pierwek 22.06.2009 07:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 jeżeli gwoździe wchodzą w Twój strop też jak w masełko to uwierz, że to jednak nie najlepiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek25077 22.06.2009 09:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Czerwca 2009 jeżeli gwoździe wchodzą w Twój strop też jak w masełko to uwierz, że to jednak nie najlepiej "masełko" teraz lepiej ? Pozdro !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzyH 14.10.2014 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Małe wykopki, U mnie jest podobnie z porothermem, tylko nie wiem ile wody wpłynęło do pustaków. Pewnie jest tego sporo bo sytuacja ze zdjęć jest od początku września. Wykonawca chce robić kilka otworów, żeby pozbyć się zalegającej wody. KB sugeruje zakrycie wszystkich otworów okiennych / drzwiowych / garażowych i włączenie nagrzewnicy gazowej / olejowej Zima tuż tuz, a tu taka lipa. Co myślicie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jacek.zoo 14.10.2014 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Małe wykopki, U mnie jest podobnie z porothermem, tylko nie wiem ile wody wpłynęło do pustaków. Pewnie jest tego sporo bo sytuacja ze zdjęć jest od początku września. Wykonawca chce robić kilka otworów, żeby pozbyć się zalegającej wody. KB sugeruje zakrycie wszystkich otworów okiennych / drzwiowych / garażowych i włączenie nagrzewnicy gazowej / olejowej Zima tuż tuz, a tu taka lipa. Co myślicie ? [ATTACH=CONFIG]284269[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]284270[/ATTACH] fachowosc tego wykonawcy widac po szalunku jaki zrobil i jak mu beton wyszedl bokiem, za takie cos to bym go tak pogonil ze z butow by wyskoczyl. fajna zabawe bedzie mial ten od elewacji. nawiercac porotherm? chyba zeby sitko zrobic jak mialoby z kazdej komory wyplynac... poza tym sadze ze to jest mokre po wierzchu, od wrzesnia ta woda juz dawno by wylazla ze srodka porothermow Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
SzyH 14.10.2014 12:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Października 2014 Dzięki za odpowiedź. No niestety, takich mamy fachowców. Będzie poprawiał, bo podobnie jest wewnątrz budynku. Trochę mu to zajmie czasu. Odnośnie ścian, to sytuacja jest identyczna od wewnątrz. Na wiercenie nie pozwolę, bo jaki to sens dawać porotherm, a potem do nawiercać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
paroofka 29.10.2014 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Października 2014 Szczerze mówiąc to raczej problemu z materiałem mieć nie będziesz. Nasiąkliwość ceramiki jest na tyle mała, że pustak raczej nie wypije tej wody Oczywiście jeśli woda stoi w żebrach pustaka to jest to lipa, bo jak przymarznie to zacznie rozsadzać żebra od wewnątrz. Koniecznie więc trzeba to sprawdzić przed mrozami i tą wodę stamtąd wyciągnąć. Wydaje mi się jednak, że woda jest u Ciebie raczej powierzchniowo. Porotherm świetnie sobie radzi w takich sytuacjach i odda wodę na zewnątrz. Ludzie biorą zawilgocone pustaki ze składów budowlanych i wmurowują to w ścianę i absolutnie nic się nie dzieje. Na tym polega siła tej technologii. Natomiast masz mega problem z wykonawcą. To jakiś partacz pierwszej kategorii! Pogoniłbym... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
xxxVIPxxx 02.11.2014 23:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Listopada 2014 Ja akurat murując ścianki działowe z pustaka, po ułożonej warstwie zalewałem je wodą do pełna i kładłem następną warstwę... Dlaczego tak robiłem ? Bo pustaki były za suche i po położeniu wypijały wodę z zaprawy i nic się kupy nie trzymało... Moczenie krawędzi było nie wygodne.... Więc stosowałem swoją metodę... kilka dni i pustaki suchutkie, a przynajmniej nie stała w nich woda Bo wiadomo wilgotność jeszcze tam jakąś miały... Nie ma co się obawiać... jeśli stoi w nich woda raz dwa odparuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 03.11.2014 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 przyjdą pierwsze mrozy i odparuje bardzo szybko. Nie ma się co przejmować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 03.11.2014 13:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Listopada 2014 Sorry ale cała zaleta maxów poszła się paść, ułożenie pustek powietrznych w pustaku równolegle do strumienia ciepła. zamiast tych koło 10 pustek jest ile 2... 2,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
vega1 04.11.2014 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 90% domów jest budowanych w ten sposób. W dobie taniego styropianu, nikt już nie zwraca uwagi na położenie pustaka. No i mniej go potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Balto 04.11.2014 19:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2014 vega: ja wiem jest styro, jest wełna to tańsze, tamto jak woda a i to niedrogie. Maksy, porothermy i "bóg wi co". Tylko czemu wydaje mi się, że zachowujemy się troszkę jak klient który kupując auto patrzy, że najważniejszy jest kolor tapicerki a koła mogą być i kwadratowe?Ja wiem, można dać i 30 cm styro i pal diabli z pustkami tak albo inaczej... Ale spróbuj wbić gwoździa czy cokolwiek w tak ułożony pustak? Potem oczywiście najtańsze styro (מרכבה popraw mnie ty jesteś w te klocki oblatany: 0,46 zamiast 0,33/0,35) jak było kiedyś. Ale kto to tam przelicza ważne te centymetry! Tylko potem w domu bieda wbić gwózdka by obrazek nie spadał na głowę, wągla czy gazu wychodzi tyle, że nie wiadomo skąd płacić, a i klej ten pod tynkiem się słabo trzyma...Kiedyś budowało się "zgodnie ze sztuką (! tak sztuką!) budowlaną, dziś zgodnie z widzimisię... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
מרכבה 05.11.2014 11:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2014 (edytowane) Dokładnie tak .. nie będzie jak rozporkowaca wkręcić .. jak Ojciec załatwił 3500 maksów w perlu, trochę talentu aktorskiego teczka skórzana ... garniak... i rura do naczelnika ... a było o co walczyć bo przydział był na 350 Jakoś maksy zostały dane pustkami równolegle do lica ściany, teraz to jest zbytek łaski bo są rzeczywiście tanie materiały izolacyjne. Nie mniej różnica w ułożeniu maxksów, (przeliczę) to pewnie koło 5cm izolacji. Na razie mam Porotherm dryfix 44 zero właściwości ... totalne zero jak by nie było pustaka tylko prawie lity beton... szkoda był kasy. dryfix normalnie równolegle do lica ściany. 0,37 W/m2K tyle że materiał to ceramiczny odpowiada parametrom cegły/ceramiki Edytowane 5 Listopada 2014 przez מרכבה Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
pollo_loco 16.11.2014 20:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2014 Na razie mam Porotherm dryfix 44 zero właściwości ... totalne zero jak by nie było pustaka tylko prawie lity beton... szkoda był kasy. dryfix normalnie równolegle do lica ściany. 0,37 W/m2K tyle że materiał to ceramiczny odpowiada parametrom cegły/ceramiki Drobna poprawka Dryfix 44 cm ma U=0,3 przy ścianie bez tynku i U=0,27 z tynkiem perlitowym... Karta techniczna jest tutaj: http://www.wienerberger.pl/karta-techniczna-porotherm-44-dryfix.html Co do screenów to moim zdaniem różnica jest całkiem spora... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts