Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Maxy na wieńcu zalane podczas deszczu. Konsekwencje?

Recommended Posts

• 5 years później...

Małe wykopki,

U mnie jest podobnie z porothermem, tylko nie wiem ile wody wpłynęło do pustaków. Pewnie jest tego sporo bo sytuacja ze zdjęć jest od początku września.

Wykonawca chce robić kilka otworów, żeby pozbyć się zalegającej wody.

KB sugeruje zakrycie wszystkich otworów okiennych / drzwiowych / garażowych i włączenie nagrzewnicy gazowej / olejowej

Zima tuż tuz, a tu taka lipa.

Co myślicie ?

104901.jpg104900.jpg

Małe wykopki,

U mnie jest podobnie z porothermem, tylko nie wiem ile wody wpłynęło do pustaków. Pewnie jest tego sporo bo sytuacja ze zdjęć jest od początku września.

Wykonawca chce robić kilka otworów, żeby pozbyć się zalegającej wody.

KB sugeruje zakrycie wszystkich otworów okiennych / drzwiowych / garażowych i włączenie nagrzewnicy gazowej / olejowej

Zima tuż tuz, a tu taka lipa.

Co myślicie ?

[ATTACH=CONFIG]284269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284270[/ATTACH]

fachowosc tego wykonawcy widac po szalunku jaki zrobil i jak mu beton wyszedl bokiem, za takie cos to bym go tak pogonil ze z butow by wyskoczyl. fajna zabawe bedzie mial ten od elewacji.

nawiercac porotherm? chyba zeby sitko zrobic jak mialoby z kazdej komory wyplynac...

poza tym sadze ze to jest mokre po wierzchu, od wrzesnia ta woda juz dawno by wylazla ze srodka porothermow

• 3 weeks później...

Szczerze mówiąc to raczej problemu z materiałem mieć nie będziesz. Nasiąkliwość ceramiki jest na tyle mała, że pustak raczej nie wypije tej wody :) Oczywiście jeśli woda stoi w żebrach pustaka to jest to lipa, bo jak przymarznie to zacznie rozsadzać żebra od wewnątrz. Koniecznie więc trzeba to sprawdzić przed mrozami i tą wodę stamtąd wyciągnąć. Wydaje mi się jednak, że woda jest u Ciebie raczej powierzchniowo. Porotherm świetnie sobie radzi w takich sytuacjach i odda wodę na zewnątrz. Ludzie biorą zawilgocone pustaki ze składów budowlanych i wmurowują to w ścianę i absolutnie nic się nie dzieje. Na tym polega siła tej technologii.

Natomiast masz mega problem z wykonawcą. To jakiś partacz pierwszej kategorii! Pogoniłbym...

Ja akurat murując ścianki działowe z pustaka, po ułożonej warstwie zalewałem je wodą do pełna i kładłem następną warstwę... Dlaczego tak robiłem ? Bo pustaki były za suche i po położeniu wypijały wodę z zaprawy i nic się kupy nie trzymało... Moczenie krawędzi było nie wygodne.... Więc stosowałem swoją metodę... kilka dni i pustaki suchutkie, a przynajmniej nie stała w nich woda ;) Bo wiadomo wilgotność jeszcze tam jakąś miały... Nie ma co się obawiać... jeśli stoi w nich woda raz dwa odparuje :)

vega: ja wiem jest styro, jest wełna to tańsze, tamto jak woda a i to niedrogie. Maksy, porothermy i "bóg wi co". Tylko czemu wydaje mi się, że zachowujemy się troszkę jak klient który kupując auto patrzy, że najważniejszy jest kolor tapicerki a koła mogą być i kwadratowe?

Ja wiem, można dać i 30 cm styro i pal diabli z pustkami tak albo inaczej... Ale spróbuj wbić gwoździa czy cokolwiek w tak ułożony pustak? Potem oczywiście najtańsze styro (מרכבה popraw mnie ty jesteś w te klocki oblatany: 0,46 zamiast 0,33/0,35) jak było kiedyś. Ale kto to tam przelicza ważne te centymetry! Tylko potem w domu bieda wbić gwózdka by obrazek nie spadał na głowę, wągla czy gazu wychodzi tyle, że nie wiadomo skąd płacić, a i klej ten pod tynkiem się słabo trzyma...

Kiedyś budowało się "zgodnie ze sztuką (! tak sztuką!) budowlaną, dziś zgodnie z widzimisię...

Dokładnie tak .. nie będzie jak rozporkowaca wkręcić .. jak Ojciec załatwił 3500 maksów w perlu, trochę talentu aktorskiego :)

teczka skórzana ... garniak... i rura do naczelnika ... a było o co walczyć bo przydział był na 350 :bash:

Jakoś maksy zostały dane pustkami równolegle do lica ściany, teraz to jest zbytek łaski bo są rzeczywiście tanie materiały izolacyjne.

Nie mniej różnica w ułożeniu maxksów, (przeliczę) to pewnie koło 5cm izolacji.

Na razie mam Porotherm dryfix 44 Dryfix prostopadle.jpg:jawdrop: zero właściwości ... totalne zero jak by nie było pustaka tylko prawie lity beton...

szkoda był kasy.

Dryfix 44.jpg dryfix normalnie równolegle do lica ściany. 0,37 W/m2K

tyle że materiał to ceramiczny odpowiada parametrom cegły/ceramiki

Edytowane przez מרכבה

• 2 weeks później...

Na razie mam Porotherm dryfix 44 zero właściwości ... totalne zero jak by nie było pustaka tylko prawie lity beton...

szkoda był kasy. dryfix normalnie równolegle do lica ściany. 0,37 W/m2K

tyle że materiał to ceramiczny odpowiada parametrom cegły/ceramiki

Drobna poprawka :) Dryfix 44 cm ma U=0,3 przy ścianie bez tynku i U=0,27 z tynkiem perlitowym... Karta techniczna jest tutaj: http://www.wienerberger.pl/karta-techniczna-porotherm-44-dryfix.html

Co do screenów to moim zdaniem różnica jest całkiem spora... ;)