Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Co zrobić z taką wnęką?

markaw

Recommended Posts

Witam,

Mam coś w mieszkaniu taką oto omurowaną wnękę:

http://syspekt.nazwa.pl/knet/wneka.gif

Drzwi do niej znajdują się w przedpokoju. Ze względu na kształt litery L dostęp do dużej części wnęki jest utrudniony. Chciałbym z niej zrobić coś bardziej użytecznego. Myślałem o przeniesieniu drzwi na przeciwległą ścianę (do pokoju). W środku nie ma nic wartego pozostawienia. Chciałbym przeznaczyć to miejsce na składzik domowych "rzeczy" (odkurzacz, deska do prasowania, detergenty, wiadro z mopem, kosz na ciuchy do prania).

Acha, to jest stare budownictwo wysokość mieszkania to jakieś 2,75 m.

Macie jakieś ciekawe pomysły jak z głową zagospodarować taką wnękę? Jakich drzwi użyć (rozsuwane?)? Jakich półek użyć do zorganizowania wnętrza? Ile taka cała operacja (będzie trochę murowania) będzie kosztować u specjalistów?

Pozdrowienia,

Marcin

A do tego o czym pisała Patisiak dodałabym jeszcze dość płytkie półeczki na tej ścianie 90 i trochę głębsze na 125, ale na większej wysokości - skoro mieszkanie jest wysokie to będzie tam troszkę miejsca, można je wykorzystać na jakieś rzadko wykorzystywane drobiazgi czy właśnie na zapasy spiżarkowe - słoiki z ogórkami kiszonymi nie są zbyt szerokie :lol: u mnie w takiej spiżarce, też wysokiej na ponad 3 m wiszą do wys. 270, a pod spodem jest zbironik z co. U nas świetnie się sprawdziły mniej więcej takie półki

http://www.elfa.com/upload/Inspiration/Garage/garage5.jpg

są dostępne chyba we wszystkich marketach budowlanych. Na ścianie mocujesz te metalowe listwy i na odpowiedniej wysokości wieszasz półki. W razie potrzeby możesz je przewiesić w inne miejsce.