeje, to działa jak każda patelnia z grubym dnem - stabilne ciepło, odsunięcie z ognia lub zgaszenie gazu nie powoduje od razu stygnięcia patelni, trzeba się przyzwyczaić. Są ciężkie i przez to trochę niewygodne w obsłudze, trudno jest podnieść je jedną ręką. Jednak smażą genialnie, szybko, równomiernie, nic do nich nie przylega - świetne! Bardzo polecam. Ostatnio właśnie wyrzuciłam kolejną patelnię teflonową z porysowaną po 2 latach warstwą teflonową - następnej nie kupię, niepotrzebna mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JoShi 19.06.2009 06:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Moja teściowa ma taką małą patelenkę żeliwną około 20 cm średnicy. Po prostu genialnie mi się na niej smaży. Duże faktycznie mogą być piekielnie ciężkie, ale sama się do takiej grillowej przymierzam i pewnie wreszcie sobie kupię.[/code] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DPS 19.06.2009 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Najlepiej na allegro zajrzeć i wziąć te najtańsze, im mniej na nich jakichś "super-hiper-ultra-nowoczesnych-powłok-specjalnych", tym lepiej. Zwykła, odlewana, żeliwna patelnia będzie najlepsza i nie będzie po jakimś czasie z niej schodziła żadna warstwa i właziła nam w jedzenie. I najlepiej nie myć jej zbyt często, tylko przetrzeć ręcznikim kuchennym nasączonym olejem jadalnym. Jeśli musi się umyć, to po myciu od razu wysuszyć i też przetrzeć olejem, inaczej będzie rdzewiała na potęgę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.06.2009 13:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 ja ostatnio kupiłam brytfankę firmy Elo. Waży okropnie dużo, ale jest genialna. Mój tata jak tylko ją zobaczył zażyczył sobie taka samą Teraz rozglądamy się za patelniami i stąd moje pytanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sermon 27.03.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Zastanawiam się nad patelnią żeliwną - czyli zwykłą, tradycyjną i porządną. Ale nie znalazłem patelni z dnem większym jak 25 cm... już taką mam, ale jest mała jak na moje potrzeby... 30 cm średnica dna byłaby ok. Są takie patelnie ? Tak do 50 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sermon 27.03.2010 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Marca 2010 Zastanawiam się nad patelnią żeliwną - czyli zwykłą, tradycyjną i porządną. Ale nie znalazłem patelni z dnem większym jak 25 cm... już taką mam, ale jest mała jak na moje potrzeby... 30 cm średnica dna byłaby ok. Są takie patelnie ? Tak do 50 zł ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
magpie101 28.03.2010 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 Najlepsze patelnie zeliwne robia Cyganie - sa niezniszczalne. Nieraz na targu jeszcze mozna je spotkac jak Cyganie sprzedaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 28.03.2010 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Marca 2010 to ja coś nie tak robiękupiłam taką zwykła, wyły akurat w mrkecie. I wszystko mi się na niej przypala i przywiera. Usunięcie potrawy jest niemożliwe bez nocenia całymi dniami. Rozczarowana wsadziąłm ją gdzieś na dno szafki po kilku próbach. Moge wyjąć, ale jak na niej piec? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 31.03.2010 20:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 kupiłam taką zwykła, wyły akurat w mrkecie. wiem,że literówka, ale prześmieszna marzę o prawdziwych żeliwnych darnkach i patelniach np takich http://www.aledobre.pl/4896,Zestaw_6_ciu_naczyn_zeliwnych_Master_SKEPPSHULT.html i patelnia http://www.aledobre.pl/4910,Patelnia_28_cm_z_drewnianym_uchwytem_SKEPPSHULT.html ale cena mnie mocno odstrasza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
EZS 31.03.2010 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 ślepa jestem co dojrzę to poprawię, ale nie wszystko a w tym komputerze nie umiem ustawić korekty a ty też marzysz o darnkach No tak, ale jak kupisz za 300 i też będzie przywierać? Może w tym ustrojstwie trzeba umieć gotować? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
malka 31.03.2010 21:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Marca 2010 na garnki mnie nie stać, to choć o darnkach pomarzę w nich nie przywiera nic, korzystałam kiedyś z rondla żeliwnego z tej serii - cudo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natalia23 20.10.2010 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2010 Taka patelnia to super sprawa:).Polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Greg85 17.06.2011 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2011 Dobre patelnie robi firma Le Creuset z Francji, fakt patelnie są dosc drogie, ale za to posłużą i naszym dzieciom jak o nie zadbamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 28.10.2011 13:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Października 2011 Mam patelnię ceramiczną 26 cm od kilku miesięcy. Bardzo fajnie się smaży, łatwo czyści. Nic nie przywiera, nic nie odłupuje się z niej. Nagrzewa się ciutkę dłużej niż teflonowa, ale za to bardzo szybko się smaży potrawa po nagrzaniu. Naprawdę fajna sprawa. No i nie trzeba tak uważać na powłokę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
oxa 04.11.2011 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Miesiąc temu mż zanabył genialną patelnię z kamienną powłoką. Tania nie była niestety, ale polecam. Po zrobieniu jajecznicy z ciężkiem sercem zabierałam się za mycie. Po wylaniu z niej wody wszystko odpadło, pozostało mi tylko przetrzeć gąbką dla przyzwoitości NIC nie przywiera i się nie przypala. A uwierzcie mi mam w tym wprawę, zwykle robię parę rzeczy na raz. Przy okazji kupił też ceramiczny nożyk - polecam również. Ps, zakupy zrobił na Marywilskiej, nożyk taniej 50 % niż w galerii, - co stwierdziliśmy póżniej - nie wiem ile zaoszczędził na patelni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GalicjaSpzoo 04.11.2011 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2011 Oprócz noża warto też spróbować skrobaka do warzyw ceramicznego. Ciach ciach i po sprawie. Tylko bardzo należy uważać na palce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Adrian1224 17.09.2014 11:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Września 2014 Czy to prawda że patelnie żeliwne są trudne w utrzymaniu i ciężko się na nich smaży? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lidkam 06.12.2018 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2018 Czy to prawda że patelnie żeliwne są trudne w utrzymaniu i ciężko się na nich smaży? Na samym początku używania jedzenie może przywierać, ale z każdym jej użyciem patelnia żeliwna zyskuje przewagę nad teflonowymi. Pamiętaj też, aby patelnie żeliwną dobrze rozgrzać przed użyciem. Po użyciu warto przetrzeć ręcznikiem nasączonym oliwą lub olejem arachidowym. Dzięki temu jedzenie nie będzie przywierać w przyszłości, gdyż pozostawione tłuszcze roślinne pod wpływem temperatury tworzą warstwę polimerową podobną do teflonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
home_lover 26.03.2020 14:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Marca 2020 ja mam patelnię żeliwną, bo już miałam dość tych wiecznie ścierających się teflonowych... kupiłam parę lat temu i mam do dzisiaj. smaży może się nieco trudniej niż na tych z powłoką, ale znacznie zdrowiej i bezpieczniej. polecam szczególnie do mięs i duszenia potraw... wspaniały aromat. patelnia żeliwna jest cięższa, ale odporniejsza na uszkodzenia. z każdym kolejnym użyciem smaży się łatwiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.