Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Problem ze świeżo wylanym stropem

Recommended Posts

u mnie może i rysek nie ma za to sa fale dunaju :-? robotnicy nie wygładzili mi stropu ino łopatkami trochę pogłaskali :evil: teraz muszą dodatkowo zrobić wylewkę i idealnie wygładzić i wypoziomować pod podłogówkę

Każdy robi wylewki - wcale nie "dodatkowo" :):) i zawsze trzeba je wygładzić i wypoziomować jak Pan Bóg przykazał ( nie tylko z powodu podłogówki ale drewna, płytek i nie wybijania zębów :))

Każdy robi wylewki - wcale nie "dodatkowo" :):) i zawsze trzeba je wygładzić i wypoziomować jak Pan Bóg przykazał ( nie tylko z powodu podłogówki ale drewna, płytek i nie wybijania zębów :))

Oj mylisz sie - Claudii pisze o wylewce *na stropie* zeby zapewne polozyc rowno styropian! Na nim dopiero beda rurki z podlogowki i wlasciwa wylewka. Bedzie wiec niepotrzebnie miala druga wylewke :( Mi tez przy wylewaniu "gladzili" strop listwa wibracyjna i jak stol to on nie jest ale spokojnie nadaje sie do bezposredniego polozenia na nim izolacji przeciwwilgociowej i styropianu!

pozdr.

Fajnie mieć ładnie wygładzony strop... Ale jak nie jest idealnie równy to lać wylewkę ? Nie wiem jakie masz różnice poziomów - w Twoim dzienniku widać, że byliście przy wylewaniu , więc się troche dziwię :)

Na stropie nie robi się wylewki. Kładziesz styropian , ogrzewanie podłogowe i co tam jeszcze chcesz zakryć jastrychem (wylewką). I lejesz :)

a kurna chata byliśmy ale mnie zaćmiło :evil: wiedziałam ,że coś mi tu nie gra mam dobrego murarza i całkiem na nim polegam i myślałam ,że nie muszę myśleć ....on na drugi dzień wydarł się na pomocników ,że to miało być gładzone ... ale ten jeden se gumiaków zapomniał i i szybko zwiał z tego stropu ,chyba się bał ,że się zarwie :o

Nie mam znów tak bardzo tych fal ale jak sie poleje woda to widać ,że w paru miejscach woda stoi..

Co do wiązania to na drugi dzień zrobili mi takie placki-wylewki w miejscach co stała woda i się związało,strop jest porowaty

a kurna chata byliśmy ale mnie zaćmiło :evil: wiedziałam ,że coś mi tu nie gra mam dobrego murarza i całkiem na nim polegam i myślałam ,że nie muszę myśleć ....on na drugi dzień wydarł się na pomocników ,że to miało być gładzone ... ale ten jeden se gumiaków zapomniał i i szybko zwiał z tego stropu ,chyba się bał ,że się zarwie :o

Nie mam znów tak bardzo tych fal ale jak sie poleje woda to widać ,że w paru miejscach woda stoi

To sobie daj spokój z równaniem dodatkową wylewką. Nie boisz się, że zacznie klawiszować ? Jeśli to nie 2 cm różnicy - zapomnij :):) I pogadaj z kierbudem. W końcu to on też strop odbiera ..

Daga&Adam -racja ! o to mi właśnie chodzi, mam nierówny i porowaty strop

styropian czy tam wełna musi idealnie przylegać do stropu...

Murarz zrobi mi taką cieńką wylewkę czy szlichtę czy jakoś tak aby wyrównać podłogę pod strop

Nie rob wylewki, wyrownaj to zwyklym piaskiem! Styropian idealnie sie do niego dopasuje :) Szkoda kasy na wylewke! Piasek, folia (czy co tam uzyjesz do izolacji poziomej), styropian i bedzie dobrze i super tanio :)

pozdr.

Fajnie mieć ładnie wygładzony strop... Ale jak nie jest idealnie równy to lać wylewkę ? Nie wiem jakie masz różnice poziomów - w Twoim dzienniku widać, że byliście przy wylewaniu , więc się troche dziwię :)

Na stropie nie robi się wylewki. Kładziesz styropian , ogrzewanie podłogowe i co tam jeszcze chcesz zakryć jastrychem (wylewką). I lejesz :)

Jezeli ma duze fale to styropian tam gdzie nie dolega moze sie ugiac, a nie zbrojona wylewka - moze w tym miejscu pekac :) Podloze powinno byc rowne i najlepiej jak styro dolega do niego cala powierzchnia! Nie musi byc zachowany POZIOM - moze byc spad w ta czy inna strone - to sie wyrowna wylewka, ale nie moze byc sytuacji ze kawalek styropianu po bokach styka sie ze stropem a w srodku jest 5cm "dziura" :)

pozdr.

Sylwia była przy laniu stropu. Zakładam, że musiałaby być pijana, żeby nie zauważyc różnicy poziomu 5 cm...

To że strop jest "chropowaty" to raczej normalna rzecz...Wrzucanie kasy w jakąś dodatkową drugą wylewkę - która jak będzie za cienka - a będzie bo w niektórych miejscach będzie dochodzić do zera - jest moim zdaniem bez sensu.

Ale jak pisałam - ja się nie znam.

Strop, na którym jest 5 cm różnicy nie powinien byc odebrany przez kierbuda - oczywiście dyskusyjne jest na jakiej długości...

A Sylwia nic o tym nie pisze.

Strop raczej nie będzie jak lustro...

Sylwia ? Klaudia .. miło mi :lol: i nie byłam nawalona jak lali strop nawet tam wlazłam ale jestm laikiem i się na tym nie znam, nie wiem jaka jest różnica na stropie , wiem ,że jest miejscami więcej tego betonu.

Na to mam przewidzianą wełnę rockwool stroprock 3cm.

Jak wyrównam strop taką cieńką wylewką z betoniarki i na to wełna to chyba tragedii nie będzie :-?

Przy drugim stropie bedę mądrzejsza :wink:

Sylwia ? Klaudia .. miło mi :lol: i nie byłam nawalona jak lali strop nawet tam wlazłam ale jestm laikiem i się na tym nie znam, nie wiem jaka jest różnica na stropie , wiem ,że jest miejscami więcej tego betonu.

Na to mam przewidzianą wełnę rockwool stroprock 3cm.

Jak wyrównam strop taką cieńką wylewką z betoniarki i na to wełna to chyba tragedii nie będzie :-?

Przy drugim stropie bedę mądrzejsza :wink:

przepraszam Klaudia :):) Ale ze mnie świnia nooooo.... :oops:

Powiedz mi tylko czy ta cienka warstwa z betoniarki to jakaś nowa technologia ? Wełna jest rozprężna - zupełnie nie kumam po co Ci ta warstwa.

Weź łatę i popatrz jakie masz różnice ( chyba że masz poziomicę laserową to już w ogóle gites). Wtedy decyduj czy jest sens lać cokolwiek.

Pamiętaj, że ta druga "wylewka" nie zwiąże się ze stropem.

I co na to Twój Kierbud ?

P.S. to że gdzieniegdzie stoi woda na stropie to nic dziewnego . Strop nie jest lany tak, żeby był spadek i woda spływała. To nie to miejsce. Pytanie czy w te kałuże to wpadasz do kostek czy nie ...

hahahah Nefer , nie wpadam w te kałuże po kostki , to dobry znak nie :D Chyba to pierdzielę dam na to wełnę i niech sie potem martwi firma od podłogówki. Jutro raniutko muszę dryndnąć do kier.bud. bo zupełnie o nim zapomniałam hahaha tzn był zobaczyc stro przed zalaniem ale zapomniałam go poinformowac ,że ma przyjśc po zalaniu :wink:

hahahah Nefer , nie wpadam w te kałuże po kostki , to dobry znak nie :D Chyba to pierdzielę dam na to wełnę i niech sie potem martwi firma od podłogówki. Jutro raniutko muszę dryndnąć do kier.bud. bo zupełnie o nim zapomniałam hahaha tzn był zobaczyc stro przed zalaniem ale zapomniałam go poinformowac ,że ma przyjśc po zalaniu :wink:

Koniecznie niech to obejrzy. Będzie wiedział czy jest problem czy nie. Powodzenia :)