spytek 19.06.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Mam dzialke w ktorej linia zabudowy jest ustalona 6 metrow od drogi ale zeby bylo trudniej te 6 metrow nalezy do gminy nie moge uzyskac pozwolenia dalej od drogi tylko mam mozliwosc postawienia domu w lini 6m bez ogrodzenia i nawet schodow czy mozna w jakis sposob oddalic sie od lini zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Elena76 19.06.2009 20:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Jakoś nie bardzo rozumiem... 6 metrów od drogi czy od linii stanowiącej granicę działki? zawsze sądziłam, że wyznaczona odległość stanowiąca linię zabudowy to jest minimum i że dom można cofnąć bardziej w głąb działki... dlaczego nie możesz uzyskać pozwolenia dalej od drogi? Mam dzialke w ktorej linia zabudowy jest ustalona 6 metrow od drogi ale zeby bylo trudniej te 6 metrow nalezy do gminy nie moge uzyskac pozwolenia dalej od drogi tylko mam mozliwosc postawienia domu w lini 6m bez ogrodzenia i nawet schodow czy mozna w jakis sposob oddalic sie od lini zabudowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 19.06.2009 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Czy ta linia zabudowy jest określona jako obowiązująca czy nieprzekraczalna? Bo z postu można wywnioskować, że chodzi o obowiązującą linię zabudowy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 20.06.2009 06:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 http://forum.muratordom.pl/przesuniety-dom-poza-linie-zabudowy,t127001.htm Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spytek 20.06.2009 07:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Linia jest obowiazujaca ale nawet jak uzyskam pozwolenie na budowe to nie moge zrobic ogrodzenia nawet schodow wejsciowych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sSiwy12 20.06.2009 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Taka budowa jest problematyczna, bo budynek będzie stał na cudzym gruncie, a zgodnie z obowiązującym prawem, budynek, a ściślej, część budynku, będzie stanowiła własność gminy, nawet jak gmina (notarialnie?) wyrazi zgodę na takie posadowienie budynku. Ogólna zasada jest taka - buduj tylko na swoim. Z punktu widzenia obecnie obowiązujących przepisów (Rozporządzenie w sprawie WT): § 9. 3. Określone w rozporządzeniu odległości budynków od innych budynków, urządzeń budowlanych lub granicy działki budowlanej mierzy się w poziomie w miejscu ich najmniejszego oddalenia. Teoretycznie, można wykonać taki projekt budynku, który tylko niewielka częścią swojej powierzchni „wchodzi” w działkę gminy, a schody wejściowe znajdą się „wewnątrz” budynku. Niemniej jednak, dalej pozostaje kwestia własności. Najbardziej logiczne będzie odkupienie od gminy tego niezbędnego kawałka gruntu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
spytek 21.06.2009 06:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Wiem ze dokupienie byloby rozwiazaniem tylko wojt chce po 280 zl a pasek jest dlugi 30 metrow budowlanej i 90 lasu asamej budowlanej nie chce sprzedac i dlatego tez wymyslona zostala ta linia zeby zmosic mnie do kupna.Ciekawostka jest ze przy ulicy stoja juz domy trzy i jeden najstarszy ma wybudowane garaze pozostale sa wybudowane nie w tej lini tylko na10 metrach czy ta linia zabudowy nie jest troche bezprawna dlaczego inni mogli wybudowac a ja nie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.06.2009 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Mam dzialke w ktorej linia zabudowy jest ustalona 6 metrow od drogi ale zeby bylo trudniej te 6 metrow nalezy do gminy nie moge uzyskac pozwolenia dalej od drogi tylko mam mozliwosc postawienia domu w lini 6m bez ogrodzenia i nawet schodow czy mozna w jakis sposob oddalic sie od lini zabudowy Jeżeli dobrze pamiętam(a miałem z tymi liniami problem w ustawieniu domu-adaptacja)to są te linie wyznaczane dla naszej działki przez właściwy wydział urzędu gminy. Linia zabudowy idzie równolegle do ulicy(ja tak mam) i wyznacza w jakiej najmniejszej odległości od ulicy mogę postawić mój dom.Natomiast linia rozgraniczająca wskazuje, gdzie będzie można postawić ogrodzenie od strony ulicy,ale niestety nie zawsze jest ona identyczna z granicą działki i dlatego państwu oddałem aż 2,5 m bo zmieniłem ogrodzenie z siatki na klinkierowe stałe.Dom musiałem postawić 40 m od osi jezdni i adoptujący nijak nie mógł go wkomponować w zarys działki.To był nielada problem jak kazał mi sprzedać działkę. .Czy możesz oddalić się od linii zabudowy?Ja mogłem ponieważ wójt poszedł mi na rękę i załatwił w rejonie dróg powiatowych zmniejszenie odległosci z 40 m na 30 m co spowodowało ,że dom zmieścił sie adoptujacemu.Tak więc wyznaczona przez geodetę(inwentaryzacja) i zabita palikami działka widnieje tylko na papierze.2,5 m ,które oddałem niby są moje ale mogę je tylko wykorzystać na trawnik z ograniczeniami. pzdr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 21.06.2009 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 niktspecjalny: mam podobną sytuację do Twojej - 1m na całej szerokości działki zajmuje droga asfaltowa, a linia rozgraniczająca jest 3 m od drogi. Jakoś przebolałem te 40m2 ale tyle mojego, że mam przynajmniej świetny dojazd - można powiedzieć wprost na działkę U mnie była nieprzekraczalna linia zabudowy chyba 28m od drogi, która na szczęście ma być przekfalifikowana o stopień niżej (z powiatowej na gminną czy lokalną) i linia przy aktualizacji planu została przesunięta do 8m od krawędzi drogi. Zmiany planu zagospodarowania też są możliwe ale łatwiej na to liczyć w małych społecznościach (miasteczko 6tys.), bo łatwiej porównać idiotyzmy urzędnicze z rzeczywistością - papier wszystko przyjmie. spytek ma większy problem - u niego linia zabudowy jest obowiązująca, więc ani kroku w tył Najlepszym rozwiązaniem, przynajmniej IMHO, byłby dobór odpowiedniego projektu domu. Jeżeli plan nie narzuca ściśle bryły budynku, wybierz spytku dom z garażem w bryle, garaż wysunięty do przodu. Wtedy wjeżdżasz do garażu prosto z ulicy, a do domku furtka i kawałek zielonego przed wejściem. Dla pocieszenia - te 6 metrów gminnych może przecież pięknie zarosnąć różnymi krzewami, oczywiście pięknymi samosiejkami , i będziesz miał super zasłonę od przechodniów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 21.06.2009 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 ....... Dla pocieszenia - te 6 metrów gminnych może przecież pięknie zarosnąć różnymi krzewami, oczywiście pięknymi samosiejkami , i będziesz miał super zasłonę od przechodniów....... Właśnie zastanawiam się (oddałem im blisko 100mkw) co tam zasadzić ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomzly 21.06.2009 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Właśnie zastanawiam się (oddałem im blisko 100mkw) co tam zasadzić ? te 40m2 to pod sam asfalt, razem do ogrodzenia to ok. 160m2. Nie ma tego złego, może gmina się kiedyś chodnika dorobi Ja posadzę coś max. na 1 metr szerokie wzdłuż samego ogrodzenia, tak by przy drodze zostały jeszcze te 2 m. Właśnie z powodu ew. chodnika. Co do roślinki to decyzja nie zapadła, bo jeszcze za wcześnie. Tu zdanie decydujące będzie miała żona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
niktspecjalny 22.06.2009 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 Właśnie zastanawiam się (oddałem im blisko 100mkw) co tam zasadzić ? te 40m2 to pod sam asfalt, razem do ogrodzenia to ok. 160m2. Nie ma tego złego, może gmina się kiedyś chodnika dorobi Ja posadzę coś max. na 1 metr szerokie wzdłuż samego ogrodzenia, tak by przy drodze zostały jeszcze te 2 m. Właśnie z powodu ew. chodnika. Co do roślinki to decyzja nie zapadła, bo jeszcze za wcześnie. Tu zdanie decydujące będzie miała żona Byłem niedawno w Kazimierzu pod chałupą Lipki z BS.Właśnie w tym miejscu od drogi ma taki bardzo przyjemny bałagan.Rośliny płożące i nieregularny duży kamień.Mam gdzieś fotkę to ją wkleję. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
koniecaga 29.08.2012 19:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Przepraszam za wcięcie w temat, ale mam zbliżony problem i może ktośz Forumowiczów bedzie mi mógł pomóc. Pobudowałam się 2 lata temu w gminie bez MPZP (Miejscowego Planu Zagospodatowania Przestrzennego). W otrzymanej Decyzji o Werunkach Zabudowy zaznaczono planowaną linię rozgraniczającą od ulicy i musiałam się cofnąć z ogrodzeniam o 1 metr i zaznaczono, że nowa linia zabudowy na tej ulicy musi być 6 metrów cofnięta od tej linii. Mój dom był pierwszy po tej stronie ulicy. Teraz buduje się sąsiad (dzielimy wspólnie ogrodzenie, które wybudowałam) i sąsiad nie dość, że w decyzji nie ma zaznaczonego przymusu cofnięcia się o 1 metr, to jeszcze o 1,5 metra jest bliżej ulicy niż ja. Co w tej sytuacji moge zrobić? Czy są na to jakieś paragrafy w tym cudownym kraju? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
olgusieniunieczka 29.08.2012 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 A ja dorzucę może nieco dziegciu. Jak zmusić sąsiada, żeby cofnął swoje ogrodzenie o 2m, zgodnie zresztą z linią rozgraniczającą. Śmieciara ma duże problemy, żeby skręcić w moją drogę dojazdową, przez taką samowolkę! Czy nadzór budowlany faktycznie jest skuteczny? Czy przez kolejne 5 lat sąsiad będzie się śmiał z decyzji nadzoru? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.08.2012 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Sierpnia 2012 Przepraszam za wcięcie w temat, ale mam zbliżony problem i może ktośz Forumowiczów bedzie mi mógł pomóc. Pobudowałam się 2 lata temu w gminie bez MPZP (Miejscowego Planu Zagospodatowania Przestrzennego). W otrzymanej Decyzji o Werunkach Zabudowy zaznaczono planowaną linię rozgraniczającą od ulicy i musiałam się cofnąć z ogrodzeniam o 1 metr i zaznaczono, że nowa linia zabudowy na tej ulicy musi być 6 metrów cofnięta od tej linii. Mój dom był pierwszy po tej stronie ulicy. Teraz buduje się sąsiad (dzielimy wspólnie ogrodzenie, które wybudowałam) i sąsiad nie dość, że w decyzji nie ma zaznaczonego przymusu cofnięcia się o 1 metr, to jeszcze o 1,5 metra jest bliżej ulicy niż ja. Co w tej sytuacji moge zrobić? Czy są na to jakieś paragrafy w tym cudownym kraju? A powiedz co byś chciała z tym zrobić? Podejrzewam, że tu jednak nie chodzi o dbałość o jakość miejskiej przestrzeni. Buduje się kilka lat później, kto inny przygotowywał WZ, może nawet błędnie. Piszesz, że sąsiad się buduje, więc co? Chciałabyś, żeby dokonał rozbiórki i postawił od nowa ten dom tym razem z tymi odległościami, które Ty masz zachowane? Boska sąsiadka! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
CodeSnipper 16.03.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Marca 2013 Podniosę wątek: W planie zagospodarowania mam napisane: "przyjmuje się zasadę nawiązania do linii zabudowy istniejącej oraz zachowania minimalnej odległości od dróg publicznych zgodnie z przepisami odrębnymi"oraz:"obowiązuje zasada lokalizacji projektowanej zabudowy sytuowanej wzdłuż dróg publicznych w nawiązaniu do linii zabudowy istniejącej; parametry odległości – zgodnie z przepisami odrębnymi , w tym zgodnie z ustawą Prawo Ochrony Środowiska (art.113 i 114);" Działkę mam długą i chciałbym maksymalnie cofnąć się od drogi aby sąsiad po przeciwnej stronie nie zasłaniał mi słońca w żadnym dniu w roku - planuję dom energooszczędny. Czy taki zapis w planie pozwala na cofnięcie się o kilka metrów? Mapa: http://codesnipper.pl/dom/mapka.png Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts