Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Odbiór łat i kontrałt na dach.

akapap

Recommended Posts

Witam,

miałem przygotowane łaty przez prywatny tartka. Dowiedziałem się, że czekały one nam mnie jedynie na przekładkach - nie zostały zabezpieczone taśmą przed wyginaniem się.

Obawiam się, że będę one poskręcane.

Czy łata powinna być prosta na całej linii? Dozwolone jest odstępstwo typu 5 mm na 3 metrach?

Pozdrawiam.

Witam,

miałem przygotowane łaty przez prywatny tartka. Dowiedziałem się, że czekały one nam mnie jedynie na przekładkach - nie zostały zabezpieczone taśmą przed wyginaniem się.

Obawiam się, że będę one poskręcane.

Czy łata powinna być prosta na całej linii? Dozwolone jest odstępstwo typu 5 mm na 3 metrach?

Pozdrawiam.

Łaty i tak będziesz przybijał do krokwi i te 5mm to tyle co nic.

No to dobrze mieć równe łaty, chyba, że dach będzie deskowany. Wtedy i 20 centymetrów na 3 metrach da się zrobić pod warunkiem, że drewno nie będzie suche na wiór.

Zaskoczyłeś mnie swoją odpowiedzią.

Dlaczego w przypadku deskowanego dachu materiał na łaty może być krzywy? Wydaje mi się, że łata powinna być prosta (oparcie dla dachówki) i powinna trzymać wysokość, żeby dach nie był pofalowany.

Pozdrawiam.

No to dobrze mieć równe łaty, chyba, że dach będzie deskowany. Wtedy i 20 centymetrów na 3 metrach da się zrobić pod warunkiem, że drewno nie będzie suche na wiór.

Zaskoczyłeś mnie swoją odpowiedzią.

Dlaczego w przypadku deskowanego dachu materiał na łaty może być krzywy? Wydaje mi się, że łata powinna być prosta (oparcie dla dachówki) i powinna trzymać wysokość, żeby dach nie był pofalowany.

Pozdrawiam.

Nie to miałem na myśli. Na deskowanym dachu zawsze można lepiej (solidniej) umocować łatę bo można ją dobić do desek, a w przypadku braku deskowania zostają tylko krokwie. Dodatkowo jeśli łaty nie są suche jak wiór to spokojnie można je jeszcze sporo dogiąć i przybić.