akapap 19.06.2009 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam, miałem przygotowane łaty przez prywatny tartka. Dowiedziałem się, że czekały one nam mnie jedynie na przekładkach - nie zostały zabezpieczone taśmą przed wyginaniem się. Obawiam się, że będę one poskręcane. Czy łata powinna być prosta na całej linii? Dozwolone jest odstępstwo typu 5 mm na 3 metrach? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2009 12:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Witam, miałem przygotowane łaty przez prywatny tartka. Dowiedziałem się, że czekały one nam mnie jedynie na przekładkach - nie zostały zabezpieczone taśmą przed wyginaniem się. Obawiam się, że będę one poskręcane. Czy łata powinna być prosta na całej linii? Dozwolone jest odstępstwo typu 5 mm na 3 metrach? Pozdrawiam. Łaty i tak będziesz przybijał do krokwi i te 5mm to tyle co nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 19.06.2009 12:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Te 5mm należy raczej potraktować symbolicznie. Pytanie jest takie ile łata może odbiegać o linii prostej? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2009 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Te 5mm należy raczej potraktować symbolicznie. Pytanie jest takie ile łata może odbiegać o linii prostej? Pozdrawiam. A co będzie na tych łatach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 19.06.2009 13:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dachówka ceramiczna (Sirrius 13). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2009 13:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Dachówka ceramiczna (Sirrius 13). No to dobrze mieć równe łaty, chyba, że dach będzie deskowany. Wtedy i 20 centymetrów na 3 metrach da się zrobić pod warunkiem, że drewno nie będzie suche na wiór. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
akapap 19.06.2009 13:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 No to dobrze mieć równe łaty, chyba, że dach będzie deskowany. Wtedy i 20 centymetrów na 3 metrach da się zrobić pod warunkiem, że drewno nie będzie suche na wiór. Zaskoczyłeś mnie swoją odpowiedzią. Dlaczego w przypadku deskowanego dachu materiał na łaty może być krzywy? Wydaje mi się, że łata powinna być prosta (oparcie dla dachówki) i powinna trzymać wysokość, żeby dach nie był pofalowany. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zbigmor 19.06.2009 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 No to dobrze mieć równe łaty, chyba, że dach będzie deskowany. Wtedy i 20 centymetrów na 3 metrach da się zrobić pod warunkiem, że drewno nie będzie suche na wiór. Zaskoczyłeś mnie swoją odpowiedzią. Dlaczego w przypadku deskowanego dachu materiał na łaty może być krzywy? Wydaje mi się, że łata powinna być prosta (oparcie dla dachówki) i powinna trzymać wysokość, żeby dach nie był pofalowany. Pozdrawiam. Nie to miałem na myśli. Na deskowanym dachu zawsze można lepiej (solidniej) umocować łatę bo można ją dobić do desek, a w przypadku braku deskowania zostają tylko krokwie. Dodatkowo jeśli łaty nie są suche jak wiór to spokojnie można je jeszcze sporo dogiąć i przybić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
silver200 19.06.2009 14:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 A moze najlepiej bedzie sie spytać tego, który będzie te łaty przybijałi kładł na nich dachówkę, bo przez forum chyab trudno to okreslić. Jeden wykonawca przy najmniejszym skrzywieniu powie, ze łata sie nie nadaje, a inny wyprostuje nawet pokręconą jak korkociag Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts