Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

miejscami się coś takiego pojawia. Cegła to roben 19 murowana na zaprawę do klinkieru. Może ktoś ma jakiś sprawdzony sposób? Kiedyś czytałem, że pomaga mycie ciepłą wodą i szczotkowanie ale może są jeszcze inne sposoby?
https://forum.murator.pl/topic/124526-jak-sobie-poradzi%C4%87-z-bia%C5%82ymi-wikwitami-na-cegle-klinkierowej/

U mnie po roku czasu wykwity same znikły ,tzn. deszcz zmył śnieg slońce i teraz wygłąda czysto .Bo cegły były białe od zaprawy.Nie przejmować się są wazniejsze sprawy
U mnie po roku czasu wykwity same znikły ,tzn. deszcz zmył śnieg slońce i teraz wygłąda czysto .Bo cegły były białe od zaprawy.Nie przejmować się są wazniejsze sprawy

Fakt, racja że są ważniejsze sprawy - zastanawiające jest tylko to skąd się takie wywkity biorą. Na kominach tego nie było, a na płocie się pojawiły. Technolgia oraz materiał ten sam. Wykonawca także.

Fakt, racja że są ważniejsze sprawy - zastanawiające jest tylko to skąd się takie wywkity biorą. Na kominach tego nie było, a na płocie się pojawiły. Technolgia oraz materiał ten sam. Wykonawca także.

Przypomnij sobie czy w czasie murowania wykonawcę nie zaskoczył deszcz. A może zbyt szybko zostały zdjęte nakrycia ochronne po ukończeniu?...

• 3 weeks później...
W większości przypadków wykwity są efektem błędów w przygotowaniu zaprawy do klinkieru. A konkretnie zła proporcja wody w zaprawie (lub np. murowanie podczas deszczowej pogody). Na forach budowlanych jest sporo wypowiedzi na ten temat.

Stosować najmniejsze ilości wody, bo woda wymywa wapno , które jest źródłem wykwitu.

Z reguły da sie to usunąć kwaśnymi czyścikami, potem fugi zahydrofobować, by nie piło wody. Woda to środek pędny wymywający wapno.

Każda zaprawa cemeentow , cementowo-wapienna, czy wapienna zawiera wapno.

O dziwo również ta, która jest na samym cemencie, bez bezpośrednich dodatków wapna - wapno obecne jest w cemencie wynika z chemii cementu.