xxl36 20.06.2009 15:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 Witam Proszę użytkowników wkładu kominkowego Dovre 2180 CBS o opinie i uwagi . Byłem zdecydowany na ten model, ale w internecie jest trochę negatywnych opinii i narzekań na ten model . (problemy z ciągiem, szybko brudząca się szyba, fatalny serwis , niska sprawność ). Uwaga kilku właścicieli tego wkładu cytuję: Otwarcie szybru podczas palenia nie zmienia zachowania paleniska " po prostu nic się nie dzieje" - odpwiedz Dovre "taka jest jego specyfika wkładu" jedyna rada otworzyć drzwi to się rozdmucha Dzięki z góry za pomoc. Jak ktoś może proszę o dodanie zdjęci z zabudowanym wkładem Dovre 2180 CBS Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Trociu 20.06.2009 19:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Czerwca 2009 hejJa również byłem już prawie zdecydowany na ten model. Już mam nawet umowę wstępną z kominkarzem spisaną na ten model. Po prostu podobał mi się i miał możliwość doprowadzenia powietrza z zewnatrz. No ale że kasy brakuje póki co, umowa nie dochodzi do skutku. I podobnie jak Ty natknąłem się na różne niegatywne opinie na temat tychże wkładów. Szczerze mówiąc więcej było złych niż dobry opinii - ale pewnie tak bywa. Więc przyłączam się do prośby zarówno o złe jak i dobre opinie o tych wkładach. Ogólnie o serii 2180. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
VIP Jacek 21.06.2009 16:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Czerwca 2009 ja mam ten model, palę okazyjnie.Palę przeważnie brykietem drzewnym. Szyber mam cały czas otwarty na maksa. Nie korzystam z niego. Do regulacji spalania służą dwie osobne dżwignie. Jak chcę ograniczyć płomień i spalanie to przymykam jeden dolot powietrza i płomień natychmiast reaguje. Palenie przy ograniczonym dopływie powietrza powoduje brudzenie szyby. Ja zazwyczaj nie przymykam żadnego dopływu powietrza i szyba mi się nie brudzi. Wiadomo, że po pewnym czasie trzeba ją przemyć.Kupiłem go mi się podobał i miał w 100% doprowadzenie powietrza zew. do wkładu. Mam wentylację z reku.Rozpalam w nim przy otwartych drzwiczkach i żaden dym mi na pokój nie wychodzi. Jak się rozpali dokładam ile chcę i zamykam drzwiczki. Z komina nie widać żadnego dymu, co świadczy o całkowitym i dobrym spalaniu. Przyczynia się do tego specjalny deflektor zawieszony nad paleniskiem, który powoduje dodatkowe dopalanie spalin, co świadczy brakiem dymu z komina.Nie wiem, jak jest z innymi wkładami, ale ja póki co nie narzekam na niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kolombek 01.03.2011 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2011 Hej!Czy ktos jeszcze użytkuje ten wkład ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
natannatan 18.03.2011 07:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Ponawiam pytanie . Czy taki kominek ogrzeje 120 metrów domu , podkreślam że mam zamiar grzać a nie tylko przepalać . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jarekszd 18.03.2011 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 witam wklad ogrzeje dom o pow. 120 m2 pod warunkiem oczywiscie przygotowania instalacji dgp, ogrzewam tym wkładem dom 131 m2 uzytkowej. tej zimy korzystalem glownie z ogrzewania kominkowego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
majki 18.03.2011 20:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Rewelacyjny wkład pozdrawiam, majki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Kominki.fm 18.03.2011 23:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Marca 2011 Jak na żeliwny wkład kominkowy jest OK. Warto jednak zwrócić uwagę na dobre doprowadzenie powietrza do spalania i prawidłowe odprowadzenie dymu do komina (także dobry ciąg kominowy). Wkład ten bowiem jest czuły na pewne niedoskonałości tych odcinków instalacji kominkowej. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cmsydney82 20.10.2011 10:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Października 2011 A ja zapytam do czegu sluzy wajcha pod drzwiczkami z prawej strony (wysuwana do przodu)? W instrukcji nie ma o niej zadnej wzmianki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
POLAND 30.12.2011 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 A ja zapytam do czegu sluzy wajcha pod drzwiczkami z prawej strony (wysuwana do przodu)? W instrukcji nie ma o niej zadnej wzmianki. To jest uchwyt do automatycznego szybra . Jak otwierasz drzwiczki to szyber otwiera się automatycznie i spaliny idą kominem, a nie do pokoju Mam ten wkład od 3 lat i jest bardzo wydajny.Ogrzewam tylko nim (bez innego dodatkowego ogrzewania) dom 170 m2.Szyba owszem brudzi się,ale tylko wtedy gdy opał nie jest odpowiednio suchy.Nie ma z tym jednak problemu , wystarczy dobrze rozgrzać kominek , a szyba sama się wypali , no może nie będzie pięknie błyszczeć ,ale będzie przejrzysta. Poza tym jak ktoś pisze, że ma kominek w których szyba wcale się nie brudzi , to chyba z niego nie korzysta albo pali kilka razy w roku 5 letnią wysuszoną brzozą . Ja mam wielu znajomych którzy maja kominki i palą w nich cały sezon.Każdy z tych kominków ma brudną szybę, chyba że komuś się chce co chwilę go czyścić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
margod 30.12.2011 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Grudnia 2011 Poza tym jak ktoś pisze, że ma kominek w których szyba wcale się nie brudzi , to chyba z niego nie korzysta albo pali kilka razy w roku 5 letnią wysuszoną brzozą :wink:Ja mam wielu znajomych którzy maja kominki i palą w nich cały sezon.Każdy z tych kominków ma brudną szybę, chyba że komuś się chce co chwilę go czyścić. ... no u mnie w firmie klienci też nie wierzą że szyby nie myłem od miesiąca Kilka lat temu zamontowałem ten wkład u mojego kolegi i za każdym razem jak u niego jestem to wstyd mi za to, że takie badziewie sprzedałem mu. Na szczęście rzadko pali w kominku, więc zazwyczaj szybę ma czystą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts