Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wieniec będący nadprożem - można tak?

Recommended Posts

Jakie wiszące? Przecież w to jeszcze beton wejdzie i beton się oprze o ściany.

Tak zbrojony strop i wieniec, to standard w projektach z Archonu - IMO bardzo dobrze, bo przez to strop jest b. mocny. Nawet nasz majster stwierdził, że tą ilością stali, jaka poszła na nasz strop, to u niego na wsi by stropy w 3 domach obdzielili i było by dobrze :lol:

My w naszym domku mamy też nadproża zintegrowane z wieńcem - przy oknach pod balkonem - ma to za zadanie głównie usztywnić konstrukcję balkonu, bo na upartego można by wstawić jeszcze jedną warstwę pustaków nad nadprożami w tym miejscu...

Moim zdaniem użycie betonu zamiast pustaków tylko umacnia konstrukcję, więc jestem za.

Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy.

labasie wszechwiedzący!, wypraszam sobie byś nazywał mnie idiotą, idioty to sobie w rodzinie poszukaj, ok?

i okulary sobie kup albo najpierw zapytaj jeśli masz wątpliwosci a nie zaczynasz od obrażania kogoś, żadne z nadproży a tym bardziej podciąg z fotki nie opierają się na wieńcu a przynajmniej na 60 centymetrach ściany nośnej po każdej stronie

:o :o :o

Ja zdjęć nie wklejałem, a na nich widać co jest spiep......e PANIE MĄDRALIŃSKI. :evil:

Tak zazbrojona płyta kwalifikuje się do rozbiórki.

p.s.

Nie mam rodziny, wyjechała.

ta, już pędzę rozbierać, a może nie bo pewnie się już dawno rozpadła :lol: :lol: :lol:

ale wiesz co? od wczoraj nerw mi trochę przeszedł, a to za sprawą poczytania na Twoim profilu twoich wypowiedzi, ich sensu, tonu i poziomu, i - a co tam - pokój Tobie i Twojej rodzinie (tej wyjechanej, pewnie na maxa :wink: )

ps. i ze specjalną dedykacją fotka "wiszącego na wieńcu nadproża" po zdjęciu szalunków, no zobacz trzy miechy po zalaniu nie odpadło :o i nawet do dziś stoi i nie pęka :o coś musi być nie tak :cry:

http://images48.fotosik.pl/148/3c3f1f235e52468b.jpg

ta, już pędzę rozbierać, a może nie bo pewnie się już dawno rozpadła :lol: :lol: :lol:

ale wiesz co? od wczoraj nerw mi trochę przeszedł, a to za sprawą poczytania na Twoim profilu twoich wypowiedzi, ich sensu, tonu i poziomu, i - a co tam - pokój Tobie i Twojej rodzinie (tej wyjechanej, pewnie na maxa :wink: )

ps. i ze specjalną dedykacją fotka "wiszącego na wieńcu nadproża" po zdjęciu szalunków, no zobacz trzy miechy po zalaniu nie odpadło :o i nawet do dziś stoi i nie pęka :o coś musi być nie tak :cry:

http://images48.fotosik.pl/148/3c3f1f235e52468b.jpg

E no, chyba tak ze mną nie jest żle, co jakiś czas coś sensownego bełkoczę.

Taki już jestem :o

Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy.

Żadne zbrojenie nie powinno się opierać na murze - beton powinien całkowicie otoczyć pręty zbrojeniowe i tylko beton powinien być tym materiałem, który powiąże ściany nośne z konstrukcją stropu i wieńca! Zbrojenie jest po to, aby przenosić naprężenia, a nie stykać się z czymkolwiek poza betonem :>

Pozdro ;)

Żadne zbrojenie nie powinno się opierać na murze - beton powinien całkowicie otoczyć pręty zbrojeniowe i tylko beton powinien być tym materiałem, który powiąże ściany nośne z konstrukcją stropu i wieńca! Zbrojenie jest po to, aby przenosić naprężenia, a nie stykać się z czymkolwiek poza betonem :>

Pozdro ;)

To juz nie aktualne

• 10 years później...

U mnie jest podobny problem przez to że chce mieć rolety montowane na poszerzeniach ościeżnic które wynoszą 20cm wyskosci. Obecnie to wygląda tak:

a1b6980e6b9a9b95gen.jpg

Jak widać zostaje tylko 6 cm na nadproże. Oczywiście dodając wieniec to będzie 31 cm w tym miejscu. Jak w takim razie zrobić taki podciąg? Czy w tym miejscu zrobić dłuższe strzemiona i na dole dołożyć 4 pręty fi 12 jak na zdjęciu poniżej (tylko już bez tego środkowego strzemiona)

972263aa36db1cb2gen.jpg

Na początku mailem dać gotowe nadproże strunobetonowe ale ono wchodziło by mi w wieniec na 5-6cm więc chyba lepiej wylać. Tylko teraz zastanawiam się nad oknami narożnymi bo tam miały być zrobione zbrojenia narożne wysokie na 40-45 cm ale po odjęciu przestrzeni na ościeżnice zostaje mi 35 cm. Więc co teraz? Czy podnosi się takie zbrojnie ponad stropu o te brakujące 10 cm? Czy może lepiej obniżyć wysokość okna? Otwory w murach mam na 150cm wysokie. Rozumiem że to standard?

Edytowane przez dedert