Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Dach bez dachówek krawedziowych-ma ktoś ?

Lgrzechu

Recommended Posts

Planuję wykończyć krawędzie dachu dwuspadowego ładną deską pomalowaną pod kolor elewacji/okien drewnianych. zastanawiam się czy w tej sytuacji montaż dachówek krawędziowych ma sens. Ciekaw jestem jak wyglada dach z obróbka blacharską ( blacha w kolorze dachówki ) wykończony z boku samymi deskami. Czy ktoś ma i mógłby podesłac zdjęcie.

U mnie bedzie dachówka Meyer-Holsen Piano ( podobna do Domino Creatona ). Sugestie mile widziane.

Planuję wykończyć krawędzie dachu dwuspadowego ładną deską pomalowaną pod kolor elewacji/okien drewnianych. zastanawiam się czy w tej sytuacji montaż dachówek krawędziowych ma sens. Ciekaw jestem jak wyglada dach z obróbka blacharską ( blacha w kolorze dachówki ) wykończony z boku samymi deskami. Czy ktoś ma i mógłby podesłac zdjęcie.

U mnie bedzie dachówka Meyer-Holsen Piano ( podobna do Domino Creatona ). Sugestie mile widziane.

My tak mamy zrobione na garażu. Zdjęcie w galerii

Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji .

Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie .

Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji .

Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie .

Nie o to mi chodziło. Blacha ma stanowić jedynie obróbkę, natomiast szeroka deska ma być nabita potem do boku i zasłaniać całą krawędź łącznie z blachą.

Nie o to mi chodziło. Blacha ma stanowić jedynie obróbkę, natomiast szeroka deska ma być nabita potem do boku i zasłaniać całą krawędź łącznie z blachą.

Kwestia wykończenia - nic ponadto - weź pod uwagę jeszcze tylko to że drewno odkryte w takim miejscu jest max niepraktyczne - może i ładnie wygląda ale nawet dobrze zabezpieczone po kilku latach będzie nadawało się do wymiany ...

W projekcie mojego domu - LINK - projektanci też tak wymyślili zakończenie dachu - max niepraktyczne i wątpliwe jakościowo rozwiązanie - osobiście zrezygnowałem z tego rozwiązania i zastosowałem dachówki krawędziowe i deska zabezpieczone obróbka blacharską - jak na fotach w stopce ...

popieram, widzialem kilka dachow z blacha zamiast krawedziowych i urok dachowki ginal-wizualny.A blacha to i tak od polaci musi chyba nachodzic na ta ozdobna deche?

Rozwiązanie jak najbardziej poprawne. Dachówka szczytowa zasłania tylko łaty i kontrłaty więc krokiew też się maluje lub osłania blachą. Do płaskich dachówek z całą pewnością takie rozwiązanie będzie pasować choć nie każdemu musi się podobać. Pozdrawiam.

• 6 months później...

witam :)

a czy nie jest tak że krokiew będzie wystarczająco wystawać i wystarczy zamiast deki - oczywiści za leży od grubości krokwi

i jeszcze jedno - dachówka szczytowa jest niewątpliwie droga ale blacha też kosztuje, a moim zdaniem ładniejsza.

pozdrawiam

• 3 years później...
  • 4 weeks później...
  • 10 years później...

Cześć,

Czy jest ktoś w stanie stwierdzić, jak są wykończone szczyty w domu na załączonym zdjęciu?

Mam podobny koncept - biały tynk, dachówka karpiówka i brak dachówek szczytowych.

Czy ma ktoś pojęcie, co tam jest na szczytach? deska czołowa/wiatrownica?

https://www.weranda.pl/cache/685-685/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/polski-dwor-na-warmii-z-widokiem-na-jezioro_tinify.webp