Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

alarm bezprzewodowy-czy warto?

lutek34

Recommended Posts

Witam

Chciałbym w jakiś sposób zabezpieczyć dom jednorodzinny, parterowy z poddaszem użytkowym. Niestety ale wcześniej w ogóle nie pomyślałem o tym żeby położyć okablowanie pod system kablowy a teraz nie bardzo mi się uśmiecha układanie kabli po tynku czy elewacji.

Zastanawiam się nad zakupieniem systemu bezprzewodowego coś tego typu http://www.allegro.pl/item659166170_alarm_bezprzewodowy_auto_dialer_orno_sas_2004i.html

rozbudować go o dodatkowe czujki ruchu i dodatkowy czujnik drzwiowy dla drzwi tarasowych.

Bardzo proszę o opinie ludzi którzy montują alarmy i użytkowników tego typu zabezpieczeń.

I jeszcze jedno pytanie czy to systemu bezprzewodowego można zastosować czujki zabezpieczające okna? Chodzi mi o wybicie szyby w oknie.

Bardzo będę wdzięczny za odpowiedzi.

Tak wiem że jest taki wątek ale to mi niedzieli braknie żeby go całego przeczytać a dwa to on bardziej pewno skupia się na alarmach przewodowych.

Trudno, nie będziesz miał alarmu.

A dlaczego?

Satel ma system bezprzewodowy oczywiście pytanie o koszty ale masz taki sam system jak przewodowy Satel.

Tak wiem że jest taki wątek ale to mi niedzieli braknie żeby go całego przeczytać a dwa to on bardziej pewno skupia się na alarmach przewodowych.

A dlaczego?

Satel ma system bezprzewodowy oczywiście pytanie o koszty ale masz taki sam system jak przewodowy Satel.

Jak to dlaczego? Skoro nie chce czytać, to i wiedział nie bedzie...

A dlaczego?

Jak to dlaczego? Skoro nie chce czytać, to i wiedział nie bedzie...

Co prawda to prawda musisz chłopie trochę poczytać najlepiej na tym forum :)

Inni jak pytają po 100 razy jak przyklejać płyty G-K to jest OK i wszyscy odpowiadają co robić krok po kroku.

Ja pytam o rzecz o której nie ma aż tak dużo wątków, jest jeden długi na przeszło 100 stron gdzie generalnie kolega Zbychu stanowczo wypowiada się że bezprzewodowe alarmy są be i tylko kabel bo takie systemy montuje.

Chciałem żeby tutaj się wypowiedzieli ludzie którzy montują alarmy bezprzewodowe lub są ich użytkownikami i mogą się wypowiedzieć w temacie systemów bezprzewodowych, jaki zestaw jest OK, jaki producent itd. a nie jak kolega retrofood jak papuga powtarza że jak nie przeczytam tego długiego wątku to nie będę miał alarmu. Chłopie po co takie wpisy? Żeby sobie nabić licznik wpisów?

Tak na koniec dla tych wszystkich którzy ewentualnie odpiszą że alarmy bezprzewodowe są do bani bo np. można zagłuszyć czujki albo w jakis inny sposób można zakłócić ich działanie, odpowiem że mój dom to nie muzeum albo galeria sztuki i ewentualnym intruzem będzie młodzieniec który z ciekawości będzie chciał zobaczyć jaki mam TV albo żul z pobliskiego sklepu któremu właśnie zabrakło 50gr do winka i pomyśli że może to 50gr znajdzie u mnie na podłodze w salonie. Tak więc ci ludzie nie będą chyba raczej w stanie cokolwiek złego zrobić z tym systemem. Prawda?

Snoopy dzięki za propozycje ale zarówno Jablotron jak i Satel to systemy bardzo drogie w wersji bezprzewodowej.

Już tak wstępnie sobie skonfigurowałem alarmik i bedzie się on najprawdopodobniej składał?

Centralka Elmes CD32 plus 2x akumulatorek 2500mAh

4x czujka bezprzewodowa

2x czujka przewodowa

2x czujka otwarcia bezprzewodowa

zasilacz 1A

syrena przewodowa Satel SPL5010

kablem GSM do telefonu Siemens C65

telefon Siemens C65

2x pilot

Bateria wytrzymuje do 3 lat.
Czy jakoś sygnalizuje, że bateria się właśnie wyczerpała i już czujka nie chroni?

System Jablotrona na pewno ma możliwość sprawdzenia w jakim stanie są czujki, a centralka Elmes na coś takiego i tutaj cytat z instrukcji "Centrala Elmes CB32 umożliwia sprawdzenie funkcjonowania detektorów zainstalowanych

w poszczególnych liniach systemu alarmowego poprzez wyświetlenie stanu

wszystkich linii jednocześnie." Czyli jeśli któraś z czujek padnie i nie będzie działać to jest możliwość tego sprawdzenia.

Czyli jeśli któraś z czujek padnie i nie będzie działać to jest możliwość tego sprawdzenia.
Czyli za każdym razem zazbrajając alarm będę musiał sprawdzić, czy czyjki działają.

Czy nie ma czegoś takiego jak w przypadku kabla, że jak nie ma połączenia z czujką to mam info o sabotażu? Bo jeżeli nie, to jest to duża wada bezprzewodówek.

O bezprzewodówkach było już tyle, że hoho :)

Bezprzewodówki powstały po to, żeby umożliwić wykonanie instalacji w obiektach, w których kabli nie da się położyć, bo:

- są już wykończone i za duże byłyby koszty wykonania estetycznego okablowania

- są np. zabytkowe i żadne wiercenie itp. nie wchodzi w grę.

Bezprzewodówki mają dwie podstawowe wady, które w zasadzie zmuszają do traktowania takich rozwiązań jako zło konieczne:

1. bardzo łatwa i tania możliwość zagłuszenia (skuteczną zagłuszarkę da się zrobić za mniej niż 50zł !!!). Jasne, lepsze centrale bezprzewodowe wykrywają i sygnalizują fakt zagłuszania - ale co z tego, skoro alarm nie spełnia wtedy swojej roli, czyli nie zabezpiecza? Co więcej, taka informacja o zagłuszaniu (czyli o problemach z komunikacją czujka<->centrala) wiele nie wnosi, bo tak naprawdę źródło zakłóceń może najdować się poza posesją i jest po prostu nie do namierzenia bez specjalistycznych przyrządów typu analizator widma. Czyli centralka de facto nam jedynie sygnalizuje, że... właśnie nie mamy alarmu ;)

2. odwieczne problemy z bateriami zasilającymi czujki, które zgodnie z prawem Murphy'ego padają zwykle wtedy, kiedy jesteśmy na urlopie itd. Czyli - kolejna rzecz, o której trzeba pamiętać.