Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Tuptusiowy Pamiętnik czyli Dziennik Budowy J&P

Recommended Posts

• Odpowiedzi 281
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kolejny dzień zmagań budowlanych ...

1. Dekarze na budowie są czyli już jest nieźle ... nawet coś już zrobili ...

2. Małżonek urwał się na chwilkę z pracy i pojechaliśmy do gazowni podpisać przygotowaną dla nas umowę.

Mu puk,puk do drzwi a one zamknięte :roll:

Więc puk,puk do drugich co by się czegoś dowiedzieć czemu te pierwsze zamknięte.

A tu okazuje się ze pani jest dziś na urlopie i guzik załatwimy ...

To akurat, że pani na urlopie to ja rozumiem, bo i kobiecinie się odpoczynek należy,

ale już tego że na ten czas ktoś nie może przejąć jej obowiązków to tak nie do końca ... :o

3. Popołudniu może będę miała kolejne zdjęcia dachu to wstawię :p

kami-lla tak mamy gazownie w Grodzisku.

Na razie jeszcze nie mamy nikogo od projektu przyłącza - jesteśmy właśnie na etapie poszukiwań.

Wiosną tylko była u nas jakaś pani z gazowni w Błoniu i zaznaczyła gdzie ma być skrzynka w ogrodzeniu.

Jak kogoś znajdziemy to oczywiście podzielimy się namiarami

O Matko kochana co jest z tą pogoda ... :roll:

W poniedziałek i wtorek był taki skwar i duchota ze się oddychać nie dało,

a dla odmiany, jak w nocy zaczęło tak pada i pada i nie zanosi się, że przestanie :(

Panowie w poniedziałek zrobili niewiele ... no ale powiedzmy, ze w poniedziałek mogłam być wyrozumiała - majstrowi się córa urodziła więc bardziej chyba świętowali niż pracowali. No, ale dlaczego we wtorek prawie nic nie zrobili tego już nie wiem ... :o Jak podjechaliśmy wieczorkiem na budowę to się trochę zezłościłam. Mam z majstrem do pogadania ... :x Obiecał ze we wtorek dach na domu będzie już skończony a w środę zrobią na garażu. A tu jedno i drugie tylko rozbabrane ... :evil: Jak dwa dni mieli piękną pogodę to robota im się w rękach nie paliła, a dziś pada więc znowu prace staną w miejscu. Mamy jakiegoś pecha z tym dachem :(

Z lepszych wiadomości to wczoraj dzwonił pan od wentylacji mechanicznej i potwierdził, że od dziś zaczyna.

Czyli mam nadzieję, że prace będą szły na przód ... :p

Kala - oj rzeczywiście mamy z tym dachem przeboje.

Wczoraj poszłam sobie z koleżanką na spacer i oczywiście gdzie dotarłyśmy ..... - na budowę. Panowie oczywiście siedzieli sobie w salonie i nic nie robili ... jak usłyszeli nasze rozmowy to jak szczury po kolei wyłaniali się z domu i każdy uwijał się jak mróweczka. Koleżanka stwierdziła ze jakbym wzięła sobie z dzień urlopu i tam z nimi posiedziała to by mi dach w dwa dni zrobili :o No, ale nie bardzo mogę wziąć sobie teraz wolne, więc sobie "gorąco" porozmawiałam z majstrem ... :wink:

Z dobrych wiadomości kończą pracę przy wentylacji mechanicznej :p

Kami-lla - mówiąc szczerze to nawet nie wiem jak ta firma się nazywa. Namiary na nią mieliśmy z forum muratora. Polecająca dziewczyna była z nich bardzo zadowolona. Podobno zajmują się również hydrauliką. Co do samego rekuperatora to muszę zapytać małża, bo nie pamiętam. Jak się dowiem to napiszę :D

rocky0973 - dach robi nam firma o nazwie DACH-SYSTEM - ale raczej ich partackie usługi wam nie grożą bo działają raczej na Mazowszu

A teraz urywamy się z małżonkiem z pracy i jedziemy do gazowni. Podejście drugie - zobaczymy czy udane ... :roll:

I cały misterny plan wziął w łeb :(

A miało być tak pięknie ... chcieliśmy zamieszkać na Boże Narodzenia ... ale klops

gaz najwcześniej po nowym roku :-? Mamy do zrobienia przyłącza 7 m do płotu.

Koszt 1700 zł :-? Ciekawe ile będzie kosztowało od skrzynki do domu :roll:

No cóż pocieszam się tym, że podobno nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło ... :roll:

Wszystko sobie lepiej wyschnie, nie będziemy robić na wariata ... i tak będę sobie to powtarzać, powtarzać

... aż sama się do tego przekonam .. :wink:

Ale na Wielkanoc 2010 to ja już muszę tam mieszkać, żeby nie wiem co :p

A i byłam na chwilę na działce. Mamy już dach na domu :D :D :D

i panowie już rozłożyli instalację do rekuperacji /sprawna ekipa/ :D :D :D

Wieczorkiem wrzucę najświeższe fotki !!

No już pędzę lecę ... są, są ... :p

Domek od przodu:

http://lh4.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk0ceUelFCI/AAAAAAAABEA/OqKoum4LCNg/s512/IMG_3969.JPG

Domek od ogrodu:

http://lh6.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk0ckpiap5I/AAAAAAAABEU/MTz_fBRHCe4/s512/IMG_3991.JPG

Garaż:

http://lh3.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk0cjYsY2KI/AAAAAAAABEQ/J4LPxUHv5ac/s512/IMG_3990.JPG

No, ale żeby nie było tak pięknie to na garaż zabrakło 3 arkuszy blachy :x ,

wiec panowie skończą za tydzień bo tyle podobno trzeba czekać na blachę :evil:

Za to swój etap prac zakończyli panowie od wentylacji. :p

Efekt ich pracy :

http://lh3.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk0chGRNrJI/AAAAAAAABEI/oNCdL8XsWfU/s512/IMG_3984.JPG

http://lh4.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk0ch-wDaeI/AAAAAAAABEM/WyPRUfIBlIk/s512/IMG_3983.JPG

Chociaż to poszło szybko i sprawnie :D

Dzieńdoberek :D

Wczoraj pojechaliśmy odkupić sobie te narzędzia co to nam dekarze ukradli.

Mamy paragon i pan ma się z nami w tym tygodniu rozliczyć ... :roll:

No, ale oczywiście nas nie wolno wpuszczać do żadnego sklepu :p .

Nas czyli Mamy, Małżonka i mnie :) - takich dwóch jak nas trzech to nie ma ani jednego

- w naszym przypadku sprawdza się w 100% :o

A i oto nasz najnowszy nabytek :)

http://lh5.ggpht.com/_hBz6YnrzoZw/Sk8c8iljBeI/AAAAAAAABFM/Xpb9QlLoZ7M/s512/Kosa.JPg

Dziś wielkie koszenie - na samą myśl już się cieszę, bo dla takiej blokowej baby to sama frajda :p

Oj dzięki Kala.

Bardzo się cieszę ze już mamy ten dach :), choć kilka kolejnych siwych włosów na pewno przez niego mam :wink:

A jak tam z kosiareczki zrobiliście już użytek ??

Bo ja wczoraj po pracy padłam i już nie dałam rady wypróbować nowego sprzętu, ale oczywiście na działeczce byłam :D Znajomi przyszykowali u nas grilla , więc wieczór upłynął nam w miłej atmosferze błogiego lenistwa, bo choć imprezka u nas to znajomi wszystkim się zajęli. A ja siedząc sobie w miejscu przyszłego naszego tarasu marzyłam jak to będzie miło tam usiąść z przyjaciółmi jak już będzie on gotowy :)

Ups ... no to się wyrwałam z tym koszeniem :lol: :lol: :lol:

To może i lepiej, że nie macie jeszcze co kosić, późnej będzie może łatwiej zagospodarować ... :roll:

U nas w zasadzie rośnie wszystko prócz trawy :o , ale i to skosić trzeba.

Zastanawiamy się jak to wszystko wyplenić, żeby był później ładny trawniczek :D

Nas też czeka nawiezienie ziemi i to duuuuużo :o Parę ładnych wywrotek pójdzie.

Na razie chyba potraktujemy to trawo-zielsko jakimś specyfikiem. Bo tak sobie wymyśliłam żeby choć na razie wyrównać teren wzdłuż płotu, tzn odchwaścić, przekopać, nasypać ziemi i zasadzić już jakieś tuje żeby już rosły... wprawdzie widziałam już takie rozwiązanie u kogoś w dzienniku, ale póki co to sama nie wiem czy to dobry pomysł. :roll: