Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

oklejanie okien [ochrona przed słońcem]

Recommended Posts

witam wszystkich forumowiczów i przechodze od razu do sedna sprawy

kupiliśmy niedawno pawilon zbudowany z płyty obornickiej [25m2] i na każdej ścianie są wysokie okna. Okna były koniecznością z pewnych względów jednak słońce okazało się zbyt mocno przygrzewać, nawet klima nie daje zadowalającego efektu. Do tego dochodzi jeszcze chęć wizualnego odgrodzenia się od zewnętrznego świata i teraz mam pytanie jak najlepiej to zrobić ?

na tę chwile znaleźliśmy dwa rozwiązania:

folia która daje efekt lustra fenickiego

refleksole o podobnym działaniu ale podwieszane jak rolety

jest jeszcze coś działającego podobnie ? ważne żeby nie przysłaniać całkowicie okien

Ta folia jest do niczego. U mnie w pracy był problem z niewydolną klimatyzacją to pomysłowy właściciel budynku wymyślił właśnie te folie (przeszklenia są duże - od sufitu do podłogi).

Efekt jest teraz taki, że gorąco jest i tak - za to w środku zrobiło się dużo ciemniej i praktycznie non-stop trzeba palić światło i siedzieć przy sztucznym.

Jedyny mikro plus to, że z zewnątrz mniej widać (ale tylko przy zgaszonym wewnątrz świetle :lol: )

Ja bym dał zwykłe żaluzje (pionowe lub poziome wg upodobania) i klimatyzator jeśli za bardzo przez te szyby przygrzewa (a latem może tak być - jak w szklarence ;-) )

trzeba koniecznie jakieś dyżury ustalić i w weekendy, a w dni robocze w nocy, dyżurny musi siedzieć przy kompie i odpowiadać szybko na pytania żeby nowi forumowicze byli zaspokajani od razu po rejestracji - no ale musiałby być to ktoś oblatany w tematach budownictwa no i przyjazny początkującym ... jako kandydata do pierwszego dyżuru proponuję kolegę-forumowicza Barbossę... ;)

dobra, wiem że w kulki lece jednak potrzebuje szybkiej i konkretnej rady

folie już skreśliłem dzięki Wam, teraz zastanawiam sie nad tymi zewnętrznymi refleksolami

http://www.eurol.pl/refleksol/refleksolezdjecia/refleksola%20+%20opis%20(teksty).jpg

http://www.victoria-rolety.pl/img/refleksole.jpg

cała ta nowa kanciapa ma futurystyczny dizajn i nie chciałbym psuć efektu wielkimi markizami czy czymś takim

czekam na pomysły i ciekawe rozwiązania

dzięki z góry

• 4 weeks później...
  • 5 years później...
Witam,

od ostatniego postu minęło 5 lat, czy przez ten czas wymyślił Pan coś w kwestii szyb ?

od kilku lat zajmuje się foliami do szyb płaskich, samochodowych, świetlików

jeżeli temat aktualny, mogę wskazać kilka rozwiązań

Pozdrawiam,

Marcin

Ja bardzo chętnie skorzystam z rady, widzę że temat troszkę "przeterminowany" ale mam podobny problem. tez mam u siebie spore okna i muszę je przyciemnić. Myslałem o folii, ale mam watpliwości. Refleksole? Jakies pomysły. Będe wdzięczny

Ja bardzo chętnie skorzystam z rady, widzę że temat troszkę "przeterminowany" ale mam podobny problem. tez mam u siebie spore okna i muszę je przyciemnić. Myslałem o folii, ale mam watpliwości. Refleksole? Jakies pomysły. Będe wdzięczny

Bardzo dobrze w tej roli spisują się żaluzje zewnętrzne (żaluzje fasadowe). Niestety podobnie jak refleksole jest to dość drogi temat.

https://www.google.pl/search?q=%C5%BCaluzje+fasadowe&biw=1280&bih=651&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eHVnVJfaLYK4OLOygcAB&ved=0CAgQ_AUoAQ

Przy zastosowaniu materiałów osłonowych wewnątrz niestety pojawia się problem, iż one także się nagrzewają a ciepło oddają do wnętrza.

Ich główną zaletą jest cena i prosty system montażu ale skuteczność nie jest zbyt wysoka.