Jarek.P 19.06.2009 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 Pytanie mam: w projekcie mamy w trzech miejscach nadproża , które są jednym ciągiem wykonane wraz z wieńcem. Oczywiście wieniec ma swój profil i swoje zbrojenie, nadproża te zaś mają zupełnie inną konstrukcję zbrojenia, niemniej są wraz z wieńcem jedną całością i mają być wylane w jednym procesie (wraz z lanym stropem zresztą). I teraz pytanie: czy jest to dopuszczalne/normalne/korzystne? Jeśli nie, to dlaczego? Pytam o to, ponieważ mieliśmy dziś odrobinkę bardziej niż zwykle nerwową rozmowę z naszym wykonawcą, mniejsza o to, o co poszło, ale ten zaczął nagle narzekac na konstruktorkę, która nam liczyła konstrukcję tego domu (i narzucała tego typu rozwiązania) mówiąc m.in., że jak dwadzieścia lat domy stawia, tak wieńcowania nadprożami jeszcze ne widział i że według niego tak być nie powinno. Spytam o to oczywiście kierbuda, ale póki co wrzucam wątek tutaj, może ktoś coś merytorycznego podpowie. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
beton44 19.06.2009 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 tak - tak - neutralne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xanka 19.06.2009 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 dopuszczalne i normalne. Niejednokrotnie okna są na tyle wysokie, ze siegają pod sam wieniec. Rozumiem, że u Ciebie tak jest? Nadproże przenosi ciężar konstrukcji znad okna na ściany. Wieniec z kolei przenosi obciążenia stropu, konstrukcji dachu oraz usztywnia ściany nośne. A jeśli okna są właśnie wysokie, to wylewa się je razem z wieńcem. Nie za bardzo rozumiem, jak wykonawca chciałby to zrobić inaczej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.06.2009 19:46 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 tak - tak - neutralne OK, jedna opinia na "za", dzięki Dla uściślenia jeszcze - wieńce są zbrojone klasycznie: cztery pręty w narożnikach kwadratowych strzemion. Nadproża zaś są robione tak, że na tym zbrojeniu wieńca, które idzie jednym ciągiem, są dowieszane "dłuższe" (już nie kwadratowe, a prostokątne) strzemiona i niejako pod zbrojeniem wieńca jest na nich dołożony jeszcze rządek czterech prętów robiących za dolne zbrojenie nadproża. Na chłopski rozum wygląda to ok, o nośności nadproża decyduje to dolne zbrojenie właśnie, a góra będąca wieńcem sobie po prostu leci, konstruktor też pod tym rozwiązaniem się podpisał, ale konstruktor nam już podpadł przy innych tematach i generalnie o jego fachowości mam coraz gorszą opinię, a do swojego wykonawcy póki co zaufanie mam i jak on mi mówi o czymś "tak się nie robi", to jest to dla mnie powód dla niepokoju. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.06.2009 19:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 dopuszczalne i normalne. Niejednokrotnie okna są na tyle wysokie, ze siegają pod sam wieniec. Rozumiem, że u Ciebie tak jest? Nadproże przenosi ciężar konstrukcji znad okna na ściany. Wieniec z kolei przenosi obciążenia stropu, konstrukcji dachu oraz usztywnia ściany nośne. A jeśli okna są właśnie wysokie, to wylewa się je razem z wieńcem. Nie za bardzo rozumiem, jak wykonawca chciałby to zrobić inaczej U mnie jest to w jedym przypadku coś w rodzaju okna, faktycznie na tyle wysokiego, że jego nadproże wypada w okolicy wieńca oraz w dwóch przypadkach nie jest to tak naprawdę typowe nadproże, a raczej podciąg, ponieważ pod nim nie ma być okna, tylko puste miejsce (podcień ganku z jednej strony i tarasu z drugiej). A jak wykonawca chciałby to zrobić? W sumie nie wiem dokładnie, ale nie podobało mu się to łączenie zbrojenia w jedną całość. Post wyżej opisałem dokłądniej, jat to wygląda, tu dodam jeszcze tylko, że oczywiście to nadproże (czy podciąg) opiera się końcami na ścianie nośnej. J. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 19.06.2009 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 WitamPewnie wykonawcy nie chce się pewnie takiego zbrojenia robić. Zbrojenie jak najbardziej poprawne jedynie trochę bardziej czasochłonne, dla wykonawcy czas = pieniądz. Ja robiłem takie na 4 oknach w tym jedno tarasowe prawie 3 metrowe (drugie zdjęcie, zbrojenie z prawej strony) http://217.75.53.239/images/budowa/tn__MG_5900.JPG http://217.75.53.239/images/budowa/tn__MG_5902.JPG Pozdrawiam Dj_. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 19.06.2009 20:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 jakiś niekumaty silnie ten Twój majster, nie wiem dlaczego nie potrafi tego zrobić, ja zrobiłem sam robiąc to pierwszy raz w życiutak z grubsza wygląda (ma wyglądać) mój dom:http://www.archon.pl/projekt_domu/dom_w_tamaryszkach_2/m43b12f30b6933i w tym oto budynku wieniec łaczony z nadprożami tak jak piszesz występuje praktycznie przy każdym oknie i drzwiach oraz 1,5-metrowych przejsciach bez drzwi na całym parterze, robiłem to tak, że po wymurowaniu na odpowiednia wysokoćć w odpowiednich miejscach zdejmowałem wymiar nadproża, brałem 4 pręty wieńca i dwa dolne nadproża, tam gdzie sam wieniec dajesz strzemiona niskie, tam gdzie z nadprożem wysokie, odpowiednia ilośc w odpowiednich miejscach, wiążesz i pojechało na górę, tam gdzie blisko siebie okna, drzwi czy inne podciagi nie rozdzielasz nadproża tylko jedziesz po dłuższej całości, tak na logikę, bez sensu jest robić przerwę na 40cm edit:o, właśnie coś takiego jak u kolegi powyżej, moje zbrojenie wieńca miało np. 8 czy 10metrów i w odpowiednich miejscach "dołożone" zbrojenia nadprożyzaraz zapuszczę jakieś foty, tylko poszukamo, jakieś mam, niestety tylko takie:http://images49.fotosik.pl/147/8c81bef65940a9e5.jpg http://images46.fotosik.pl/147/47bcd2aeb25d8eb7.jpg http://images47.fotosik.pl/147/2ea18bc761d39493.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 19.06.2009 21:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2009 djcezar - te twoje zbrojenie to jakby żywcem z naszego projektu wzięte, nawet te zagęszczenia strzemion i ilości dolnych prętów podobnie wyglądają Jeśli to normalna praktyka, to tym bardziej nie wiem, o co chodzi, ten mój wykonawca do tej pory absolutnie żadnych przejawów niechcemisia i lenistwa nie przejawiał, wręcz przeciwnie, to bardzo dobry fachowiec z dużym doświadczeniem, więc albo się nie zrozumieliśmy i chodzi mu o coś innego, albo... sam nie wiem. J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.06.2009 06:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 http://images46.fotosik.pl/147/47bcd2aeb25d8eb7.jpg http://images47.fotosik.pl/147/2ea18bc761d39493.jpg Co za idiota to zbroił ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarek.P 20.06.2009 07:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Co za idiota to zbroił ? A możesz konkretniej? Co tu jest wg Ciebie nie tak? J. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
djcezar 20.06.2009 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Kolega Labas strasznie dużo wniósł do postu.Pręty pracujące górą powinny opierać się na wieńcu nie pod, a przy takich rozpiętościach stropu, patrząc na schemat to chyba strzemiona 6mm by wystarczyły wg mnie oczywiście, moge sie mylić nie znam dokładnego schematu.Pozdrawiam Dj_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.06.2009 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Kolega Labas strasznie dużo wniósł do postu. Pręty pracujące górą powinny opierać się na wieńcu nie pod _ To jedno, a drugie - nadproże wiszące na wieńcu a nie oparte na murze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 20.06.2009 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jakie wiszące? Przecież w to jeszcze beton wejdzie i beton się oprze o ściany. Tak zbrojony strop i wieniec, to standard w projektach z Archonu - IMO bardzo dobrze, bo przez to strop jest b. mocny. Nawet nasz majster stwierdził, że tą ilością stali, jaka poszła na nasz strop, to u niego na wsi by stropy w 3 domach obdzielili i było by dobrze My w naszym domku mamy też nadproża zintegrowane z wieńcem - przy oknach pod balkonem - ma to za zadanie głównie usztywnić konstrukcję balkonu, bo na upartego można by wstawić jeszcze jedną warstwę pustaków nad nadprożami w tym miejscu... Moim zdaniem użycie betonu zamiast pustaków tylko umacnia konstrukcję, więc jestem za. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.06.2009 10:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jakie wiszące? Przecież w to jeszcze beton wejdzie i beton się oprze o ściany. Tak zbrojony strop i wieniec, to standard w projektach z Archonu - IMO bardzo dobrze, bo przez to strop jest b. mocny. Nawet nasz majster stwierdził, że tą ilością stali, jaka poszła na nasz strop, to u niego na wsi by stropy w 3 domach obdzielili i było by dobrze My w naszym domku mamy też nadproża zintegrowane z wieńcem - przy oknach pod balkonem - ma to za zadanie głównie usztywnić konstrukcję balkonu, bo na upartego można by wstawić jeszcze jedną warstwę pustaków nad nadprożami w tym miejscu... Moim zdaniem użycie betonu zamiast pustaków tylko umacnia konstrukcję, więc jestem za. Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
konwalia211 20.06.2009 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 A ja mam pytanie jak zaszałować ten wieniec? też mamy własnie tak w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 20.06.2009 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 A ja mam pytanie jak zaszałować ten wieniec? też mamy własnie tak w projekcie Jak ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.06.2009 21:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Jakie wiszące? Przecież w to jeszcze beton wejdzie i beton się oprze o ściany. Tak zbrojony strop i wieniec, to standard w projektach z Archonu - IMO bardzo dobrze, bo przez to strop jest b. mocny. Nawet nasz majster stwierdził, że tą ilością stali, jaka poszła na nasz strop, to u niego na wsi by stropy w 3 domach obdzielili i było by dobrze My w naszym domku mamy też nadproża zintegrowane z wieńcem - przy oknach pod balkonem - ma to za zadanie głównie usztywnić konstrukcję balkonu, bo na upartego można by wstawić jeszcze jedną warstwę pustaków nad nadprożami w tym miejscu... Moim zdaniem użycie betonu zamiast pustaków tylko umacnia konstrukcję, więc jestem za. Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy. labasie wszechwiedzący!, wypraszam sobie byś nazywał mnie idiotą, idioty to sobie w rodzinie poszukaj, ok? i okulary sobie kup albo najpierw zapytaj jeśli masz wątpliwosci a nie zaczynasz od obrażania kogoś, żadne z nadproży a tym bardziej podciąg z fotki nie opierają się na wieńcu a przynajmniej na 60 centymetrach ściany nośnej po każdej stronie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 20.06.2009 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 edde, zapytam z ciekawości, czy w podciągu masz 4 pręty fi 12? 14? Bo z fotki niebardzo widać.U mnie w podciągach o długości 4,5 m mam 12 prętów fi 16. Ledwo kciuk wchodzi między pręty.Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Barbossa 20.06.2009 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 a jakie to ma znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 20.06.2009 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 edde, zapytam z ciekawości, czy w podciągu masz 4 pręty fi 12? 14? Bo z fotki niebardzo widać. U mnie w podciągach o długości 4,5 m mam 12 prętów fi 16. Ledwo kciuk wchodzi między pręty. Pozdro !!! w podciągach i nadprożach mam dokładnie to co konstruktor umieścił w projekcie, czyli jeśli chodzi o dolne pręty to od 2 do 5 sztuk #12, najszersze nadproże mam bodajże 2,7m (w świetle otworu), na fotkach to nadproża nad 1,5 metrowymi oknami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts