Lgrzechu 19.06.2009 11:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Planuję wykończyć krawędzie dachu dwuspadowego ładną deską pomalowaną pod kolor elewacji/okien drewnianych. zastanawiam się czy w tej sytuacji montaż dachówek krawędziowych ma sens. Ciekaw jestem jak wyglada dach z obróbka blacharską ( blacha w kolorze dachówki ) wykończony z boku samymi deskami. Czy ktoś ma i mógłby podesłac zdjęcie.U mnie bedzie dachówka Meyer-Holsen Piano ( podobna do Domino Creatona ). Sugestie mile widziane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szejens 19.06.2009 12:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Planuję wykończyć krawędzie dachu dwuspadowego ładną deską pomalowaną pod kolor elewacji/okien drewnianych. zastanawiam się czy w tej sytuacji montaż dachówek krawędziowych ma sens. Ciekaw jestem jak wyglada dach z obróbka blacharską ( blacha w kolorze dachówki ) wykończony z boku samymi deskami. Czy ktoś ma i mógłby podesłac zdjęcie. U mnie bedzie dachówka Meyer-Holsen Piano ( podobna do Domino Creatona ). Sugestie mile widziane. My tak mamy zrobione na garażu. Zdjęcie w galerii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 19.06.2009 18:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji . Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 19.06.2009 21:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji . Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie . Nie o to mi chodziło. Blacha ma stanowić jedynie obróbkę, natomiast szeroka deska ma być nabita potem do boku i zasłaniać całą krawędź łącznie z blachą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pablitoo 20.06.2009 07:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji . Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie . Nie o to mi chodziło. Blacha ma stanowić jedynie obróbkę, natomiast szeroka deska ma być nabita potem do boku i zasłaniać całą krawędź łącznie z blachą. Kwestia wykończenia - nic ponadto - weź pod uwagę jeszcze tylko to że drewno odkryte w takim miejscu jest max niepraktyczne - może i ładnie wygląda ale nawet dobrze zabezpieczone po kilku latach będzie nadawało się do wymiany ... W projekcie mojego domu - LINK - projektanci też tak wymyślili zakończenie dachu - max niepraktyczne i wątpliwe jakościowo rozwiązanie - osobiście zrezygnowałem z tego rozwiązania i zastosowałem dachówki krawędziowe i deska zabezpieczone obróbka blacharską - jak na fotach w stopce ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzej100 20.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Żadna dachówka krawędziowa nie zasłoni w całości deski okapowej - zawsze deska będzie wystawać spod takich dachówkę - i można ją wówczas tak wykończyć jak chcesz ... - czyli pomalować w kolorze elewacji . Wybacz - ale dla mnie dach kryty dachówką i wykończony w szczytach blachą a nie dachówką krawędziową - wygląda niedokończony i spaprany ... - ale to jest moje zdanie . popieram, widzialem kilka dachow z blacha zamiast krawedziowych i urok dachowki ginal-wizualny.A blacha to i tak od polaci musi chyba nachodzic na ta ozdobna deche? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej Wilhelmi 21.06.2009 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Rozwiązanie jak najbardziej poprawne. Dachówka szczytowa zasłania tylko łaty i kontrłaty więc krokiew też się maluje lub osłania blachą. Do płaskich dachówek z całą pewnością takie rozwiązanie będzie pasować choć nie każdemu musi się podobać. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lgrzechu 22.06.2009 10:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Dziękuję wszystkim za sugestie... Czy ktoś dysponuje zdjęciami takiego rozwiązania. Ciekaw jestem szczególnie opinii osób którzy sami zastosowali deskę zamiast dachówek krawędziowych. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kumar 14.01.2010 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 witam a czy nie jest tak że krokiew będzie wystarczająco wystawać i wystarczy zamiast deki - oczywiści za leży od grubości krokwi i jeszcze jedno - dachówka szczytowa jest niewątpliwie droga ale blacha też kosztuje, a moim zdaniem ładniejsza. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jslawek 14.01.2010 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Stycznia 2010 JA posiadam dachówkę wykończoną blachą. Koszt był znacznie mniejszy niż dachówki krawędziowe, a wizualnie MI odpowiada http://images32.fotosik.pl/85/c328cf4b3da69df9m.jpg[/img] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
plusultra 06.06.2013 13:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Czerwca 2013 Bardzo mi się spodobało rozwiazanie powyżej z dyskretnym opierzeniem z blachy - schowanym pod dachówkę. Może jakieś wskazówki jak to dobrze wykonać? Jaki rodzaj drewna na deskę? Akacja? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
idea99 30.06.2013 05:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Czerwca 2013 Jedź do szwecji i znajdż dach z dachówką krawedziową jeden na tysiąc .wszędzie obróbki blacharskie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
as99 04.05.2024 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja Cześć,Czy jest ktoś w stanie stwierdzić, jak są wykończone szczyty w domu na załączonym zdjęciu?Mam podobny koncept - biały tynk, dachówka karpiówka i brak dachówek szczytowych.Czy ma ktoś pojęcie, co tam jest na szczytach? deska czołowa/wiatrownica? https://www.weranda.pl/cache/685-685/bfe41a533e4ae75fe529cc4ccb6c5a63/polski-dwor-na-warmii-z-widokiem-na-jezioro_tinify.webp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts