Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Poradnik oszukanego inwestora

nostra_damus

Recommended Posts

labas1 napisał :

Toście d.pa nie inwestorzy że dajecie się oszukiwać

Sam jesteś d.pu, a inwestor to na pewno nie.

Każdego można oszukać jak się chce.

Gdybym na każdą czynność miał się zabezpieczać na wszystkie strony i na

wszystkie sposoby to nawet począwszy od projektu niczego bym nie

dał rady zrobić.

Niestety wiekszość naszych działań oprócz tych podstawowych oparta

jest na zaufaniu. To że ktoś nas naciął, oszukał okazuje się dopiero

po fakcie.

labas1 napisał :
Toście d.pa nie inwestorzy że dajecie się oszukiwać

Sam jesteś d.pu, a inwestor to na pewno nie.

Każdego można oszukać jak się chce.

Gdybym na każdą czynność miał się zabezpieczać na wszystkie strony i na

wszystkie sposoby to nawet począwszy od projektu niczego bym nie

dał rady zrobić.

Niestety wiekszość naszych działań oprócz tych podstawowych oparta

jest na zaufaniu. To że ktoś nas naciął, oszukał okazuje się dopiero

po fakcie.

Ech Ty ............... mój mądralo, jak ja byłem inwestorem to Ty w pieluchy robiłeś :lol:

Po co tyle pisania, wystarczy zdrowy rozsądek.

Po przeczytaniu artykułu stwierdzam ,że kogoś po.....o. Mam pyatnie czy autor tego tekstu przed włożeniem płyty do napędu CD ogłada każdą płytę czy nie ma mikropęknięć. Jaka trageedia może wystapić kiedy płyta ma ryskę i rozleci się w napędzie. Szkoda czytac takie posty

Po przeczytaniu artykułu stwierdzam ,że kogoś po.....o.

nie chciało mi się wszystkiego czytać ale uwagi nt jak powinna być wykonana ława są ok. (z tym niwelatorem to moze trochę przegięcie - waserwaga też daje radę).

Rady co do zbrojenia naroży i słupów są ważne - mój kierbud trochę pogonił moją ekipę bo oczywiście próbowali stosować ułatwienia typu: zbrojenie słupa to pręty wbite w ziemię ze strzemionami albo właśnie źle zazbrojone rogi. Jakbym to wiedział wcześniej to sam bym ich pogonił. No ale coś tam poprawiali...

W jednym miejscu poradnika napisano, że nie ma gwarancji na budowie (bo rzeczywiście, gdy materiał jest inwestora, to trudno taką gwarancję wyegzekwować), zaś w innym pisze, żeby wyegzekwować oświadczenie gwarancyjne (jednak tu już zaleca, aby to wykonawca płacił za materiał).

Sprawa dostawy materiałów jest zawsze sprawą drażliwą pomiędzy inwestorem i wykonawcą. Wykonawca chciałby na tym dodatkowo zarobić (dodatkowe upusty, czy profity od sprzedawcy), zaś inwestor chciałby jak najmniej zapłacić za materiał najwyższej jakości, jednak często przy wyborze materiałów jest naciagany przez sprzedawców (trudno znać się na wszystkim).

• 1 month później...