labas1 21.06.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Jakie wiszące? Przecież w to jeszcze beton wejdzie i beton się oprze o ściany. Tak zbrojony strop i wieniec, to standard w projektach z Archonu - IMO bardzo dobrze, bo przez to strop jest b. mocny. Nawet nasz majster stwierdził, że tą ilością stali, jaka poszła na nasz strop, to u niego na wsi by stropy w 3 domach obdzielili i było by dobrze My w naszym domku mamy też nadproża zintegrowane z wieńcem - przy oknach pod balkonem - ma to za zadanie głównie usztywnić konstrukcję balkonu, bo na upartego można by wstawić jeszcze jedną warstwę pustaków nad nadprożami w tym miejscu... Moim zdaniem użycie betonu zamiast pustaków tylko umacnia konstrukcję, więc jestem za. Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy. labasie wszechwiedzący!, wypraszam sobie byś nazywał mnie idiotą, idioty to sobie w rodzinie poszukaj, ok? i okulary sobie kup albo najpierw zapytaj jeśli masz wątpliwosci a nie zaczynasz od obrażania kogoś, żadne z nadproży a tym bardziej podciąg z fotki nie opierają się na wieńcu a przynajmniej na 60 centymetrach ściany nośnej po każdej stronie Ja zdjęć nie wklejałem, a na nich widać co jest spiep......e PANIE MĄDRALIŃSKI. Tak zazbrojona płyta kwalifikuje się do rozbiórki. p.s. Nie mam rodziny, wyjechała. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edde 21.06.2009 16:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 ta, już pędzę rozbierać, a może nie bo pewnie się już dawno rozpadła ale wiesz co? od wczoraj nerw mi trochę przeszedł, a to za sprawą poczytania na Twoim profilu twoich wypowiedzi, ich sensu, tonu i poziomu, i - a co tam - pokój Tobie i Twojej rodzinie (tej wyjechanej, pewnie na maxa ) ps. i ze specjalną dedykacją fotka "wiszącego na wieńcu nadproża" po zdjęciu szalunków, no zobacz trzy miechy po zalaniu nie odpadło i nawet do dziś stoi i nie pęka coś musi być nie tak http://images48.fotosik.pl/148/3c3f1f235e52468b.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.06.2009 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 ta, już pędzę rozbierać, a może nie bo pewnie się już dawno rozpadła ale wiesz co? od wczoraj nerw mi trochę przeszedł, a to za sprawą poczytania na Twoim profilu twoich wypowiedzi, ich sensu, tonu i poziomu, i - a co tam - pokój Tobie i Twojej rodzinie (tej wyjechanej, pewnie na maxa ) ps. i ze specjalną dedykacją fotka "wiszącego na wieńcu nadproża" po zdjęciu szalunków, no zobacz trzy miechy po zalaniu nie odpadło i nawet do dziś stoi i nie pęka coś musi być nie tak http://images48.fotosik.pl/148/3c3f1f235e52468b.jpg E no, chyba tak ze mną nie jest żle, co jakiś czas coś sensownego bełkoczę. Taki już jestem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Martinezio 21.06.2009 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy. Żadne zbrojenie nie powinno się opierać na murze - beton powinien całkowicie otoczyć pręty zbrojeniowe i tylko beton powinien być tym materiałem, który powiąże ściany nośne z konstrukcją stropu i wieńca! Zbrojenie jest po to, aby przenosić naprężenia, a nie stykać się z czymkolwiek poza betonem :> Pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
labas1 21.06.2009 20:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 Popatrz dobrze na zdjęcie, dolne zbrojenie nadproża nie jest oparte na murze - chyba że ja jestem ślepy. Żadne zbrojenie nie powinno się opierać na murze - beton powinien całkowicie otoczyć pręty zbrojeniowe i tylko beton powinien być tym materiałem, który powiąże ściany nośne z konstrukcją stropu i wieńca! Zbrojenie jest po to, aby przenosić naprężenia, a nie stykać się z czymkolwiek poza betonem :> Pozdro To juz nie aktualne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dedert 13.04.2020 10:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Kwietnia 2020 (edytowane) U mnie jest podobny problem przez to że chce mieć rolety montowane na poszerzeniach ościeżnic które wynoszą 20cm wyskosci. Obecnie to wygląda tak: Jak widać zostaje tylko 6 cm na nadproże. Oczywiście dodając wieniec to będzie 31 cm w tym miejscu. Jak w takim razie zrobić taki podciąg? Czy w tym miejscu zrobić dłuższe strzemiona i na dole dołożyć 4 pręty fi 12 jak na zdjęciu poniżej (tylko już bez tego środkowego strzemiona) Na początku mailem dać gotowe nadproże strunobetonowe ale ono wchodziło by mi w wieniec na 5-6cm więc chyba lepiej wylać. Tylko teraz zastanawiam się nad oknami narożnymi bo tam miały być zrobione zbrojenia narożne wysokie na 40-45 cm ale po odjęciu przestrzeni na ościeżnice zostaje mi 35 cm. Więc co teraz? Czy podnosi się takie zbrojnie ponad stropu o te brakujące 10 cm? Czy może lepiej obniżyć wysokość okna? Otwory w murach mam na 150cm wysokie. Rozumiem że to standard? Edytowane 13 Kwietnia 2020 przez dedert Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts