tom.tur 18.06.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 pomalowałem podloge sosnowa pokostem lnianym czy jest szansa ze wyschnie jesli tak to kiedy?Prosze o pomysł lub porade co dalej? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekkur 18.06.2009 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 pomalowałem podloge sosnowa pokostem lnianym czy jest szansa ze wyschnie jesli tak to kiedy? Prosze o pomysł lub porade co dalej? Czekać aż wyschnie. Wietrzyć. Żeby cokolwiek z nią (podłogą) zrobić pokost musi być suchy i utwardzony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Cpt_Q 18.06.2009 23:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2009 To naprawdę potrwa, na sękach najdłużej, bo tak nie wsiąka. Cierpliwości. W ogóle, to pokost najlepiej nanosić po podgrzaniu - jest wtedy rzadszy i lepiej wsiąka/impregnuje. A tak z ciekawości - co będzie dalej? Na ten pokost? Sam pytasz, ale chyba coś zaplanowałeś. Czy tak po prostu...zapokostowałeś i... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom.tur 19.06.2009 04:09 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Co do dalej to... miał byc koniec pielegnacja nic po za tym szczota i normalne mycie poprostu naturalna deska tyle ze troszke za szybko.Teraz czas oczekiwania na to gdy wreszcze wyschnie czytałem,że moze to trwac około miesiaca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
panfotograf 29.06.2009 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Czerwca 2009 Pokost nie wysycha, tylko wiąże się z tlenem i twardnieje. Pokost powinno się wcierać ściereczką - tzn nadmiar który nie wsiąknie zebrać. Dlatego to co nie wsiąkło teraz się klei. Można pierwszą warstwę rozcieńczyć (np. benzyną-najlepiej bezzapachową). Proces twardnięcia przyśpiesza wyższa temperatura oraz wilgoć.A tak w ogóle to lepiej było to zaolejować jakimś olejem (do olejowania drewna). Tam też głównym składnikiem często jest pokost, tylko z różnymi dodatkami które ten proces ułatwiają i przyśpieszają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.