Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Palisada - beton czy drewno?

Recommended Posts

Witanko :)

mam w planach zrobienie opaski z kwiatów, krzewów i małych drzewek wokół domu i ogrodzenia... jednak uwidziało mi się, że podniosę je ze 30 cm w górę... nie jest to zupełnym bezsensem dlatego, że zapobiegnie to gniciu moich przyszłych roślinek - bo wody i gliny u mnie na działce nie brak :-?

i teraz pytanko: palisada drewniana czy betonowa....

drewniana - pewnie tańsza, ale wymaga zabezpieczenia, pewnie jakiegoś olejowania.... az czasem wymiany....

betonowa - niby trwalsza, ale hm... sztuka o średnicy 10cm kosztuje 13-14 zł, co za mb daje 130 zł... ciut dużo :-? bo mnie tego trzeba 70mn :o

z czego robicie palisady? i gdzie je kupujecie (w okolicy Stolicy :) )

.... tyle, że mnie nie bardzo te z plastiku urządzają :roll: wiem, że mają kilka wysokości, bo mam taką prowizoryczną jako odgranicznik trawy przy dojściu do altany śmietnikowej...

.... jak potrzebuję czegoś stabilnego.... nie wiem... może krawęzniki cięte na pół.... :roll:

Przecież już masz te krawężniki? :o

Ja myślę, że one świetne będą :wink:

U mnie w starym domu był murek z kamieni polnych :roll: A część z łupanego piaskowca :roll:

Murek był sprzed wojny, więc to chyba dość wytrzymałe :wink:

ale nie daje mi to spokoju :)

krawężniki pójdą jako oporowe przy domu.... żeby nie brudziło mi opaski z kostki i elewacji... ale od frontu (czyli to co będzie częściowo widoczne - chciałabym cos inszego, ale nie mam jeszcze koncepcji :roll:

• 4 weeks później...
Ja bym Ci odradzała palisadę drewnianą - za kilka lat będzie do wyrzucenia. Razem z pieniędzmi, które za nią zapłacisz (wiem, bo miałam). Lepiej betonowa - jest trwalsza. I choć teraz wydasz trochę więcej pieniędzy, to masz gwarancję, że nie zakwitnie ;) Ja kupiłam palisadki firmy GardenDekor i jestem bardzo zadowolona :)

• 6 months później...

Zrobiłam betonowy murek, by był trwały. Ale ten beton według mnie nie był ładny, zbyt ciężki i nienaturalny.

Dlatego obsadziłam go roślinami, które spływają po nim kaskadowo i w dwa sezony całkowicie go zakryły.

Murek przed obsadzeniem:

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/before.jpg

dwa lata po:

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/DZ-1.jpg

http://i66.photobucket.com/albums/h278/Tolusia/DZ1.jpg

cze Tolusia :)

właśnie byłam u Ciebie... i spisałam sobie to co pisałaś o roślinach od północnej strony domku :)

... co do palisady - pamiętasz gdzie kupiłas takie fajne słupki...bo one są duże.. pewnie ok 20 cm szerokości... i wysokie też są fajnie... pewnie z pół metra... :)

oczywiście podmurówkę robiłaś? :roll: :roll:

Nituś, te betonowe słupki montowali mi panowie, którzy układali chodnik z polbruku. Machnęli wszystko od razu. Po wkopaniu ta palisada ma teraz wysokość 40cm. Solidna jest, trzyma skarpę i zarośnięta roślinami jest ok.

• 3 months później...