DeeF 27.11.2003 21:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Jestem na początku inwestycji....Na pierwszej rozmowie z projektantem dowiedziałem się, że koszt "wrysowania i uzgodnienia" typowego projektu to dodatkowo 2-3 tys.Czy to prawda??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 27.11.2003 23:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2003 Naciąga......... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
prem 28.11.2003 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Pewnie ze naciaga.Ja nie dalej niz 2 tyg. temu nabylem projekt garazu w salonie M na ul.Kamionkowskiej. Zaplacilem 460zl. Adaptacja (wraz ze zmianami w projekcie, tj. dodatkowe okna, przeniesienie okna i drzwi na inna sciane, zmiana wykonczenia, czesciowe podpiwniczenie, czyli w sumie sporo jesli chodzi o projekt gotowy garazu) bedzie mnie kosztowc 1000zl. Adaptacja polega najogolniej na wrysowaniu w mapke twojego budynku. Do tego dolacza sie przydzial mocy z elektrowni i inne. Dopiero projekt po adaptacji pozwala na uzyskanie pozowolenia na budowe.W przypadku adaptacji budynku - koszt ok.1500 zl. Zawsze mozna sie targowac. Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KaiM 28.11.2003 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 Witam, dla porównania - chcemy kupić projekt typowy z katalogu pracowni MTM Styl. Koszt projektu - niecałe 2.000,- złPrzezornie zapytaliśmy o koszt tzw. adaptacji - błyskawiczna odpowiedź: "bardzo chętnie, za 3.000,- zł" ........ chyba trzeba pozostawić bez komentarza .......... aha, zaznaczę że zmiany jakie chcieliśmy wprowadzić w projekcie (inaczej ścianki działowe) mieszczą się w zmianach na które MTM Styl wyraża zgodę w warunkach zakupu na swojej stronie internetowej. Tak też brzmiała odpowiedź - stąd rozumiem że te 3tys chcieli tylko za adaptację czyli właściwie pieczątkę. No cóż - moich 3tys na pewno nie dostaną. Tak przy okazji - szukam architekta lub kogoś z uprawnieniami do tego, aby mi to zrobić za max 1.000,- zł z okolic Gniezna. Jak za przybicie pieczątki + ew. fachowe uwagi do projektu uważam że to i tak zdzierstwo. Swoja drogą ciekawe czy projekty przyłączy mieszczą się w adaptacji czy nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DeeF 28.11.2003 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2003 dzisiaj sie dowiedziałem, że w ramach tej kasy (2.8 tys) bede miał projekty ptzyłączy wod-kan i elektr.To chyba zmienia postać rzeczy?Jak to jest w innych regionach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gościk 29.11.2003 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Chyba w róznych regionach jest podobnie. Może warszawskie trochę drożej. Za adaptacje bez zadnych zmian w projekcie wołają 1-1,2 tys.. Za przyłącza wodkan i elekt po ok 500zł. Razem 2-2,2. oczywiscie niektóre biura projektowe chcą ok 1 tys. wiecej. Spróbuj utargować albo zmienić architekta. Postaw taki warunek 800 zł. adaptacja, ale z załatwieniem wszystkich spraw na pozwolenie i po 400 zł. za przyłącza , czyli razem za całość 1,6 tys. Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Gościk 29.11.2003 11:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 aha, możesz do uzyskania pozwolenia nie mieć projektów przyłączy-nowe prawo od 01.07., przynajmniej narazie jak nie masz kasy a chcesz pozwolenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wakmen 29.11.2003 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2003 Ja wczoraj dostałem pozwolenie na budowę. Prawdę powiedziawszy to jeszcze go nie otrzymałem gdyż ma je mój architek, który dokonał adaptacji projektu (do tego domku kory widzicie po lewej dorysował garaż, poprwaił łazienkęna parterz, itd.) ma je u siebie. Za wszystko umówiłem się na cenę 1,2 kzł. Myślę, że to nie jest zbyt dużo tymbardziej w czasie tak krótkim jakim on to dokonał. 3 (słownie trzy) tygodnie od chwili mojego pierwszego spotkania z nim i dostarczenia projektów. Na moje nieszczęście przez niedoinformowanie użedników wcześniej niezłożyłem wniosku WZiZT co miało się przeciągnąć. Ale pan miły architekt poprosił abym pozałatwiał podpisy od sąsiadów, że na wszystko się zgadzają a sprawa będzie migiem załatwiona. Naprawdę szybki Facio. Jutro jadę z pieniążkami i odbieram pozwolenie. Byle do wiosny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
remx 01.12.2003 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2003 Ja pod Warszawą (ok 25km na zachód) płacę 500zł.W to wchodzi:-projekt zagospodarowania działki-zmiana wymiarów ław fundamentowych-2Xokna zamiast 2Xdrzwi na elewacji bocznej-różne przesunięcia ścian działowych -> zmiany funkcji pomieszczeń (łazienka, pom. gospodarcze, pralnia)-dach - pełne deskowanie zamiast folii-usunięcie jednego tarasu, zmiana kształtu i wielkości drugiego Musisz szukać, na pewno znajdziesz. Pierwszy architekt adaptujący (Pruszków) chciał 1000zł. Ważne aby przed zakupem gotowego projektu mieć listę zmian, które chcesz wykonać. Musisz sobie zapewnić zgodę na te zmiany u architekta projektującego, w postaci jego podpisu . Tego będą wymagać od ciebie w Gminie (a od przyszłego roku w starostwie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts