Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Kiedy zawiasy w meblach kuchennych?

GosiaIAdam

Recommended Posts

Kiedy praktyczniej jest nawiercić otwory na zawiasy w meblach kuchennych - przed skręceniem korpusu, czy spokojnie można jak już stoi szafka?

Czy są jakieś standardowe wysokości mocowania zawiasów? W katalogach BLUMa widzę odległość od krawędzi 5mm, ale o wysokości nic nie ma. Zakładam, że nie ma to żadnego znaczenia, oby tylko wszystkie szafki miały mniej więcej tak samo :-)

witam,

Na jednej ze stron o zawiasach czytałem że np w szafce wysokość 720 zawiasy umieszcza się 10 cm od dolnej i tak samo od górnej krawędzi, na ile to jest prawda to nie wiem, ja będę robił własne meble kolo września, na razie kończę sufit i jeszcze zostały ściany do wyszpachlowania i malowania ściany potem płytki itd.

Mam nadzieję że po wszystkim się podzielisz swoim doświadczeniem.

Będziesz robił szafkę z szufladami ? ja za bardzo nie mam pomysłu na jakich wysokościach robić poszczególne prowadnice.

Jak możesz napisz jak montowałeś te zawiasy i szuflady.

Nie wiem o jakich zawiasach myślisz ale najczęściej stosuje się puszkowe i w tej sytuacji wierci się gniazda w drzwiach. Wiercisz gniazdo, zakładasz zawias pi całość przykręcasz do korpusu szafki. ja to zawsze robię tak że szafkę kłade na stole leżąco na boku, przed nią kładę drzwiczki, miedzy drzwi a krawędź korpusu wkładam dystans 2 mm i przykręcam do korpusu wtedy to prawie tylko delikatna regulacja i drzwiczki mam ustawione jak ta lala.

Odnośnie szuflad to musisz montować prowadnice stosownie do wielkości frontów szuflady. Nie wiem jakie prowadnice będziesz stosował. ja polecam pełny wysuw takie za około 10zł bardzo dobrze chodza tylko nie mają dociągu.

Tak, chodzi mi o puszkowe. Wiem, że wierci się frezem we froncie - ale potem jeszcze trzeba dopasować mocowanie prowadnika na korpusie. Ten sposób z dystansem wydaje się bardzo prosty, nie trzeba będzie latać z suwmiarką :-) No i z tego co piszesz to spokojnie można to zrobić już po skręceniu korpusu.

Prowadnice będę montował z pełnym wysuwem - tandemboxy Bluma.

GosiaIadam - obchodzisz się bez suwmiarki . - składasz zawias+prowadnik i kładziesz szafkę na plecach przystawiasz front i wkręt wkręcasz w dziórkę przy zewnętrznej jej krawędzi ( wkręt 4x16) wkręcając się odsuwa zawias o dystans ok. 2mm i po sprawie .

odległość zawias od krawędzi 80 - 100 mm tylko dolna szafka pod zlew u góry front 150 mm z racji na poprzeczkę 100 mm wzmacniającą

Prosto bez szablonów i po sprawie :D

Dzięki za konkretne odpowiedzi. Mimo wszystko podjadę do OBI, mam po drodze do domu, może u nas będzie. Swoją drogą wpisałem na allegro "szablon do nawierceń", wyskoczył mi Hettich za 4,99.

Obecnie jestem na etapia skręcania. I chyba już widzę pierwszy błąd.... docent161 - piszesz że przy zlewie front 150mm od góry - czy tam wieniec górny powinien być pionowo? Bo jak tak, to muszę zmienić - zrobiłem tak jak wszędzie, poziomo... Jak tak pomyślę, to wydaje się to sensowne - zlewozmywak nie ma przecież 30-kilka cm :oops: A bez sensu wycinać go wyrzynarką.

Czy w takim razie rozumiem, że szafka zlewowa ma nie być przykręcona do blatu, bo niby i jak...?

Poza tym - to już kolejna sugestia o dystansie 2mm. Czy chodzi o to, że jak szafka będzie stała na gotowo, to front ma być oddalony od korpusu o te 2mm? Wbrew pozorom to dużo.

W ogóle bawiąc się w te meble innego znaczenia nabierają ułamki mm - taka precyzja wymagana, np na słupku 2m to bardzo widać. Zupełnie inna rzeczywistość niż mury, tynki... :]

Przypuszczam ze 713 lub inny to nawierć sobie w szablonie otwór od brzegu lewej czy prawej strony 103 przed skręceniem szafki i głebokosci 22 otworek wiertłem numer 3 i po obróceniu bedziesz miał szablon na lewa i prawa stronę korpusu do którego zamocujesz prowadnik

Tak, 713. Ale czegoś nie rozumiem - jeśli piszesz 713, to chodzi o wysokość frontu. A piszesz o szablonie do korpusu :-) Trochę się pospieszyłem, bo przykręciłem już boki do wieńców. Oczywiście tylko te szerokie, takie bym wiertarkę bez problemu włożył. Przy szafkach <= 40 skręciłem tylko z jednej strony, by zrobić nawierty, a potem nałożyć drugi bok.

Jeszcze ostatnie - już ok, wiem mniej więcej jak wiercić. A jak jest praktyczniej (pod kątem ewentualnej korekty) - wpierw nawiercić w korpusie otwory na prowadnik, a potem dopasować puszkę 35 we froncie, czy na odwrót?

Aha, i jeszcze jedno pytanko :) Zawiasy kompletowałem wg DYNACAT Bluma (część pakietu Dynalog), potem to jeszcze zweryfikowałem wg ich katalogu. Wybrałem Clip-Top 120st. Przy prowadniku który mam (krzyżowy, z mimośrodem) sugerują wkręty do płyt z kołkiem rozporowym, a do niektórych innych zawiasów - zwykłe wkręty. Byłem wczoraj w hurtowni meblarskiej i powiedzieli że nawet nie widzieli takich wkrętów z kołkami, wszyscy do zawiasów biorą zwykłe wkręty 3.5x16 tudzież 4x16. Czy iść tą sugestią, czy jednak szukać dalej tych wkrętów z kołkiem? Skoro producent zawiasów tak radzi, to pewnie miał jakiś powód...

Jak piszę, to ciągle przychodzą mi do głowy kolejne pytania... Tym razem o montaż frontu do szafki narożnej (a właściwie złożenie dwóch frontów - te z narożnikiem wewnętrznym). Zawias 170st. Wg katalogu i rysunków w Dynacacie, fronty te powinny się stykać ze sobą zewnętrzną krawędzią. Czy mimo wszystko dać tam dystans jakiś, czy np wyregulować zawias tak na minimum, aby potem można było ewentualny dystans zrobić regulując zawiasy?

Docent, niby masz rację, chociaż mimo wszystko jest to trochę na oko :-) Pewnie gdybym miał za sobą ileś tam mebli to bym tak robił. Ale to moje pierwsze meble w ogóle, wszystkiego pilnuję co do ułamków milimetra, więc pewnie spróbuję z szablonem...

... a potem będę męczył pytaniami o prosty sposób na nawiercanie otworów pod tandemboxy :-D

Z tego co widziałem na zdjęciu, to szablon służy tylko zapunktowaniu środka otworu. Zamiast się kłócić, spójrzcie proszę na resztę pytań które zadałem :)

I mam jeszcze jedno... kupiłem frez fi35, taki zwykły, do wiertarki, widiowy, ma 2 ostrza. Czy takim frezem mogę wiercić frezarką górnowrzecionową (zakładając że ma 6 albo 8mm uchwyt, bo takie mi pasują)? Ma ona regulację obrotów, ale min to coś ok. 10 tys - nie wiem czy nie poszarpię sobie frontów. To trochę dużo, moja wiertarko-wkrętarka na najszybszym biegu ma 1700. Fronty mam z litego dębu, więc dosyć twarde drewno.

Byłem dziś w Obi - owszem, były szablony, ale wykupili. Niby na stanie mają 4szt, ale ich nie było :(
hej. W którym OBI byłeś? Bo ja właśnie miałem dzisiaj podjechać na Długą i nie wiem czy jest po co.

Hejka! Właśnie byłem na Długiej, bo mi po drodze. Niestety do domu jadę całkiem na północ, więc jazda na Bielany to dla mnie kilka godzin w korkach... :(