Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Własność wspólna a odlicznia podatkowe

Electron

Recommended Posts

Mam pewne wątpliwości jak to jest z odliczeniami ulgi budowlanej w przypadku własności wspólnej.

Otóż kupiłem w 2001 r. na spółkę z bratem i matką duży dom w stanie budowy i chciałbym odliczyć od podatku poniesione koszty na jego dokończenie i na zakup działki pod którym on stoi. W akcie kupna mamy wymieniony udział procentowy każdego ze wspólników. Czy te koszty (zwłaszcza zakupu działki) też należy rozkładać procentowo, czy też można je rozłożyć dowolnie na wspólników?

A chodzi o to, że nasze dochody nie są równe i występują tu spore różnice. Tak więc najlepiej by było aby można było gros wydatków zaliczyć temu wspólnikowi, który ma najwyższe dochody i w związku z tym może najwięcej odebrać z US.

Pozdrawiam forumowiczów :smile:

Electron

I zapomniałam dopisać, że koszty zakupu działki dzieli się procentowo a jeśli nie starczy Wam metrów, żeby wszyscy mieli po 350... to nie wiem :smile: Ale ja bym wtedy więcej wpisała na osobę, która najwiecej zarabia. Zresztą myślę, że można to podzielić na mniej osób bo przecież odpis nie jest obowiązkowy.

Dziękuję za odpowiedź!

Metrów to nam starczy, bo działka nie jest duża (522 m2), ale problem w tym, że brat miał w zeszłym roku niskie dochody bo większość czasu był bezrobotny (ech, ten kryzys). W sumie to nie stracił tego czasu ponieważ pracował przy budowie domu, ale oficjalny dochód miał niewielki.

I tu mam dodatkowe pytanie - jak to jest z odliczaniem tych pieniędzy na zakup działki - czy (jeśli mamy niskie przychody) można je odliczać w nieskończoność, tzn. w kolejnych latach, aż odliczymy wszystko? Czy też jest tu jakieś ograniczenie czasowe?

Bo wiem, że dla materiały to mogę kupować przez 4 lata, a potem jeśli nie będę miał odpowiednich przychodów, to mogę je odliczać w następnych latach aż mi wszystko wypłacą.

Ale czy tak samo jest w przypadku kupna działki?

Bo w tym przypadku jeśli brat by wziął na siebie swoją część działki to mu nie straczy dochodów za poprzedni rok aby to odliczyć w całości. I jeśli można je by było odliczyć tylko za poprzedni rok a w następnych latach już nie, to w takim przypadku lepiej by było, abym to ja "przejął" część tej działki w moim zeznaniu podatkowym - bo w tej chwili mam po prostu wyższe dochody. A wszystko i tak zostanie w rodzinie :wink:...

Pozdrawiam

Electron

Metrów starczy Wam na niecałe 2 ulgi. Ale ciężko powiedzieć czy to dużo czy nie nie znając ceny. Gdybyś płacił po 50$/m2 to nawet jedna ulga byłaby spora. A tu w zasadzie odzyskacie za całą działkę.

O termin odliczeń lepiej zapytać w US. Mi się wydaje, że będzie podobnie jak z materiałami ale nie jestem tego pewna.

Także znając cene działki i termin ulgi sami musicie podjąć decyzje jak dzielić ulgę.

Acha, gdybyś już dzwonił do US to przy okazji zapytaj jak to jest z %% udziałem odpisów za działkę. Każdy US ma swoją interpretację przepisów jeśli chodzi o ulgi więc czasami warto pomyśleć o zmianie US.

Jeśli chodzi o ulgę na zakup działki: każdy ze współwłaścicieli może odliczyć tylko swoją część (ale nie więcej niż 350 m). Jeżeli jesteś właścicielem 30% z 550 m, to możesz odliczyć od podatku 19% ceny 165 m.

W sprawie ulgi na budowę domu (rozumiem, że macie prawo do starej ulgi, bo rozpoczęliście budowę przed końcem 2001 r.): każdy odlicza to, na co ma fakturę wystawioną na swoje nazwisko - do wysokości przysługującego mu limitu.